Carnage (2011) ★★★★

carnage_featured_958x339

Kaksi poikaa riitelee puistossa ja toinen hujauttaa toiselta irti kaksi hammasta. Tämä johtaa Roman Polanskin ohjaaman Carnagen alkutilaan, missä lasten vanhemmat keskustelevat sivistyneesti poikiensa käytöksestä.

Yasmina Rezan näytelmään ”Vihan jumala” perustuva elokuva sijoittuu alku- ja lopputekstien aikaisia puistonäkymiä lukuunottamatta kokonaisuudessaan yhteen huoneistoon ja sen rappukäytävään. Elokuva joutuu siis ammentamaan voimansa laadukkaista näyttelijäsuorituksista ja taidokkaasta dialogista.

Nancy ja Alan Cowan (Kate Winslet ja Christoph Waltz) saapuvat vierailulle Penelope ja Michael Longstreetin (Jodie Foster ja John C. Reilly) kotiin selvittelemään poikiensa riitaa aikuismaisen sivistyneesti. Keskustelu etenee aluksi hillitysti ja sovittelevaan sävyyn, mutta pian suunta alkaa kääntyä ristiriitaiseksi. Kun kaapista kaivetaan luurankojen lisäksi pullollinen miestä väkevämpää, on pian käynnissä on täydellinen sanasota.

Ensin nokakkain ovat kaksi eri perhettä, mutta lopulta perheiden rajat hälvenevät ja sodassa ovat kaikki kaikkia vastaan.

Carnage on hulvaton satiiri ihmisistä rooliensa ja kulissiensa takana. Elokuvan dialogi on verratonta ja laatunäyttelijöiden työn jäljen seuraaminen ilo silmälle. Carnagen kuvaukselliset ansiot eivät saa aikaan ihastuksen huokaisuja ja elokuvan viehätys perustuukin siihen, kuinka ensin poliittisesti korrektit ihmiset riisutaan naamioistaan. Jäljelle jää pikkusieluisia, henkisesti rumia ihmisparkoja.

Näyttelijäkaarti tekee komeaa työtä rooleissaan, jotka elokuvan kansikuvan tapaan muuttuvat hymyilevistä perheenäideistä ja -iseistä itsekeskeisiksi kakaroiksi, riisutuiksi pelleiksi, joista on todella vaikea pitää. Waltz onnistuu tekemään koko ajan puhelimeen puhuvasta, samaan aikaan kakkua mässyttävästä lakimiehestään sietämättömän. Fosterin hermoheikko kirjailijarouva raivostuttaa hiirulaismaisuudellaan ja Reilly hänen junttimaisena miehenään.

Winsletin käytännöllisesti katsoen oksettava hienostunut rouva on lopulta ehkä poppoon herkullisin hahmo. Ainakin näyttelijä pääsee revittelemään ronskiksi kääntyvässä roolissaan estoitta. Winsletin kaltaiselta ammattilaiselta tämä onnistuukin mainiosti.

Carnage on mielenkiintoinen pikkukiva elokuva, joka näyttää katsojalle hupaisia piirteitä ihmismielestä, vaikka paikoin tarinaa vaivaakin lievä epäuskottavuus. Pääpaino on kuitenkin intensiivisissä ihmissuhteiden kuvauksissa, missä Polanskia auttaa elämänsä kunnossa oleva näyttelijäkvartetti.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] Carnage Ohjaus: Roman Polanski Käsikirjoitus: Yasmina Reza Pääosissa: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz. John C. Reilly Genre: Draama / komedia Valmistusmaa: Ranska / Saksa / Puola / Espanja 2011 IMDb[/box]

Kommentit