Enkelten siivu (2012) ★★★★

Enkelten siivu - Angels' Share

Enkelten siivu on jokaisen viskinystävän elokuva ja tekee skottiviskille saman kuin mitä Sideways teki muutama vuosi sitten punaviinille.

Elokuva vie katsojan karunkauniiseen Skotlantiin, aidon ja alkuperäisen mallasviskin syntysijoille. Se ei sisällä dramaattisia juonenkäänteitä vaan on sen sijaan pieni ja äärimmäisen sympaattinen draamakomedia siitä, kuinka ystävällisyyden osoitus, usko ihmisen perimmäiseen hyvyyteen voi saada ihmeitä aikaan. Se on hyvän mielen elokuva, jota höystää selittämätön skottimurre, kilttiin pukeutuneet miehet, Ylämaan kaunis luonto sekä tietenkin se savulle tuoksuva ja turpeinen jumalten juoma, skottilainen mallasviski.

Enkelten siivun nimi pohjaa siitä, että viskin tuotannossa osa tuosta arvokkaasta aineesta aina haihtuu tynnyreistä pois. Tuota haihduntaa kutsutaan enkelten siivuksi (The Angels’ Share).

Glasgow’hin sijoittuva elokuva kertoo joukosta yhteiskuntapalvelukseen passitetuista pikkurikollisista. Joku heistä on näpistänyt hieman liikaa, joku käyttäytynyt väkivaltaisesti, joku päätynyt poliisin näppeihin suurin piirtein pelkkää tyhmyyttään.

Nämä nuoret aikuiset ottaa siipiensä suojaan yhteiskuntapalveluksesta huolehtiva Harry (John Henshaw), joka näkee heissä potentiaalia, mitä muu yhteiskunta ei välttämättä näe. Harry on suuri viskin ystävä, ja kun työporukkaan kuuluva Robbie (erinomaisen debyytin tekevä Paul Brannigan) tulee isäksi, päättää hän tarjota nuorukaiselle lasillisen meripihkanväristä, 32-vuotiasta herkkua.

Robbie paljastuu luonnonlahjakkuudeksi tunnistamaan viskien tuoksuja ja aromeita. Kun lähistöltä löytyy mittaamattoman arvokas viskitynnyri, Robbie uusine ystävineen päättää hyötyä tästä ottamalla osuutensa enkelten siivusta.

Enkelten siivu - Angels' Share

Englantilainen Ken Loach on tunnettu tavallisten ihmisten ja arjen haasteiden vakuuttavana kuvaajana. Enkelten siivu on väkivaltaisen dramaattisesta alkuasetelmastaan huolimatta komediallinen, useaan kertaan ääneenkin naurattava ja aitoudessaan ilahduttava. Se kuvaa elämän sivukujille ajautuneita nuoria aikuisia avoimella sydämellä ja muistuttaa siitä, että perimmiltämme suurin osa meistä ihmisistä pyrkii hyvään ja pärjäämään elämässä omillamme. Ja usein hyvä lähtee kiertämään – kun elämän potkimalle antaa mahdollisuuden muuttua, usein hyvyys myös palaa lähtöpisteeseensä jossakin muodossa.

Elämäntilanteiden muutokset antavat perspektiiviä niin meille katsojille kuin elokuvan hahmoillekin, mikä tekee heistä ja heidän toimistaan aidon tuntuisia. Ja vaikka kaikki, mitä he tekevät, ei aivan laillista tai hyväksyttävää olekaan, se muodostuu elokuvan teemaan suhteutettuna ja Robin Hoodin hengessä anteeksiannettavaksi.

Enkelten siivu on yksi viime aikojen sympaattisimpia ja lämminhenkisimpiä draamakomedioita, jota voi suositella varsinkin Skotlannin ja viskin ystäville, mutta myös muille pienimuotoisista ja omaperäisistä elokuvista nautiskeleville.

Dvd:llä ei ole mukana lainkaan lisämateriaalia.

© Päivi Laajalahti

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

The Angels’ Share
Ohjaus: Ken Loach
Käsikirjoitus: Paul Laverty
Pääosissa: Paul Brannigan, John Henshaw
Alkuperämaa: UK / Ranska / Belgia / Italia 2012
Genre: Draama / komedia
IMDb

Kommentit