Elämäni seinäruusuna (2012) ★★★★

Elämäni seinäruusuna - Perks of Being a Wallflower

16-vuotiaana elämä on haastavaa. Elämä on edessä, mutta nykyhetki pitäisi jaksaa elää ensin. Se, kun koulussa luokkakaverit kiusaavat ja istut yksin lounaalla ruokalassa ilman yhtään ystävää. Kun olet pelkkä hiljainen ja huomaamaton seinäruusu.

Charlie (Logan Lerman) aloittaa high schoolin ensimmäisen luokan sillä odotuksella, että hänestä tulisi suosittu, eikä hän enää olisi ulkopuolinen. Ensimmäinen koulupäivä ei kuitenkaan tee muutosta Charlien elämään: hän istuu lounaalla edelleenkin yksin.

Charlie pitää musiikista ja kirjoista, ja hän ystävystyykin äidinkielen opettajan (Paul Rudd) kanssa. Opettaja ei kuitenkaan voi olla teinille varsinainen ystävä, vaan sellainen pitää löytää omasta ikäluokasta.

Kuin onnenkantamoisena omaperäinen Patrick (Ezra Miller) joutuu tuplaamaan käsityökurssia edellisvuodelta ja päätyy Charlien kanssa samaan ryhmään. Samalla Charlie tapaa Patrickin siskon Samin (Emma Watson) ja tämä hiljainen, mutta fiksu poika saa vihdoin kaltaistaan seuraa. Patrickin ja Samin kaverijoukko koostuu perinteisestä muotista eroavista nuorista ja Charlie tuntee itsensä hyväksytyksi. Asiat kuitenkin monimutkaistuvat, kun orastava teinirakkaus tulee peliin.

Elämäni seinäruusuna - Perks of Being a Wallflower

Elämäni seinäruusuna pohjautuu ohjaaja-käsikirjoittaja Stephen Chboskyn kirjoittamaan, osittain omiin kokemuksiin perustuvaan romaaniin. Vuonna 1999 julkaistu romaani oli bestseller, mutta huume- ja seksisisältönsä takia myös ristiriitaisesti vastaanotettu nuortenkirja. Nuorten itsensä keskuudessa se kuitenkin oli hitti.

Eikä ihme. Elokuvana Elämäni seinäruusuna on ihastuttava tarina kasvusta kohti aikuisuutta, pyrkimyksestä olla niin kuin muut ja lopulta oman tien löytämisestä. Se henkii ystävyyden voimaa ja nuoren rakkauden viattomuutta, mutta uskaltaa olla myös raju. Se käsittelee teini-iän rankkoja aiheita: homoseksuaalisuutta, itsensä ja toisensa hyväksymistä, henkisiä ongelmia, itsemurhaa ja suurimpana kaikesta seksuaalista hyväksikäyttöä. Nämä aiheet taustallaan Elämäni seinäruusuna on syvällinen elokuva nuoruudesta olematta kuitenkaan synkkä tai ahdistava.

Rankoista aiheistaan huolimatta Elämäni seinäruusuna on elämänmyönteinen, positiivinen tarina, jossa ystävyyden voimalla voi päästä pitkälle. Se on hyvänmielenelokuva, joka ei kuitenkaan jätä katsojaa pelkän hyvän mielen varaan. Siitä pitää huolen nuoruuden hupsuttelun varjossa, aina mukana kulkeva vakavampi sanoma, joka nostaa draamakomedian omaan luokkaansa. Elokuvasta jää tunne, että se tekisi mieli katsoa heti uudestaan!

Nuori näyttelijäkolmikko Lerman, Miller ja Watson tekee rooleissaan komeaa työtä. Watson on karistanut Hermionen pölyt tehokkaasti jaloistaan ja alkanut tehdä laadukasta uraa. Miller kohahdutti viime vuonna Kevinin roolissa draamassa Poikani Kevin ja jatkaa samaa karismaattista rataa myös Chboskyn elokuvassa. Mm. Percy Jackson -elokuvista tuttu Lerman puolestaan tekee uskottavan suorituksen hieman hissukkana, itseään etsivänä teininä.

Aikuisrooleissa nähdään Charlien vanhempina Dylan McDermott ja Kate Walsh, ja lääkärinä pyörähtää Joan Cusack. Charlien isosiskoa puolestaan näyttelee Vampire Diaries -tv-sarjasta tuttu Nina Dobrev.

Dvd:n mukana ei ole lainkaan ekstraa.

Arvostelu on alun perin julkaistu Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Perks of Being a Wallflower
Ohjaus: Stephen Chbosky
Käsikirjoitus: Stephen Chbosky, perustuu hänen omaan romaaniinsa
Pääosissa: Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Draama / komedia / romantiikka
IMDb

Kommentit