A Late Quartet (2013) ★★★★

alatequartet

Elokuvissa aihepiirit tuntuvat usein kulkevan pareittain: vuonna 2012 ilmestyi Dustin Hoffmanin ohjaama elokuva Kvartetti, joka kertoi ikääntyneistä muusikoista ja heidän valmistautumisestaan viimeiseen konserttiin keskinäisten ristiriitojen jyllätessä. Viime syksynä ilmestyi toinen hyvin samanlaiselta kuulostava elokuva: A Late Quartet, missä niin ikään liikutaan musiikin, ikääntymisen ja persoonien ristiaallokossa. Tarkemmalla tarkastelulla nämä kaksi ovat kuitenkin aiheestaan huolimatta erilaisia elokuvia.

Yaron Zilbermanin ensimmäinen näytelmäelokuvan ohjaustyö on monisyinen kuvaus viiden ihmisen välillä vellovista tunteista, vuosien varrella kertyneistä kaunoista ja toisaalta oman ikääntymisensä hyväksymisestä. Nämä tunteet ovat kaikille tuttuja: kateutta, pelkoa, epävarmuutta, tukahdutettuja haluja ja toiveita, elämää toisten ihmisten ehdoilla, työn ja perheen yhteensovittamista. Zilberman punoo näistä aineksista hienovaraisen, pienin askelin voimistuvan tarinan, joka lopulta räjähtää täyteen voimaansa kuin hieno sinfonia.

A Late Quartet on kertomus yli 20 vuotta yhdessä soittaneesta, maailmankuulusta jousikvartetista, joka valmistautuu 25-vuotiskonserttiinsa. Nelikon kiinnipitävä voima on sellisti Peter (Christopher Walken näyttelijälle harvinaisessa täysipäisessä roolissa), joka yllättäen saa tietää sairastavansa Parkinsonin tautia ja joutuvansa jättämään konserttilavat taakseen. Tämä uutinen ei tietenkään kosketa pelkästään Peteriä itseään vaan se sekoittaa soittoporukan kokonaan.

Kun Peter ilmoittaa alkavansa etsiä tilalleen uutta sellistiä, nousee kakkosviulistilla Robertilla (Philip Seymour Hoffman) toive soittaa joskus myös ykköspaikalla. Tämä taas ei käy alkuunkaan oman arvonsa tuntevalle ykkösviulistille Danielille (Mark Ivanir). Kahden miehen riidan keskelle jää Robertin vaimo, alttoviulisti Juliette (Catherine Keener). Nelikon ristiriita vetää mukaan lopulta myös Robertin ja Julietten tyttären (Imogen Poots).

alatequartet2

New Yorkiin sijoittuva A Late Quartet henkii hahmojensa persoonallisuuksien kautta paikoin lähes woodyallenmaista tunnelmaa. Poissa on kuitenkin satiiriin kiedottu kuivakka huumori ja tilalla on lähes melodramaattisia piirteitä saava kertomus elämän moninaisista haasteista. Tässä tapauksessa melodramaattisuus ei kuitenkaan ole huono asia, vaan tarina onnistuu koskettamaan aidosti.

Elokuvan musiikki (kvartetti soittaa Beethovenin jousikvartettoa, Op 131, nro 14) hyväilee klassisen musiikin ystävien korvaa, muttei tarvitse olla musiikin ystävä nauttiakseen elokuvasta.

Näin lähelle ihmisen sisintä luotaava tarina ei voisi toimia kunnolla ilman laadukkaita näyttelijöitä. A Late Quartetin näyttelijäkaarti puhaltaa hahmoihinsa elämän ja luo heidän avullaan elokuvasta inhimillisyydessään kauniin. Elokuva jäi helmikuussa kuolleen Hoffmanin viimeiseksi, mikä myös osaltaan lisää hänen hahmonsa voimaa.

Dvd:llä ei ole mukana lainkaan lisämateriaalia.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

A LATE QUARTET Ohjaus: Yaron Zilberman
Käsikirjoitus: Seth Grossman, Yaron Zilberman
Pääosissa: Christopher Walken, Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Mark Ivanir, Imogen Poots
Alkuperämaa: USA2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit