Dexter (2006-)

Dexter - Michael C. Hall

Vuosien varrella lukuisia palkintoja (mm. kaksi Golden Globea, SAG, Emmyjä…) voittanut Dexter on ehtinyt jo seitsemänteen tuotantokauteensa. Kahdeksas ja mahdollisesti viimeinen kausi alkaa kesäkuussa 2013.

Vuonna 2006 alkanut tv-sarja on kerännyt ympärilleen vankan fanijoukon, mistä jotain kertoo sekin, että sarjalla on tätä kirjoitettaessa Facebookissa 13 miljoonaa tykkääjää.

Dexter sijoittuu Floridaan ja siellä pääosin Miamiin. Sarja kertoo Miami Metro –poliisissa työskentelevästä, veriroiskeisiin erikoistuneesta rikostapatutkijasta Dexter Morganista (Michael C. Hall). Miami on sarjan perusteella varsinainen henkirikosten tyyssija ja Dexterillä riittääkin työsarkaa. Hän on yksinäinen susi, kaikille ystävällinen ja hymyilevä mies, mutta ihminen, joka ei päästä ketään lähelleen. Hänellä on takanaan erittäin synkkä menneisyys, josta hän ei sarjan alkaessa itsekään tiedä kaikkea.

Hän viettää paljon aikaa merellä komealla veneellään, jonka nimi on Slice of Life. Veneen nimi on enne Dexterin kaksoiselämästä. Öisin hän nimittäin toimii sarjamurhaajana.

Ajatus kaksoiselämää viettävästä sarjamurhaajasta ei kuulosta kovinkaan mukavalta ajatukselta. Dexterissä on kuitenkin hyvä puoli: hän murhaa vain murhaajia, pahoja ihmisiä ja käytännössä hän onkin supersankari, katujen kostaja, joka valitsee uhrinsa huolella.Hän  pelastaakin monta viatonta henkeä niiltä raakalaisilta, joihin lain koura ei yllä, mutta jotka Dexter tunnistaa parantumattomiksi murhaajiksi.

Dexterin päivätyö on kuutamourakoinnin kannalta toisaalta hyödyllinen, toisaalta haaste. Töissä hän saa ensikäden tietoa murhaajista ja näiden liikkeistä ja toisaalta pystyy myös peittelemään omia jälkiään. Sarjamurhaajaa kun ei katsota hyvällä, vaikka tämän tehtävänä olisikin katujen puhdistus rikollisista. Haasteellinen työpaikka on siinä mielessä, että Dexterillä on koko ajan vaara jäädä kiinni. Varsinkin kun hänen sisarensa Debra (Jennifer Carpenter) työskentelee poliisivoimissa.

Dexter on kuitenkin saanut pidettyä pimeän puolensa piilossa kaikilta muilta, sisareltaan, esimieheltään luutnantti La Guertalta (Lauren Vélez), muilta työkavereiltaan joihin kuuluu keskimäärin hieman epämiellyttävä Masuka (C.S. Lee) sekä sympaattinen Batista (David Zayas).

Dexterin eri tuotantokaudet koostuvat kokonaisuudesta, jossa ihmisiä piinaa rikollinen, jonka elämä kietoutuu jollakin tavalla yhteen Dexterin kanssa samalla kun Dexter pyrkii löytämään keinon päästää tämän murhamiehen päiviltä. Jokaisen kauden taustalla kulkee Dexterin oma kasvutarina sekä jännitys siitä, jääkö hän kiinni ja kenelle hän paljastuu.

Dexter

Sarjalla on ollut taito uudistua kausi kaudelta. Joukkoon mahtuu myös heikompia kokonaisuuksia, mutta keskimäärin Dexter onnistuu pitämään katsojan mielenkiinnon yllä koukuttamalla tämän seuraamaan sarjamurhaajan kasvutarinaa. Ykkökaudella tutustutaan Dexterin hahmoon ja hänen taustoihinsa, ja jännitystä luo Ice Truck Killerinä tunnettu sarjamurhaaja, jolla on erikoinen kytkös päähenkilöön. Kakkoskaudella Miamia piinaa murhaaja nimeltä Bay Harbour Butcher. Kausi on Dexterin hahmon kehittymisen kannalta yksi kiehtovimpia. Kolmoskaudella taso hieman painuu, eikä kauden pahis (Jimmy Smiths) onnistu nousemaan aivan aikaisempien tasolle. Dexteristä ja hänen eristäytyneisyydestään opimme kuitenkin paljon lisää. Neloskaudella tavataan yksi sarjan parhaista pahiksista, John Lithgow’n esittämä Trinity Killer. Kausi päättyy uskomattomaan huipennukseen, jota ei osaa lainkaan odottaa. Äärimmäisen rohkea veto sarjan käsikirjoittajilta! Viitoskaudella Dexter etsii jälleen kerran itseään. Miamista paljastuu Barrel Girls Murders -nimiseksi ristitty murhasarja, missä nuoria tyttöjä on tapettu ja säilötty tynnyreihin. Kuutoskaudella tavataan maailmanloppua enteilevä Doomsday Killer, jonka Dexter haluaa saada kiinni ennen kuin poliisi ehtii.  Vierailevina tähtinä tällä kaudella ovat Colin Hanks ja Edward James Olmos. Kausi päättyy neloskauden lopun tasoiseen paljastukseen, mikä toimii vahvana pohjana seiskakaudelle, joka puolestaan luotaa muiden tappajien sijaan Dexteriin itseensä.

Sarjan vahvuus on juuri Dexterin hahmossa sekä hänen vihollisissaan ja eritoten päähenkilön kemiasta pahisten kanssa. Sivuhahmoissa olisi välillä toivomisen varaa, sillä monet niistä ovat välillä todella huonosti käsikirjoitettuja. Nämäkään eivät kuitenkaan ylitsepursuavasti onnistu ärsyttämään, sillä huomio on kuitenkin Dexterissä ja hänen kompleksisessa hahmossaan.

Michael C. Hall on Dexterin roolissa täydellinen. Hän on tavallisen ja kiltin näköinen mies, joka onnistuu muutaman sekunnin sisällä, muutamalla ilmeellä ja eleellä kattamaan hämmentävän laajan skaalan tunnetiloja. Ja vielä äärimmäisen uskottavasti.

Dexterin kompleksisuus tulee esille varsinkin hänen läheisimmissä ihmissuhteissaan, sillä pitääkseen ”harrastuksensa” salassa, hän ei voi päästää ketään todella lähelle itseään. Silti hän ajautuu suhteisiin naisten kanssa, mistä päällimmäisenä ja tärkeimpänä nähdään hänen vaikea suhteensa kasvattisisareensa Debraan. Muissa rooleissa Dexterin elämän naisina nähdään mm. Julie Benz (allekirjoittaneen mielestä yhtenä kaikkien aikojen ärsyttävimmistä naishahmoista), Jaime Murray Dexterin tapaan kompleksisena addiktina, Julia Stiles Dexterin pelastamana ja kostoa janoavana Lumenina sekä viimeisimpänä Yvonne Strahovskin esittämä Hannah McKay, vaarallinen myrkyttäjä.

Dexter on yksi tämän vuosituhannen koukuttavimpia ja kiehtovimpia tv-sarjoja, johon kannattaa ehdottomasti tutustua.

Kommentit