Tom Hiddleston häikäisee teatterilavalla Coriolanuksena

coriolanus

Filmitähden Ursula Borg kävi Lontoossa katsomassa Donmar Warehousen Coriolanus-näytelmän. Näytelmä nähdään myös Suomessa:
NT live: Coriolanus näytetään 24.2.2014 Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa Finnkinon teattereissa. Donmar Warehouse on myös julkaissut videon siitä, kuinka Tom Hiddleston valmistautuu illan esitykseen. 

Shakespearen Coriolanus on näytelmä, joka on yllättävän ajankohtainen ja moderni. Se tarkastelee politiikkaa, kansansuosiota, demokratiaa ja ihmisluonteen petollisuutta tarkkanäköisellä otteella. Sen kieli voi olla vanhahtavaa mutta tapahtumat tätä päivää. Tarinan sankari kokee taistelukentän kaaoksen helpommaksi kestää kuin politiikan kiemurat ja ihmisten oman edun tavoittelun.

coriolanus_tom

Tom Hiddleston loistaa pääosassa varmuudella, jonka voi saada ainoastaan klassisesta koulutuksesta ja teatterilavalla vietetyistä vuosista. Lisäksi näyttelijä on tunnettu suuresta rakkaudestaan Shakespeareen. Pääosan esittäjän valinta on hyvin osuva myös siksi että Hiddlestonista on tulossa jo niin suosittu, että voi viedä aikansa ennen kuin mies saadaan takaisin teatterilavalle.
Ohjaaja Josie Rourke on riisunut Coriolanuksen puitteet luurangoksi. Pienellä lavalla on muutama tuoli, seinälle ilmestyy graffiteja ja takaosassa sijaitsevat tikkaat ovat ainoa rekvisiitta. Niinpä näytelmä onkin pelkistettynä näyttelijöiden harteilla. Ratkaisu on erinomainen.

Hiddlestonin Caius Martius (myöhemmin Coriolanus) on röyhkeä soturi, itsevarma tappaja joka ei jaksa kuunnella kansalaisten kitinöitä. Taisteluissa kouliintunut mies pitää kompromisseja ja varovaisuutta heikkoutena, kansalaisia lähinnä hölmöinä. Hiddleston tulkitsee soturia kiihkolla – äänestä paistaa selvä halveksunta ja tunne. Coriolanus pukeutuu tiukkaan nahkatakkiin ja housuihin, vartalo on kuorrutettu verellä ja hahmo on äärettömän karismaattinen. Miehen herkemmän puolen vetää esiin tämän vaimo (Birgitte Hjort Sørensen), joka yhdessä Coriolanuksen dominoivan äidin Volumnian kanssa saa suostuteltua miehen kompromissiin. Coriolanus ei halua johtajaksi, ei halua kunniaa. Mutta se työnnetään miehelle väkisin.

Soturina vastapuolella Hadley Fraserin esittämä Aufidius janoaa Coriolanuksen verta. Mutta kuten niin usein, on tämäkin suhde täynnä vihaa, ja rakkautta. Miesten välinen taistelu ja herkkä aselepo on täynnä homoeroottisia vivahteita, suudelmaa myöten (yleisö huokaisi ihastuksesta). Mark Gatiss on erinomainen kahden tulen välissä luovivana Meneniuksena. Hän ymmärtää Coriolanusta, mutta yrittää yksinkertaisesti pitää tämän väleissä kansalaisten kanssa – tuloksena on ovela ja herkkä hahmo, politiikan ammattilainen. Tarinan konna lienee kuitenkin Coriolanuksen äitiä esittävä Deborah Findlay, joka manipuloi, kiristää ja puhuu poikansa pään pyörälle vuosien kokemuksella. Soturi karkoitetaan Roomasta. Tarina siitä kuinka sankarista tulee halveksunnan kohde on yhtä paljon Coriolanuksen ylimielisyyden syytä, kuin kansalaisten juoninnan ja äidin omien kunnianhimojen ansiota.

coriolanus_tom-hiddleston

Coriolanuksen kohtalo on surullinen. Näytelmän riisuttu ulkoasu, energiset näyttelijäsuoritukset ja herkkyys täydentyvät huumorilla. Dialogissa ja näyttelijöiden tulkinnassa on runsaasti pilkettä, nauru kiirittää tarinaa eteenpäin. Rourke tietää mikä katsojiin vetoaa, ja Hiddlestonin karismasta on otettu irti kaikki mahdollinen – paidaton suihkukohtaus näyttää soturin pesemässä lukuisia haavojaan, kivun paistaessa miehen kasvoilta.
Loppu on lohduton – Coriolanuksen kuolinkohtaus verenvuodatuksineen oli teatterilavalla nähtynä hyvin vaikuttava. Maine on katoavaista, ihmiset petollisia ja kiittämättömiä.

Kuvat Donmar Warehouse

Kommentit

Tags from the story
, ,