Dream House (2011) ★★★

dreamhousefeat

Dream House -elokuvasta kirjoittaminen  on lievästi sanottuna hankalaa, elokuvan teho perustuu yllätyksellisyyteen ja salaisuuksiin mitä tämä mystinen talo pitää sisällään. Lähtökohdiltaan se on melko perinteinen kummitteleva talo-tarina. Daniel Craigin esittämä kirjailijaisä (miksi näissä tarinoissa on aina kirjailija??) muuttaa uuteen taloon, yhdessä kahden pikkutyttönsä, sekä vaimonsa (Rachel Weisz) kanssa. Natisevat nurkat, kaksi pikkutyttöä, ja muuton jälkeen paljastuva talon menneisyys, kamala murha tarjoavat tutut mutta mielenkiintoiset puitteet tarinalle. 

Naapurissa ei tällä kertaa asusta noita-akkamainen, tuomiota julistava ennustaja-eukko, vaan kaunis nuori nainen (Naomi Watts), joka on tietoinen talon tapahtumista, mutta haluton kertomaan tosiasioita kirjailijalle, joka huomaa talossaan omituisia asioita. Talo itsessään on kutsuva ja lämmin, sen seinät vain kätkevät sisäänsä asioita jotka tuntuvat tulevan lähemmäksi ja lähemmäksi perheen todellista elämää. Talon ulkopuolella maailma on kylmä, ja jopa sävyiltään sininen ja torjuva, perheen isä haluaa pitää lämmön kipeästi hyppysissään, ja suojella perhettään viimeiseen asti.

Daniel Craig uskaltaa mennä tutkimaan talonsa kellaria.

Elokuvan taidokas kuvaus, ja erinomaiset näyttelijät, pystyvät pitämään tarinan juuri ja juuri hyppysissään. Tunne, että mopo lähtee käsistä, on koko ajan läsnä. Hyvät hahmot yhdistettynä uskottavaan näyttelemiseen tekevät elokuvasta paremman, kuin se voisi kehnommilla tekijöillä olla. Käsikirjoitus yrittää yllättää, ja osittain onnistuu sen tekemäänkin. Mutta yliampuminen, epäuskottavuus ja yksinkertaisesti sekavuus kompastuttavat elokuvan lopulta juuri ennen maaliviivaa. Kummitustarinoista pitäville se on silti kelpo elokuva, jo näyttelijöidensäkin takia. Siitä ei jää mitään pureskeltavaa kun lopputekstit alkavat, se ei jää vaivaamaan pääkoppaa, vaan haihtuu nopeasti unholaan. Ei siis ihan sitä mitä kunnon trilleriltä odottaisi.

[box type=”info”] Dream House. Ohjannut. Jim Sheridan. Käsikirjoittanut: David Loucka. Pääosissa: Daniel Craig, Rachel Weisz, Naomi Watts. Genre: Trilleri/Draama. Alkuperämaa: USA 2011. IMDb.[/box]

 

Kommentit