Frances Ha (2013) ★★★★

francesha_featured

Greta Gerwigin höpsöttelevään hahmoon törmäsimme Noah Baumbachin ohjaamassa Greenbergissä, missä nainen näytteli Ben Stillerin assistenttia. Frances Ha on Baumbachin ja Gerwigin yhdessä käsikirjoittama draamakomedia, joka aidolla ihmisläheisyydellään pyyhkii lattioita viimeaikojen hömppäkomedioilla.

Käsikirjoitus-Oscar-ehdokkuuden vuonna 2006 omaan elämäänsä pohjautuvasta elokuvasta The Squid and the Whale saanut Baumbach on tunnettu ennakkoluulottomasta suhtautumisesta elokuviensa tarinoihin. Hänen elokuvansa käsittelevät usein mustalla huumorilla ihmiselämän raadollisempaakin puolta, avioerolapsia, masennusta, perheen sisäisiä jännitteitä, yksinäisyyttä.

Frances Ha on kertomus aikuisikään ehtineestä Francesista (Gerwig), joka henkisesti tasapainoilee juuri siinä rajalla, että onko hän vielä vallaton teini vai vastuuntuntoinen aikuinen. Tosin elokuva myös kyseenalaistaa sitä, että tarvitseeko jokaisen lopulta sulloa itseään tiettyyn aikuisuuden muottiin, jos siltä ei lainkaan tunnu.

Francesin elämä on hauskaa ja hulvatonta nuoren aikuisen elämää. Hän asustaa yhdessä parhaan ystävänsä Sophien (Mickey Sumner) kanssa ja elää päivästä toiseen vailla huolta huomisesta. Kun tiet Sophien kanssa erkanevat, huomaa Frances olevansa yllättävän yksin, vailla omaa asuntoa, kunnollista ammattia, työtä.

francesha

Sekoilua, häröilyä, kompurointia, vääriä ratkaisuja. Niitä on Francesin maailma täynnä, kun hän luovii eteenpäin elämänsä karikoissa. Elokuvasta muodostuu todentuntuinen ja se kertoo tuttuakin tutumman tarinan uudenlaisella asenteella, lämminhenkisellä aitoudella, mikä usein puuttuu nykypäivän romanttisista komedioista. Elokuvan nokkela dialogi on rempseää ja tarinankerronta rohkean tarkkanäköistä. Tarinan rouheuden lisäksi New Yorkiin sijoittuminen korostaa elokuvan ”woodyallenmaisuutta”.

Perinteisestä Hollywood-tähtösen mallista eroava Gerwig on ihastuttavan aito roolissaan. Hän upottaa Francesin hahmoon suuren määrän hauskuutta, mutta myös koskettavaa herkkyyttä.Frances Ha on nuoren naisen kasvutarina aidoimmillaan, missä mutkien jälkeen itsensä etsiminen johtaa juuri sinne, mistä etsiminen kannattaa aloittaa. Ei ympäristön miehistä tai ystävistä, vaan omasta itsestä. Onni löytyy oman itsensä sisältä, kun vain uskaltaa katsoa tarpeeksi tarkasti.

Mustavalkoisena kuvattu Frances Ha on viime vuoden sympaattisimpia ja rakastettavimpia elokuvia. Tarina itsensä ja oman tiensä etsimisestä ja tasapainoilusta yhteiskunnan asettamien normien, sääntöjen ja odotusten viidakossa -asia, joka on jokaiselle varmasti tuttu.

Sivuroolissa nähdään mm. Girls -tv-sarjassa näyttelevä Adam Driver.

Dvd:llä ei ole mukana lainkaan ekstraa.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

FRANCES HA  Ohjaus: Noah Baumbach
Käsikirjoitus: Noah Baumbach, Greta Gerwig
Pääosissa: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam Driver
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Komedia / draama
IMDb

Kommentit