Dennis Farina – ammattikytästä telkkaripoliisiksi

dennisfarina_feat

Viime viikolla 69-vuotiaana menehtynyt chicagolainen Dennis Farina oli monella tapaa yksi suosikkinäyttelijöistäni. Eräällä keskustelupalstalla joku ihmetteli, miten Farina voi olla kenenkään suosikkinäyttelijä. Minäpä kerron, miten se on mahdollista. Mutta ensin historiikki tästä mainiosta kalapuikkoviiksistään tunnetusta näyttelijästä.

Farina aloitti näyttelijänuransa varsin myöhään, 37-vuotiaana, kun ohjaaja Michael Mann palkkasi Chicagon poliisin murtovarkausosastolla työskennelleen viiksivallun konsultoimaan heitä aihepiirin tiimoilta elokuvaan Suurkaupungin hait, jossa James Caan näytteli murtovarasta. Farina sai Mannilta pienen, mutta muistettavan roolin elokuvassa ja innostui vaihtamaan uraa vain kaksi vuotta ennen kuin olisi voinut saada poliisieläkettä.

Farinan yhtenä työtoverina poliisivoimissa toimi aikoinaan Chuck Adamson, joka tuli myöhemmin kirjoittaneeksi Mannin menestyssarjoja Miami Vice ja Murharyhmä (Crime Story). Kaksikko halusi teatterissa ja tv-sarjojen vierailevissa rooleissa taitojaan innokkaasti hioneen Farinan Murharyhmän päärooliin Mike Torelloksi ja näin Farinan tie menestykseen oli avoinna. Murharyhmä oli loistava kyttä-vs-gangsteri-sarja, joka katsojien harmiksi joutui tv-yhtiön pallottamaksi ja päättyi tavallaan liian aikaisin vain kahden tuotantokauden jälkeen. Tilanne on havaittavissa toisen tuotantokauden jaksoissa, joissa tarina pääsee karkaamaan hieman lapasesta eikä ensimmäisen tuotantokauden tasolle ylletä.

df2

Murharyhmässä nähtiin mm. nuoret David Caruso (CSI Miami ja NYPD Blue), Kevin Spacey (Epäillyt, House of Cards) ja Gary Sinise (Hiiriä ja ihmisiä, Operaatio Mars), Ted Levine (Uhrilampaat ja Monk), Coen-veljesten elokuvien kestotähti Jon Polito, Music Televisionin lähetyksiin aikoinaan porttikiellon saanut koomikko Andrew Dice Clay, joka tähditti myöhemmin myös Renny Harlinin ohjaamaa loistavan räävitöntä Ford Fairlane –komediaa sekä monta muuta tv-sarjojen ja elokuvien sivuosissa nähtyä kasvoa.

Sarjan dynamo oli tietenkin Farina, joka näytteli realistisesti moraalinsa kanssa tuskailevaa erikoisyksikön poliisia 1950-luvun Chicagossa (ja myöhemmin Las Vegasissa). Torellon piikkinä lihassa oli nuori nouseva gangsteri nimeltä Ray Luca (myös loistava Anthony Denison).

Murharyhmän tekoaikoihin Farina pääsi mukaan Mannin ohjaamaan Manhunter – Psykopaatin jäljillä –elokuvaan, joka pohjautuu Thomas Harrisin Punainen lohikäärme –kirjaan. Muistan leffan hämärästi, näin sen joskus videolta sen jälkeen, kun Uhrilampaat oli jo tullut suureksi menestyselokuvaksi. Manhunter oli ihan pätevä jännäri, mutta ei se saanut silloin ihan niin hyvää ja piinaavaa fiilistä aikaan kuin muutamaa vuotta myöhemmin ilmestynyt menestyksekäs ”jatko-osa”. Ei ollut Anthony Hopkinsia vetämässä elämänsä roolia Hannibalina eikä CSI-sarjassa 2000-luvulla menestykseen noussut William L. Petersen ollut kovinkaan vetävä päätähti.

