Agents of S.H.I.E.L.D. – Mielenkiintoinen mutta epätasainen laajennus Marvel-universumiin (kausi 1)

agentsofshield

Marvelin asema elokuvarintamalla vahvistuu vahvistumistaan, kun entinen sarjakuvafirma päivittää henkistä omaisuuttaan elokuvamuotoon. Iron Manista (2008) alkaneelle voittokululle ei näy loppua, sillä studio on julkistanut suunnitelmansa julkaista lukuisa määrä uusia, mutta tarinakokonaisuudeltaan toisiaan tukevia elokuvia lähivuosina.

Elokuvien lisäksi Marvel päätti lähteä valloittamaan pikkuhiljaa myös televisiota. Agents of S.H.I.E.L.D. vie katsojan sisälle tuohon salaperäiseen organisaatioon, joka vetelee lankoja supersankareiden taustalla, mutta josta on elokuvissa uusimpaan Captain America -elokuvaan mennessä nähty vain vilauksia, pääasiassa johtaja Nick Furyn (Samuel L. Jackson) muodossa. S.H.I.E.L.D. on kuitenkin jatkuvasti läsnä ja muodostunut elokuvien tarinoiden taustalla erittäin tärkeäksi voimaksi, mikä kulminoituu Clark Greggin esittämän agentti Coulsonin rooliin yksittäisten sankareiden kokoamisessa yhtenäiseksi Avengers -ryhmäksi.

Kuten supersankaritarinoissa usein on tapana, harva kuolleista todella pysyy kuolleena. The Avengerissa henkensä heittänyt Coulson nimittäin palaa elävien kirjoihin Agents of S.H.I.E.L.Dissä, kokoaa ympärilleen viiden agentin ryhmän ja lähtee pelastamaan maailmaa. Tv-sarjan tarina kulkee rinta rinnan mm. Captain America: The Winter Soldier -elokuvan kanssa, sillä elokuvan tapahtumat otetaan huomioon myös sarjassa. Mukana piipahtaa muutamia elokuvista tuttuja hahmoja, mutta varsinaiset Avengersit pysyvät poissa -hehän edelleen luulevat, että Coulson on kuollut.

Jonkin salaperäisen keinon avulla Coulson siis elää ja oman mausteensa tarinaan tuo agentin selvittäessä elpymisensä taustaa. Coulson on saanut Furyltä oman lentokoneen, ”bussin”, jonka lentäjäksi hän rekrytoi Ratsuväkenä tunnetun (”Don’t call me that!”), kentältä toimistohommiin siirtyneen veteraaniagentin Melinda Mayn (Ming-Na Wen). Tekniikasta vastaavat tutkijat Fitz (Iain Da Caestecker) ja Simmons (Elizabeth Henstridge), jotka tunnetaan yhteistermillä Fitz-Simmons, vaikka he eivät varsinainen pariskunta olekaan. Muskeli- ja asepuolesta huolehtii Brett Daltonin esittämä Grant Ward, mutta lopullisen liiman porukkaan luo Chloe Bennetin esittämä hakkeri Skye.

Sarjassa kuusikko lentää bussillaan ympäri maailmaa, keräilee salaperäisiä esineitä SHIELDin varastoihin ja taistelee epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Vastassaan heillä on joukko superpahiksia, salaperäinen Selvännäkijä ja lopulta SHIELDin kaatuessa (ks. Captain America: The Winter Soldier) koko maailma. Eikä pidä unohtaa ryhmän sisäisiä kemioita, kehittyviä ja tuhoutuvia ihmissuhteita tai taustalla jyllääviä, elämää suurempia salaisuuksia.

Agents of S.H.I.E.L.Din konsepti on erittäin kiehtova, sillä se on erinomaisesti sidottu kiinni Marvel-elokuvauniversumin tapahtumiin. Elokuvissa hieman byrokraattiseksi jäävä organisaatio saa nyt inhimillisemmät kasvot ja Avengers-tarinoiden ystävät saavat Coulsonin rakastetun hahmon takaisin. Perinteisen poliisisarjan muottiin sekoitetaan Starkin tasoista kehittynyttä tekniikkaa sekä seikkailua maustetaan Marvelin elokuvista tutuilla yliluonnollisilla elementeillä. Huumoria unohtamatta.

Sarjassa näkyy isolla rahalla tekemisen meininki ja visuaaliset efektit näyttävät keskimäärin erittäin hyvilltä. Hahmot ovat Marvel-tyyliin omaperäisiä ja hauskoja, ja heidän keskinäinen kemiansa toimii erinomaisesti.

Käsikirjoituksensa osalta Agents of S.H.I.E.L.Diä vaivaa lievä epätasaisuus, mikä 22 jakson aikana korostuu laajan tarinankaaren hieman turhana venyttämisenä. Sarjan jännite jää myös kaipaamaan jyrkempiä nousuja ja laskuja: nyt jännitettä pyritään pitämään maksimissa kohtaus toisensa perään vailla hengähdystaukoja ja tästä muodostuu tunne tasapaksuudesta. Kokonaisuus puuroutuu, eivätkä oikeasti jännittävät kohtaukset kohta enää tunnu miltään. Kauden päätös antaa lopulta pienen hengähdyshetken.

Agents of S.H.I.E.L.Din suurin voimavara syntyy sen täydellisestä limittymisestä elokuvien tarinoihin ja tämän vuoksi se onkin lähes pakollista katsottavaa jokaiselle Marvel-fanille.

Lisämateriaaleina mukana on vartin mittainen Journey into S.D.C.C. -kooste, missä sarjan näyttelijät valmistautuvat San Diegon Comic Coniin, jossa sarjan alku esitellään yleisölle ensimmäistä kertaa. Lapsenkaltainen innostus huokuu jokaisen kasvoilta ja saa myös katsojan tuntemaan, että näyttelijät todella nauttivat työstään.

Muutamassa parin minuutin mittaisessa Field Report -koosteessa esitellään näyttelijöiden avulla kulissien takaisia hetkiä kohtausten kuvaamisesta. Lisäksi mukana on hupikooste, muutamia poistettuja kohtauksia sekä muutaman minuutin mittaiset katsaukset kahden kohtauksen efektien suunnitteluun.

Kiinnostavin lisämateriaali on 40-minuuttinen Assembling a Universe -dokumentti, joka tekee kurkistuksen Marvelin elokuvauniversumin luomiseen ja matkaan nörttikulttuurin ikonista populaarikulttuurin keskiöön. Jon Favreau, Joss Whedon ja kumppanit kertovat siitä, kuinka ensimmäisestä Iron Man -elokuvasta lähtien on kehitetty kokonaisuutta, missä jokainen palanen tukee toistaan, mutta toimii myös omillaan. Pyrkimyksenä on ollut alusta pitäen tehdä elokuvissa sama, mitä Marvel loi aikoinaan sarjakuvien puolella. Tv:n puolelle nyt tuotettu Agents of S.H.I.E.L.D. jatkaa samaa rataa, tukee elokuvien tarinakokonaisuutta. Dokumentti antaa mielenkiintoista taustatietoa sarjakuvia tuntemattomalle katsojalle ja elokuvien tapahtumista se tarjoaa kivan yhteenvedon -sekä myös pienen katsauksen tulevaisuuteen.

Ekstrat on tekstitetty myös suomeksi.

© Päivi Laajalahti

ds

Kommentit