Dark Shadows (2012) ★★★

darkshadows_featured_958x33

Dark Shadows on ohjaaja Tim Burtonin ja Johnny Deppin kahdeksas yhteistyö. Yhteistyö on ollut hedelmällinen ja aikaisemmin he ovat tehneet yhdessä mm. hienot elokuvat Saksikäsi-Edward, Ed Wood ja Sweeney Todd. Kahdeksannelta yhteiseltä elokuvalta siis odotettiin paljon, varsinkin kun se pohjautuu Dan Curtisin luomaan, 60-luvun lopulla suosittuun tv-sarjaan. Ja vampyyritarinat elävät oikeaa kulta-aikaa tällä hetkellä.

Barnabas Collins (Depp) on 1700-luvulla elävä aristrokraattiperheen perillinen, joka rakastuu palavasti suloiseen Josetteen (Bella Heathcote) ja samalla kääntää selkänsä häntä palvovalle Angeliquelle (Eva Green). Jätetty ja kostonhimoinen Angelique kiroaa koko Collinsin suvun ja siinä samalla Barnabasin ikuiseen kadotukseen tekemällä tästä kaikkien vihaaman vampyyrin.

Vampyyri-Barnabas suljetaan rauta-arkkuun ja haudataan löydettäväksi uudelleen 200 vuotta myöhemmin, 1970-luvulla. Collinsien keskuudessa suku on aina ollut kaikkea muuta arvokkaampi omaisuus ja niinpä uudesta ajasta hämmentynyt Barnabas suuntaa askeleensa rapistuneeseen Collinsin kartanoon, missä yhtä rapistunutta, ennen niin rikasta sukua johtaa Michelle Pfeifferin esittämä Elizabeth.

Collinsin suku pitää saada entiseen kukoistukseensa ja siinä Barnabas päättää tehdä kaikkensa. Kapuloita rattaisiin heittelee kuitenkin kaupungin ohjaksia käsissään pitävä noita-Angelique, joka ei ole unohtanut 200 vuotta vanhaa kaunaansa Barnabasia kohtaan.

Collinsin suku keskushahmonaan Johnny Deppin Barnabas

Dark Shadowsissa on kaikki ainekset muodostua fantasiaelokuvien esimerkilliseksi teokseksi. Siinä on mukana Burtonille tuttu goottiromanttinen ilmapiiri, lauma toinen toistaan loistavampia näyttelijöitä ja hauska tarina. Se näyttää upealta synkkine maailmoineen ja jokainen kohtaus on mietitty visuaalisesti viimeisen päälle näyttäväksi. Musta huumori kukkii, kuten aina Burtonin elokuvissa.

Mutta.

Dark Shadowsista puuttuu tarinankerronnan intohimo, mikä usein on siivittänyt Burtonin töitä. Nyt elokuvasta näkyy enemmänkin arkinen puurtaminen kuin aito intohimo. Tapahtumat vaihtuvat toisikseen vailla sanottavampaa jännitettä ja hahmojen välinen kemia ei välity katsojalle asti. Näyttelijät ovat taitavia, kuten tämän tason näyttelijöiden tasoon kuuluukin, mutta muutamaa hupaisaa kohtausta lukuunottamatta kaikki tuntuu jäykältä ja liiallisen näytellyltä aidon tekemisen ilon sijaan.

Huolimatta Deppin kaltaisen elävän legendan läsnäolosta valkokankaan varastaa säteilevän ilkeä Eva Green, joka on huikea ilmestys.

[box type=”info”] Dark Shadows Ohjaus: Tim Burton Käsikirjoitus: Seth Grahame-Smith, John August, perustuu Dan Curtisin luomaan tv-sarjaan Pääosissa: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Jackie Earle Haley, Chloe Moretz Genre: fantasia / komedia Valmistusmaa: USA 2012 IMDb[/box]

Kommentit