Murharyhmän jälkeen Farina nähtiin monessa tv-elokuvassa ja –sarjassa sekä myös erittäin viihdyttävässä toimintakomediassa Midnight Run – Keskiyön pako, jossa Robert De Niron esittämä palkkionmetsästäjä yrittää saattaa lentopelkoisen mafian pettäneen kirjanpitäjän (Charles Grodin) ajoissa oikeuden eteen. Farina loisti leffan pahispuolella Jimmy Serranon roolissa. Keskiyön paon ohjasi Martin Brest, joka oli tuolloin hyvässä menestysvireessä. Se vire kuitenkin katkesi erään Giglin myötä totaalisesti. Brestistä voisikin kirjoittaa oman Valokeilassa-jutun…

600px-Gets-sig2

Takaisin tarinamme sankariin, eli Dennis Farinaan. Keskiyön paon jälkeen miehen ura ei häikäissyt, mutta vuonna 1993 Farina iski kultasuoneen, ainakin kahdesti. Ensin hänet nähtiin heikossa Kyttäyskeikka –toimintakomedian jatko-osassa Toinen kyttäyskeikka (Another Stakeout), pääosissa Richard Dreyfuss, Emilio Estevez ja Rosie O’Donnell. Seuraavaksi oli vuorossa mafia-ja-kyttä-jännäri Mafian otteessa (Romeo is Bleeding), jonka pääosissa nähtiin Gary Oldman ja Lena Olin. Kyseinen elokuva on ihan pätevä jännäri korruptoituneesta poliisista, joka joutuu armottoman palkkamurhaajan vamppaamaksi. Farina näytteli leffassa yhtä mafiosoista. Vuoden päätti toimintatrilleri Jokikyttä (Striking Distance), pääosissa Bruce Willis ja Sarah Jessica Parker. Ensinmainittu näyttelee elokuvassa etsivä Tom Hardya, jonka isä murhataan. Tom epäilee murhaajaksi toista poliisia, mutta jää epäilyksineen yksin. Hänet alennetaan jokipoliisiksi, mutta murhaaja alkaa piinata häntä. Farinan roolina leffassa oli Tom Hardyn eno, poliisivoimien kapteeni, joka ei pidä Tomin epäilyksistä lainkaan.

Paria vuotta myöhemmin Farina nähtiin erinomaisessa roolissa elokuvassa Get Shorty – Hyvä pätkä. Farina näytteli leffassa mafiapomoksi nousevaa ja todella mahtavan ärsyttävää Ray ”Bones” Barbonia, joka piinaa John Travoltan esittämää entistä mafian jäsentä Chili Palmeria. Mainiota Barry Sonnenfeldin ohjaamaa rainaa tähdittävät myös Gene Hackman, Danny De Vito, Rene Russo, James Gandolfini ja Delroy Lindo.

Kyseessä oli Farinan ensimmäinen esiintyminen Elmore Leonardin kirjasta tehdyssä elokuvassa. Toinen oli pienessä roolissa Jennifer Lopezin isänä Mieletön juttu (Out of Sight) –leffassa. Molemmat ovat hyviä ja hauskoja elokuvia ja niiden kanssa samaan sarjaan yltää myös Quentin Tarantinon käsialaa oleva Jackie Brown.

Samana vuonna ilmestyi myös Steven Spielbergin ohjaama sotaeepos Pelastakaa sotamies Ryan (Saving Private Ryan), jossa Farinan näyttelemä eversti vakuuttaa Tom Hanksin esittämälle kapteeni Millerille, että on tärkeä ja hyvä juttu käydä natsien linjojen takaa hakemassa kolme veljeään samaan aikaan menettänyt sotamies Ryan (Matt Damon) ehjänä kotiin. Rooli ei ollut oleellinen, mutta Farina hoiti homman ammattitaidolla, kuten odottaa saattoikin.

Vuonna 1998 Farina teki myös paluun tv-sarjamaailmaan. Hän esitti lyhytaikaiseksi jääneessa Buddy Faro –sarjassa nimiroolin 20 vuotta aiemmin kadonneena yksityisetsivänä, joka tekee paluun hommiin, mutta on jämähtänyt menneeseen aikaan. Muistelen sarjan olleen kiusallisen teennäinen ja ei kovinkaan hauska. Mutta Farina oli tässäkin roolissaan mies paikallaan.

Tv-sarjan jälkeen Farina esiintyi muutamassa vähälle huomiolle jääneessä elokuvassa, kuten Teinikytät (The Mod Squad, tähtinä Claire Danes, Giovanni Ribisi ja Omar Epps) ja Reindeer Games – Pelin henki (pääpölkkyinä Ben Affleck ja Charlize Theron) ennen kuin teki yhden uransa parhaista rooleista nousevan brittiohjaaja Guy Ritchien parhaassa työssä Snatch – Hävyttömät. Brad Pittin ja Jason Stathamin tähdittämässä rikoskomediassa Farina näytteli newyorkilaista Avi-serkkua, jonka sukulaispoika Nelisormi-Frankie (Benicio Del Toro) katoaa jalokiviryöstön jälkeen ja Avi matkustaa Lontooseen asiaa selvittämään. Avukseen hän saa paikalliset tavat tuntevan Luotihammas-Tonyn (Vinnie Jones). Hymy nousee suupieliin, kun muistelee kaikkia niitä kohtauksia, joissa Farina on tässä leffassa mukana.

Snatch-menestyksen jälkeen Farina teki jokusen elokuvan (mm. pahasti julkaisuajastaan kärsineen flopin Big Trouble, jonka piti olla Get Shortyn tyylinen jättihitti, ohjaajakin oli sama Sonnenfeld) ja yhden tv-sarjan, ennen kuin pääsi jälleen maistamaan menestystä. Kova laki – Law & Order on ollut jättisuosittu sarja ympäri maailman. Farina hyppäsi kelkkaan sen jälkeen, kun sarjassa pitkään etsivää näytellyt Jerry Orbach (mm. Dirty Dancing) kuoli ja hänelle tarvittiin seuraaja. Farina näytteli etsivä Joe Fontanaa, jota katsojat eivät Orbachin jälkeen oikein hyväksyneet, vaikka positiivisia kommenttejakin tuli paljon. On sanottu, että Farinan aikakausi sarjassa oli viimeinen hyvä aikakausi ennen kuin loppu alkoi häämöttää. Sarja sinnitteli Farinan lähdön jälkeen vielä neljä vuotta ennen kuin pillit ja pyssyt piti laittaa pussiin.

Kovan lain jälkeen en ole nähnyt Farinan työskentelyä muuten kuin erinomaisessa roolissa amerikkalaisena viininmyyjänä Pariisissa elokuvassa Bottle Shock. Farinan ja englantilaista viinikauppiasta näyttelevän Alan Rickmanin yhteisissä kohtauksissa on mukana huumoria ja hyvää fiilistä. Suosittelen tätä tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa kaikille niille, jotka pitivät mm. saman aihepiirin Sideways-elokuvasta.

df3

Viimeisenä isona työnään ennen kuin keuhkoveritulppa pysäytti miehen, Farina näytteli tv-sarjassa Luck, jonka isona nimenä nähtiin Dustin Hoffman. Menestyssarjoistaan tunnetun HBO-kanavan tuottamalla Luckilla piti olla kaikki eväät menestykseen (käsikirjoittajana David Milch, mies supersuosittujen NYPD Bluen ja Deadwoodin takana ja pilotin ohjaajana Michael Mann), mutta toisin kävi. Sarja lopetettiin kuitenkin nopeasti, yhtenä syynä mainittiin se, että kolmas laukkahevonen kuoli kuvauksissa. Siihen päättyi myös Farinan ura.

Osittain jo mainitsinkin syitä, joiden takia pidän Farinan suorituksista elokuvissa ja tv-sarjoissa. Farina oli useimmiten erinomainen, näytteli hän hyvää tahi pahaa. Komedialliset roolisuoritukset onnistuivat loistavasti eikä vakavissa rooleissakaan ole valittamista. Farinan mongertava puhetyyli ja hauska naama tekivät hänestä erikoisen ja moniin paikkoihin sopivan eläytyjän. Harmi, ettei hän päässyt tekemään vielä monta hauskaa papparaisroolia. Farinan poismeno toi myös mieleen toisen äskettäin kuolleen luonnenäyttelijän, James Gandolfinin, jonka kanssa Farina näytteli Get Shortyssä.

Kommentit