Diktaattori (2012) ★★

dictator_featured_new

Sacha Baron Cohenin komediat jakavat mielipiteitä, vaikka Borat vuonna 2007 sai jopa Oscar-ehdokkuuden käsikirjoituksestaan. Borat olikin tarpeeksi törkeä, mikä teki siitä riemastuttavan omaperäisen ja siksi niin loistokkaan komedian.

Diktaattori pyrkii samaan kuin Borat, mutta jää siitä jälkeen reilusti. Osittain poliittisen satiirin sävyjä hakeva komedia ei onnistu kuin parissa kohtauksessa irrottamaan naurujänteitä. Suurimmaksi osaksi siitä jää kuitenkin jälkeen väsynyt ja muka-hauska tunnelma.

Edesmenneelle Kim Jong Ilille omistettu komedia kertoo Wadiyan diktaattorista Aladeenista (Cohen), joka joutuu maailman valokeilaan YK:n kutsuessa hänet vastaamaan ihmisoikeusrikkomuksistaan ja allekirjoittamaan sopimuksen Wadiyan muuttamisesta diktatuurin kehdosta demokratiaksi.

New Yorkissa Aladeen joutuu kuitenkin salajuonen uhriksi ja hän päätyy kaupungin kaduille tuntemattomana ilman partaansa.

Sacha Baron Cohen on Wadiyan diktaattori Aladeen

Diktaattorin lähtökohta on saman tyylinen kuin Boratissa: täysin erilaisesta kulttuurista saapuneen ihmisen sekoilu länsimaisessa kulttuurissa sekä erilaisten kulttuurien ongelmien nostaminen esille hupaisissa käänteissä. Diktaattori jää kuitenkin polkemaan paikoilleen, eikä onnistu luomaan komediaan tarpeeksi nostetta, tarpeeksi omaperäisiä ideoita.

Huumoria revitään mm. 9/11-iskusta, mutta hupaisin kohtaus on ehdottomasti se, kun Aladeen selittää YK:n neuvostolle diktatuurin ja demokratian eroja. Tässä kohtauksessa pilkahtaa hetken aikaa poliittisen satiirin toimivuus, mutta muuten tarinassa mennään siitä, missä aita on matalin.

Diktaattori antaa Aladeenin hahmosta ristiriitaisen kuvan, sillä välillä tämä vaikuttaa totaaliselta ääliöltä kaikin tavoin, välillä taas hänestä nousee esiin älykkäitäkin piirteitä. Samoin elokuvan muut hahmot eivät saa minkäänlaista syvyyttä, sillä niitä vaivaa samanlainen ristiriitaisuus. Tietenkään komediassa ei aina kovin syvällisiä hahmoja tarvitakaan, mutta Diktaattorissa hahmot jäävät pelkästään vain rasittaviksi, aivottomiksi ja omaan ajatteluun kykenemättömiksi nukeiksi.

[box type=”info”] The Dictator Ohjaus: Larry Charles Käsikirjoitus: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer Pääosissa: Sacha Baron Cohen, Ben Kingsley Genre: komedia Valmistusmaa: USA 2012 IMDb[/box]

Kommentit