2 päivää New Yorkissa (2012) ★★★

2 päivää New Yorkissa - Julie Delpy

Näyttelijänä elokuvauransa aloittanut ranskalainen Julie Delpy siirtyi 2000-luvun alussa kokeilemaan siipiään kameran etupuolen lisäksi myös sen taakse. Hänen tähdittämänsä ja Richard Linklaterin ohjaaman elokuvan Before Sunrise (1995) jatko-osa Before Sunset (2004) toi Delpylle käsikirjoituksesta ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden. Kirjoittamisen lisäksi Delpy päätti siirtyä myös ohjaajan pallille ja hänen ensimmäinen suuren levityksen saanut Kaksi päivää Pariisissa (2007) oli dialogipainotteinen romanttinen komedia kahden aikuisen pyrkimyksestä korjata suhdettaan entisten sulhasten ja eriskummallisen perheen keskellä.

Kaksi päivää New Yorkissa jatkaa tuon elokuvan teemaa ja elokuvassa nähty Marion (Delpy) on jatkanut elämässään eteenpäin ilman Pariisi-elokuvan Jackia (Adam Goldberg). Nykyisin hän asustaa New Yorkissa yhdessä poikaystävänsä Mingusin (Chris Rock) ja molempien lapsista koostuvan uusioperheensä kanssa.

Kun Marionin perhe Pariisista tulee kylään, elämä hankaloituu. Marionin isä (Delpyn oikea isä Albert Delpy) ei osaa englantia ja kommunikaatiovaikeudet Mingusin kanssa alkavat heti. Marionin Rose-sisko (Alexia Landeau) puolestaan käyttäytyy ranskalaisen avomielisesti, mikä on ristiriidassa yhdysvaltalaisen pidättyvyyden kanssa. Eikä tilannetta paranna Rosen poikaystävä Manu (Alexandre Nahon), jonka kanssa myös Marionilla on ollut joskus säpinää, ja joka tuo huumediilerinsä perhejuhlan ovelle.

Kaksi päivää New Yorkissa keskittyy tutkimaan kahden ihmisen suhteen kestävyyttä erilaisten kulttuurien ja urapaineiden risteyskohdassa. Se on paikoin hurmaava tutkielma ihmisten erilaisuudesta, paikoin rasittavuuden rimaa hipova ihmisten stereotyypittely, joka tuntuu toistavan samaa kaavaa kuin edeltäjänsä. Jatko-osa onkin epätasaisempi ja luottaa uuden luomisen sijaan toistoon ja karikatyyrimäiseen huumoriin.

2 päivää New Yorkissa - Chris Rock

Elokuvan ihmiset ovat kuitenkin aitoja. Perinteiseen romanttiseen komediaan verrattuna he ovat rääväsuisia, elämän kolhimia, omaperäisiä mutta samalla tavallisia ihmisiä, joiden tavoitteena on pärjätä maailmassa ja olla rakastettuja omana itsenään. Elokuvan naishahmoissa on enemmän ulottuvuuksia ja Marionin tasapainottelussa uran, menestyksen haaveiden ja perheen haasteiden sokkelossa on todellisuuden tuntua.

Kokonaisuus on kuorrutettu nokkelalla sanailulla, jonka vuoksi tarkkanäköisesti kirjoittavaa Delpyä voi pitää tietyllä tapaa Woody Allenin manttelinperijänä. Hänellä on hyvin samanlainen tyyli luoda omaperäisiä, neuroottisia ja paikoitellen maailman ärsyttävimmiksi muodostuvia, aitoja hahmoja.

Dvdllä ei ole mukana lainkaan ekstraa.

© Päivi Laajalahti

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

2 Days in New York
Ohjaus: Julie Delpy
Käsikirjoitus: Julie Delpy, Alexia Landeau
Pääosissa: Julie Delpy, Chris Rock, Alexia Landeau, Albert Delpy
Alkuperämaa: Ranska / Saksa / Belgia 2012
Genre: Komedia
IMDb

Kommentit