8-pallo (2013) ★★★★

8pallo_featured_620x250

Aku Louhimiehellä on taito hyppysissään kertoa tarinoita todella vahvalla draaman tajulla ja visuaalisesti tyylikkäästi. Hänen rikosdraamansa Paha maa vuodelta 2005 on yksi loisteliampia kotimaisia tuotantoja kyseisen genren alueella, eikä uutukainen, Marko Kilven palkittuun romaaniin ”Elävien kirjoihin” pohjautuva 8-pallo jää siitä jälkeen.

Pike (Jessica Grabowsky) on nuori nainen, joka vapautuu vankilasta yhdessä 8 kuukauden ikäisen vauvansa kanssa. Piken elämä ei ole pitkään aikaan ollut yksinkertaista, sillä hänen menneisyyteensä kuuluu huumeita, rikollisuutta ja epämääräisiä kavereita. Näiden takia hän joutui aikoinaan vankilareissulleenkin. Vankilasta päästyään hän on uudessa kodissaan kuivilla mutta yksin pienen tyttärensä kanssa, ilman ystäviä, sosiaaliavun varassa.

Kun lapsen isä Lalli (Eero Aho) palaa ulkomailta Suomeen, Pike on vaarassa ajautua vanhoihin kuvioihin uudestaan.

Toisaalla vanha huumepoliisi Elias (Pirkka-Pekka Petelius) pyrkii auttamaan uuteen elämään suuntaavaa nuorta äitiä. Elias saa avukseen uuden työparin, aikaisemmissa työtehtävissään vakavasti haavoittuneen ja nyt siitä toipuvan Ollin (Mikko Leppilampi), jonka tehtävänä on myös tutkia Eliaksen toimia. Poliisissa kun epäillään tällä olevan jotain omia bisneksiään huumerikosten selvittelyn joukossa.

8-pallo on yhteiskunnallisesti kantaaottava elokuva menneisyyden peikkojen kohtaamisesta ja uudesta alusta. Louhimies kietoo Piken, Lallin, Eliaksen ja Ollin kohtalot koskettavalla ja jännittävällä tavalla yhteen ja tuloksena on erittäin vahvaa tulkintaa ja intensiivistä draamaa kansainvälisilläkin mittareilla toimivissa puitteissa. Elokuvallinen, trillerimäinen viihdyttävyys ja vakava draama kättelevät toisiaan tyylillä.

8pallo_600

Elokuvan lähikuvat luovat vahvaa tunnelmaa ja kuvaajalle on nostettava hattua elokuvan upeasta ilmeestä, joka on sekä synkkää että tyylikästä. Onnistuneella leikkauksella on saatu kasaan rikosdraama, joka ei alleviivaa jokaista juonenkäännettään, mutta avaa katsojalle asioita pikkuhiljaa, trillerimäisellä jännityksellä.

8-pallo jättää kiusoittelevasti osan asioista kertomatta, katsojan oman mielikuvituksen varaan, ja loppukohtauskin antaa tilaa katsojan omille tulkinnoille. Tämän tasapainottaminen tuntuu olevan elokuvanteossa erittäin vaikea taito, missä vain harvat onnistuvat hyvin. Katsojan mielikuvituksella leikittelevä menee helposti yli, näyttää katsojalle liian vähän ja lopputuloksesta syntyy sekava. Tai sitten puolestaan kallistutaan liikaa toiselle laidalle ja tarinasta katoaa jännitys heti ensi metreillä. Louhimies onnistuu kulkemaan koko elokuvan ajan tyylikkäästi keskitietä kallistumatta kumpaankaan ääripäähän ja luomaan kokonaisuuden, joka avaa tarinaa juuri sopivasti. Ainoa asia, joka tuntuu jäävän kokonaisuuteen nähden irralliseksi, on Ollin suhde entiseen vaimoonsa.

Vaikka tarina ja kuvauksellinen laatu olisivatkin kohdallaan, voi elokuva silti mennä metsään, jos näyttelijät eivät ole sinuja rooliensa kanssa. 8-pallon päänäyttelijät kuitenkin onnistuvat tässä erinomaisesti ja heittäytyminen on vaikuttavaa. He laittavat itsensä likoon antautuen täysin roolihahmojensa välillä jopa hulluudelle. Grabowskyn rooli on todella rankka, mutta näyttelijätär onnistuu tuomaan haastavaan hahmoonsa sopivasti elämässään jo hieman liikaa kokeneen nuoren naisen surumielisyyttä, herkkyyttä ja epävarmuutta, mutta myös vahvuutta muuttaa elämäänsä.

Myös miesnäyttelijät loistavat. Eero Aho puolestaan tekee yhden raadollisimmista roolisuorituksistaan psykopaattisen iljettävänä Lallina. Petelius puolestaan karistaa huumorimiehen taakkansa hartioiltaan ansiokkaasti arkisen vakavana rikostutkijana, jolla on oma agendansa viilipyttymäisen tasaisen pinnan alla.

8-pallo on rankkaa, mutta lopulta kuitenkin palkitsevaa katsottavaa. Siinä nähdään huumeiden käyttöä ja muutamat kohtaukset ovat graafisessa väkivaltaisuudessaan erittäin raastavia. Ikäraja kannattaa ottaa tosissaan, sillä elokuvassa on mm. seksuaalista väkivaltaa sisältäviä kohtauksia, joita ei voi suositella nuorille katsojille.

Ekstrana dvd:llä mukana on traileri, teaseri ja kuvagalleria sekä elokuvan musiikkivideo.

© Päivi Laajalahti

ds

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

8-pallo  

  • Ohjaus: Aku Louhimies
  • Käsikirjoitus: Jari Rantala, pohjautuu Marko Kilven romaaniin
  • Pääosissa: Jessica Grabowsky, Eero Aho, Pirkka-Pekka Petelius, Mikko Leppilampi
  • Alkuperämaa: Suomi 2013
  • Genre: Rikos / draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit