Deliverance – Syvä joki (2012) ★★★★★

deliverance-bobby_ed_mountain_man_lewis-620x400

Syvä joki on yksi elokuvahistorian tunnetuimmista elokuvista. Pääosissa nähdään sellaiset tulevaisuuden tähtinimet kuin Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty ja Ronny Cox. Viiksi-Burtti oli jo ehtinyt saamaan nimeä muutamista tv-sarjoista (mm. Gunsmoke) ja joistakin elokuvista, mutta suuri tähteys ei ollut vielä ehtinyt saavuttaa häntä. Voight puolestaan oli hänkin esiintynyt Gunsmokessa ja saanut Oscarin roolistaan elokuvassa Keskiyön cowboy. Beatty ja Cox olivat vielä tuntemattomia teatterinäyttelijöitä, jotka tämän elokuvan jälkeen päätyivät moneen klassikkoelokuvaan ja tv-sarjaan vakionäyttelijöiksi. Coxilla on tilillään mm. sellaiset helmet kuin Beverly Hills Kyttä 1 & 2, Robocop ja Total Recall. Beatty loisti 1990-luvulla mahtavassa poliisisarjassa Homicide – Pelon kadut.

Yksikertainen, mutta näyttävä ja jännittävä. Näin voi kuvailla Syvää jokea. Päänelikon yhteistyö koskenlaskukohtauksissa – ja muutenkin – on mahtavaa katsottavaa. Maisemat ovat huikeat. Ja siihen päälle se kuumottava ja piinaava jännitys, joka käynnistyy päähenkilöiden reissun toisen päivän aamulla ja päättyy huikeiden vaiheiden jälkeen vasta seuraavana päivänä.

Lewis (tällä kertaa viiksetön Reynolds) on rämäpää, joka haluaa kokea georgialaisen joen voiman vielä ennen kuin padot muovaavat maiseman järveksi. Ed (Voight) on hänen pitkäaikainen ystävänsä, joka joutuu jatkuvasti suitsemaan Lewisia. Kaksikko on ottanut reissulleen mukaan Bobbyn (Beatty) ja Drew’n (Cox), joista jälkimmäinen on näppärä kitaroimaan, kuten ikimuistettavasta Duelling Banjos –kohtauksesta muistetaan. Pullea Bobby saa ensimmäisenä päivänä kuulla jatkuvaa naljailua Lewisilta, mutta eipä olisi myyntimies voinut aavistaa, mitä tulee tapahtumaan, kun hän seuraavana aamuna hyppää Edin kanoottiin.

Ed ja Bobby pysähtyvät hetkeksi ja saavat metsässä seuraa kahdesta oudosta miehestä. Pian Ediä uhataan haulikolla ja Bobby on paikallisen kovanaaman (Bill McKinney, mm. Lainsuojaton Josey Wales) kynsissä, yhdessä leffahistorian puhutuimmista kohtauksista. Sikavinkumisen jälkeen Lewis pelastaa kaksikon, mutta tulee aloittaneeksi jännän kissahiiri-ajojahdin.

Elokuvan 40-vuotisjuhlan kunniaksi tähtinelikko on kokoontunut floridalaiseen Burt Reynolds –museoon muistelemaan elokuvan tekovaiheita. Lämminhenkinen jutustelutuokio (n. 30 min) on mukavaa katseltavaa, tosin plastiikkakirurgia useasti käyttänyt 76-vuotias Reynolds näyttää siltä, ettei sittenkään kyennyt vastustamaan vanhuuden tuloa. Entinen seksisymboli on nykypäivänä ikäisensä oloinen papparainen. Myös muut kolme ukkoa ovat antautuneet vanhuudelle, asian huomaa miesten käyttämistä papparaisvaatteista: värit ovat ruskeaa, beigeä ja harmaata, kuosit neuletakkia ja suoria housuja. Toisin sanoen aivan täydellistä.

Neliosainen dokumenttipaketti käy haastattelujen kautta läpi elokuvan tekovaiheita. Sanottavansa pääsevän sanomaan näyttelijänelikko, ohjaaja John Boorman, romaanin kirjoittaneen James Dickeyn poika Christopher sekä kuvaaja Vilmos Zsigmond. Esimerkiksi koskenlaskukohtausten kuvaamiset, raiskauksen ja sitä seuranneen kuolinkohtauksen sekä näyttelijävalintojen muistelut ovat mielenkiintoista kuultavaa. Harmillista jälleen, että nämä osiot eivät ole suomeksi tekstitettyjä. Muuten erinomaiset lisämateriaalit tällä levyllä.

Deliverance – Syvä joki 
Ohjaus: John Boorman
Käsikirjoitus: Richard Beattie
Pääosissa: Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty, Ronny Cox, Bill McKinney
Alkuperämaa: Yhdysvallat 1972.
IMDb.

Kommentit