Drinking Buddies (2013) ★★★

drinking_featured

On kivat työkaverit, mahtava työpaikka ja ilmaista kaljaa. On koti ja rakas siellä. On ystävyyttä, ihastusta, rakkautta. Kaikkien tuntemaa arkea. Sitä perinteistä, jossa juodaan olutta ystävien kanssa, nautitaan seurasta ja ehkä vähän ihastutaankin. Mutta siinä vaiheessahan kaikki alkaa mennä hankalaksi. Miten erottaa työtoveruus, ystävyys ja ihastus toisistaan?

Elokuvan monitoimimieheksi kasvanut Joe Swanberg on kymmenen vuoden aikana ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut parisenkymmentä elokuvaa ja siinä sivussa myös näytellyt kymmenissä. Hänen elokuvansa ovat olleet pienen budjetin tuotantoja, joissa näkyy kotikutoisuuden tunnelma, eikä Drinking Buddies eroa tässä suhteessa aikaisemmista. Se on kuitenkin elokuvana kunnianhimoisempi kuin muutamat Swanbergin aikaisemmat ja monissa yhteyksissä siitä onkin puhuttu yhtenä vuoden indie-helmistä.

Kate (Olivia Wilde) on olutpanimossa työskentelevä nuori nainen, joka nauttii ainoana naisena, mutta samalla myös yhtenä äijänä olemisesta miespuolisten työkavereiden parissa. Olut virtaa työaikanakin ja työpäivän jälkeen lähdetään usein ottamaan kavereiden kanssa yhdet ja heittämään tikkaa. Luke (Jake Johnson) on Katen läheisin työkaveri ja ajan mittaan heistä on kasvanut erittäin hyvät ystävykset. Jopa niin hyvät, että he mieluummin viettävät aikaa toistensa -ja oluttuopposten- seurassa kuin omien puolisoidensa.

Luken tyttöystävä Jill (Anna Kendrick) on kultainen kiltti tyttö, joka on elämässään aina tehnyt niin kuin pitää. Katen miesystävä Chris (Ron Livingston) taas ei oikein tunnu edes tajuavan, millainen namupala monessa suhteessa hänen tyttöystävänsä oikein onkaan.

Jokainen meistä on varmasti jossakin mittakaavassa -joko itse tai vierestä katsoen- kokenut sen, mitä ilmainen viina saa ihmisessä aikaan. Se tekee meistä idiootteja. Kun nelikko lähtee viikonlopuksi porukalla mökkeilemään, nousevat tukahdutetut tunteet pintaan ja jokaisen on tutkittava omia ajatuksiaan ja mietittävä, mitä elämältään oikeasti haluaa.

Swanberg kertoo ihmissuhdedraamakomediansa maanläheisin vedoin. Koskaan katsoja ei pääse liian sisälle hahmojen pääkoppaan, aivan kuten he eivät itsekään sinne kunnolla näe. Kaikki ei tavallisessakaan elämässä ole aina niin mustavalkoista ja tämän häilyvyyden ja sen suoranaisen ärsyttävyyden Swanberg onnistuu tavoittamaan erinomaisesti.

Drinking Buddies on paikoin surkuhupaisan hauska, mutta myös draaman tajultaan yllättävän tarkkasilmäinen tarkastellessaan pääosanelikon elämää. Se tuntuu tutulta ja tapahtumiin voi samaistua jokainen. Se ei anna suoria vastauksia elämää suurempiin kysymyksiin, vaan on juuri niin pieni elokuva kuin mitä pienen ihmisen arkinen elämä kaikessa yksinkertaisessa monimutkaisuudessaan on.

Elokuvan tuotantoarvoja nostavat sellaiset tämän hetken nimekkäät näyttelijät kuin Wilde ja Kendrick. Tarinallisesti heidän hahmonsa eivät kuitenkaan ole muita kummempia, eikä heitä nosteta muiden yläpuolelle. Tosin lievä epäsuhta nelikon naisten ja miesten välillä nousee pintaan, eikä ihastuminen aina tunnu täysin uskottavalta.

Dvd:n lisämateriaaleissa muutaman minuutin mittaiset koosteet kertovat elokuvassa nähtävästä, oikeasta olutpanimosta ja elokuvan tuotannosta alkuperäisestä ideasta eteenpäin. Neljä näyttelijää kertovat hahmoistaan pienissä haastatteluissa. Mukana on myös vajaa 10 minuuttia poistettuja kohtauksia sekä tekijöiden kommenttiraita.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

DRINKING BUDDIES Ohjaus ja käsikirjoitus: Joe Swanberg
Pääosissa: Olivia Wilde, Jake Johnson, Anna Kendrick, Ron Livingston
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Romantiikka / draama
IMDb

Kommentit