Captain America: The Return of the First Avenger (2014)

captainamericareturnofthefirstavenger

Steve Rogers – Captain America – on mies joka ei kuulu elämäänsä aikaan. Poliittisia vivahteita sisältävä – harhaanjohtavasti nimetty The Return of the First Avenger –  tarjoilee katsojille supersankarin joka yrittää sopeutua moderniin elämään työssä joka raadollisuudessaan ei anna tilaa ajatuksille. Tuloksena on hieman hukassa oleva mies joka ei ole vielä sinut menneisyyden menetyksien kanssa, eikä ymmärrä maailmaa jota tämä yrittää parhaillaan pelastaa. Vilpittömyydessään ja rehellisessä sankaruudessaan Captain America on Avengers-universumin sympaattisimpia hahmoja, vaikka jotkut pitävät tätä yksioikoisena ja kankeana. He ovat väärässä.

Onneksi Kapteeni (raameihin täydellisesti istuva Chris Evans) on löytänyt rinnalleen erinomaisen aisaparin, Scarlett Johanssonin esittämän Black Widown. Yhdessä kaksikosta tulee yllättäen hauska, nokkela ja energisen hellyyttävästi toisiaan täydentävä taistelupari jota on ilo katsoa. Black Widow on hahmona nautinnollinen; sanavalmis, sarkastinen ja järkyttävän pätevä. Hahmo on jälleen osoitus siitä, kuinka täydellisesti Avengersien näyttelijät on rooleihinsa aikoinaan valittu.

Samuel L. Jacksonin ryhdillä ja maneereilla maustettu Nick Fury on pulassa, kuten koko SHIELD. Juoni on melkoista juoksutusta paikasta toiseen, mutta selväksi käy että koko maapallo on vaarassa pudota pahisten käsiin, keneenkään ei voi luottaa ja jotain olisi tehtävä.Juonenkäänteet eivät ole niinkään tärkeitä kuin sen seuraamukset, sekä suunta johon elokuva koko Avengersien juonenkaarta juoksuttaa. Tapahtumien logiikan, kirkkaan isänmaallisuuden tai teemojen kritisointi on turhaa ja tylsää; Kapteeni Amerikka ei ole amerikkalainen; hän vastustaa kaikkia kiusaajia univormusta riippumatta. Nykyisessä maailmassa vihollisia on yhä hankalampi erottaa ystävistä.

Ohjaajat Anthony ja Joe Russo osaavat asiansa. Toimintakohtaukset ovat napakoita, helposti seurattavia ja kauniisti koreografioituja – toisinaan taistelut The Winter Soldierin kanssa menevät melkein koreogragia-pornon puolelle. Pituutta niillä on enemmän kuin riittämiin, mutta tempo on nopea ja rytmitys kaunista. Evans valmistautui rooliinsa yhdistelemällä salilla käyntiä voimistelu- ja parkour-tunteihin; tuloksena on taistelutyyli joka sopii hahmon fyysisiin raameihin erinomaisesti. Elokuva rakastaa toimintaa, jopa siinä määrin että pituutta olisi voinut lyhentää reippaasti.

capamericawintersoldier
Marvel on iskenyt kultakaivokseen Winter Soldier-hahmollaan, joka kaikuu Lokin pahan pojan karismaa.

Tarina on onnistunut yhdistelmä protagonistin henkilökohtaista matkaa ja muka-patrioottista pohdintaa vapaudesta ja sen hinnasta. Samassa hengenvedossa se toimii alkupotkuna täysin uudenlaiselle Avengers-kaarelle, liittäen Kapteenin tarinan saumattomasti yhteen sitä seuraavan Age of Ultronin kanssa.  Se antaa päähahmon rakentaa omaa imagoaan, tuoden tämän tunteita ja epävarmuutta mukaan kuvaan – mutta pitää samalla menon kaupallisen kepeänä ja vitsailevana. Yhdistelmä ei ole helpoimmasta päästä, mutta elokuva tuntuu hallitulta, raikkaalta kokemukselta. Sen tarinaan tuoma pahis, Winter Soldier, on  pelottavan vetoava. Sebastian Stanin vähäsanaisesti esittämä komistus on tappavan tehokas, ja kaikuu menestyneimmän Marvelin pahan pojan, Lokin, karismaa. Tuloksena on hahmo joka tulee nousemaan fanikunnan ihailun kohteeksi; tästä ei ole epäilystäkään. Elokuva toimii eräänlaisena johdantona myös Winter Soldierin hahmolle; vastustamattomia pahoja poikia ei ilmeisesti Marvelilla koskaan ole liikaa. Samalla The Winter Soldier ei kuitenkaan ole elokuvan pahis, hän on ase. Aivopesty, kidutettu yli 90-vuotias palkkatappaja on huippuunsa viritetty väline – häntä käyttelevät hahmot ovat tarinan oikeita pahiksia.

Marvel osoittaa jälleen kerran hallitsevansa supersankaritarinat. Sen näyttelijävalinnat ovat kerta toisensa jälkeen erinomaisia – Evans hehkuu Captain American herkkää sarkasmia ja hyväntahtoisuutta sekä  peräänantamattomuutta täydellisesti. Pitkästä kestostaan huolimatta The Winter Soldier jaksaa viihdyttää loppuun saakka, tuoden poliittista trilleriä supersankariseikkailuun odottamattomalla tavalla. Sen sydän on kuitenkin hattaramaisen kepeä meno, huumori sekä taitava toiminta. Yhdistettynä helposti rakastettavaan Captain American hahmoon jäljelle jää elokuva joka on paitsi paras Marvel-elokuva tähän mennessä, se lupaa jälleen hyvää koko Avengers-universumille.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER  Ohjaus: Anthony ja Joe Russo
Käsikirjoitus: Christopher Marcus
Pääosissa: Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Sebastian Stan
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Toiminta / Seikkailu
IMDb
Huomautettakoon että elokuva sisältää kaksi loppukohtausta jo totuttuun Marvel-tapaan.

Kommentit