Clouds of Sils Maria – Binochen ja Stewartin taidonnäyte

clouds_of_sils_maria

Cannesissa valtaisat suosionosoitukset saanut, ranskalaisen Oliver Assayasin ohjaama Clouds of Sils Maria vie katsojansa Alpeille, pilvien korkeudelle. Tästä juontaa juurensa myös elokuvan nimi: Clouds of Sils Maria viittaa Sils Marian kylän lähistöllä nähtävään mielenkiintoiseen sääilmiöön, joka tunnetaan nimellä Maloja Snake, Malojan käärme. Sääilmiössä matalalla liikkuvat, usvaiset pilvet luikertelevat vuorten välistä solaan kuin käärme.

Maloja Snake on kahdella tapaa elokuvan keskiö. Sääilmiö on antanut nimensä Sils Mariassa asuvan Wilhelm Melchiorin näytelmälle ja siitä tehdylle elokuvalle. Tuon elokuvan nuori tähti oli aikoinaan Juliette Binochen esittämä Maria Enders. Clouds of Sils Maria lähtee liikkeelle heiluvasta junasta. Maria ja hänen assistenttinsa Valentina (Kristen Stewart) ovat matkalla tilaisuuteen, missä Maria ottaa vastaan palkinnon elämäntyöstä Melchiorin puolesta.

Lukuisten puheluiden joukossa tulee yksi: Melchior, mies Marian menestyksen takana onkin yllättäen kuollut. Hän on kuitenkin työstänyt jatko-osaa 20 vuotta sitten tekemälleen käsikirjoitukselle ja lahjakas ohjaaja Klaus Diesterweg (Lars Eidinger) haluaa Marian näytelmään mukaan. Mutta tällä kertaa esittämään iäkkäämpää hahmoa, jonka vastanäyttelijänä hän itse teki läpimurtonsa kaksi vuosikymmentä aikaisemmin. Marian alkuperäiseen rooliin ollaan kiinnittämässä Chloë Grace Moretzin esittämä, sekoileva Hollywood-tähtönen. Keski-ikäiselle Marialle tämä aiheuttaa identiteettikriisin, ja hän sulkeutuu Melchiorin alppimökkiin Sils Mariaan yhdessä assistenttinsa kanssa työstämään roolia.

Pikku hiljaa työstettävä näytelmä ja Marian oikea elämä alkavat toistaa toisiaan, ja samalla elokuvan pinnan alta palaset alkavat loksahdella uudenlaisiin paikkoihin.

Clouds of Sils Maria on eritoten Binochen ja Stewartin elokuva. Eri ikäiset naiset käymässä dialogia ikääntymisestä, rakkaudesta, parisuhteesta ja mustasukkaisuudesta. Viimeistään tässä vaiheessa Stewart karistaa harteiltaan Twilightin tomut ja osoittaa olevansa oikea näyttelijä. Binoche on roolissaan täydellinen, mutta nuori näyttelijätär ei jää yhtään vanhemman ja urallaan menestyneen kollegansa varjoon. Näiden naisten keskinäinen kanssakäyminen suorastaan kipunoi kemiaa.

Assayas luo Clouds of Sils Mariassa kauniilla tavalla kiehtovan ja moniulotteisen katsauksen keski-ikäistyvän naisen psyykeen. Elokuva leikittelee aiheen monitahoisuudella ja luo tarinaan omalaatuisen kerroksellisuuden. Elokuva ei kuitenkaan ole pelkkää draamaa. Käsikirjoituksessa on hupaisan kevyttä sarkasmia nykypäivän elokuvateollisuutta kohtaan.

Clouds of Sils Maria jättää monia asioita avoimeksi ja haastaa katsojansa pähkäilemään elokuvan hahmojen kohtaloa vielä pitkään elokuvan jälkeenkin. Visuaalisesti upeisiin maisemiin sijoitettuna se tarjoaa ravintoa myös silmille.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

CLOUDS OF SILS MARIA  Ohjaus ja käsikirjoitus: Oliver Assayas
Pääosissa: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz
Alkuperämaa: Sveitsi / Ranska / Saksa 2014
Genre: Draama
IMDb

Kommentit