Fjällbackan murhat pyrkii haastamaan Wallanderit

fjallbacka

Camilla Läckbergin menestyskirjoihin perustuva Fjällbackan murhat –sarja on jälleen yksi ruotsalainen rikosjännärisarja. Erica (Claudia Galli Concha) muuttaa perheensä kanssa lapsuuden kotimaisemiin Fjällbackaan. Erican vanhemmat ovat juuri kuolleet auto-onnettomuudessa ja pian Erica saa tietää, että vanhempien menneisyydestä löytyy salaisuuksia. Kun se tapaus on selvitetty, viidessä seuraavassa elokuvassa nähdään samankaltaisia murhia.

Maisemat Ruotsin länsirannikolla ovat upeita, juonenkäänteet jänniä ja hauskoja henkilöhahmojakin löytyy, mutta silti jokin tässä sarjassa tökkii. En ole lukenut Läckbergin kirjoja, joten en tiedä, miten tarina on käsikirjoitus- ja kuvausvaiheessa muuttunut. Ilmeisesti kirjoissa on enemmän takaumakohtauksia, joihin elokuvissa viitataan vain pintapuolisesti. Ehkä pahin syy on kuitenkin Erican tyylissä jättää kaikki asiat sikseen ja uppoutua tapauksiin ja suhteellisen helposti selvittää mystiset murhat.

Poliisivoimat, joihin Erican aviomies Patrick (Liza Marklund –sarjassa Annika Bengtzonin aviomiehenä nähty Richard Ulfsäter) kuuluu, ovat lestraidemaisia selkeitä johtolankoja huomaamattomia statisteja, joille Erica voi vain pudottaa syylliset kuin kypsät hedelmät. Toisaalta, Patrick kollegoineen (Paula ja pomo-Mellberg), ovat hauskoja ja sympaattisia hahmoja, joiden arkiset tapahtumat ja työskentely tapausten parissa tuovat hyvän vastapainon karulle kuolema-aiheelle.

Sarjaan kuuluu kuusi elokuvaa: Valon kuningatar, Kadonnut ystävä, Perillinen, Rannikkovartija, Kuolema saapuu Fjällbackaan sekä Meri antaa, meri ottaa.

Dvd-julkaisuilla ei ole ekstroja.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

FJÄLLBACKAMORDEN  Ohjaus: Petrelius, Holm, Bergmark, Olsson, Hanefjord
Käsikirjoitus: mm. Michael Hjort & Karin Gidfors
Pääosissa: Claudia Galli Goncha, Richard Ulfsäter,
Alkuperämaa: Ruotsi 2012-13
Genre: Rikos / Trilleri
IMDb

Kommentit