Haloo haloo, täällä Maria Sid!

haloo

Ruotsalaiselta Memfis Filmiltä on aiemmin ilmestynyt varsin laadukkaita elokuvia. Se on tuottanut mm. Lukas Moodyssonin vakavia draamoja sekä Josef Faresin hulvattomia komedioita. Haloo haloo on Maria Blomin (mm. Takaisin maalle 2004) ohjaama komedia naisesta, jonka elämä on alamaissa miehen lähdettyä toisen naisen matkaan.

Elokuvan tapahtumat ja hahmot ovat hyvin perinteisiä komedian elementtejä. Sairaanhoitaja Disan (Maria Sid) mies Laban (Calle Jakobsson) on jättänyt vaimonsa ja hankkinut uuden. Disa on pahasti juuttunut vanhaan elämäänsä eikä pääse siitä irti – voimat eivät riitä ja kotona istuminen on turvallista. Epäsosiaalinen Disa viihtyy hyvin sairaalan yövuorossa.  Mutta sitten alkaa tapahtua: hän tapaa Kentin (Johan Holmberg), jolla on seitsemän lasta, aloittaa uuden kamppailulajiharrastuksen, saa mielenkiintoisen (ja vihaisen) potilaan sekä tutustuu paremmin lastensa kaverin äitiin Wencheen (Tina Råborg). Elokuvan aikana muuten kuullaan muutaman kerran, kun Disa tervehtii sanoilla haloo haloo, tai hallå hallå.

Haloo haloo ei ole pelkästään romanttinen komedia, vaan komedia elämästä ylipäänsä. Elokuva aiheuttaa aluksi hyvin paljon myötähäpeää noloine hetkineen, mutta mitä pidemmälle mennään, sitä rentoutuneemmaksi tunnelma muuttuu. Perinteinen selviytymistarina on toteutettu onnistuneesti: elokuva on hauska, lämminhenkinen ja koskettava. Maria Sidin arkinen ja helposti lähestyttävä olemus tekevät Disan hahmosta uskottavan. Disa on nainen, joka melkein kuka tahansa voisi olla, häneen on helppo samaistua. Myös tapahtumapaikka Falun Taalainmaalla on Disan lailla hyvällä tavalla arkisen tavallinen. Paikoitellen Haloo haloo tuo mieleen amerikkalaiset hömppäkomediat. Mutta vaikka kehykset ovat amerikkalaistyyliset, on toteutus periruotsalaisen kodikas.

Elokuvasta löytyy useita mainioita henkilöhahmoja, jotka kaikki ovat omanlaisia, mutta tavallisia ihmisiä. Disa hehkuu pääroolissa, mutta hän ei yksin varasta kuvaruutua. Disan vanhempia näyttelevät Gunilla Nyroos ja Muumipappaa muistuttava Tomas Laustiola (jonka voi bongata ainakin Den fördömde –sarjasta). Disan suhde vanhempiinsa ei ole kovin hyvä. Karin Ekström näyttelee Disan hankalaa potilasta Marya. Ekström tekee tässä erinomaisen suorituksen. Elokuvan hulvattomin rooli kuuluu Tina Råborgille, joka esittää hieman kahjonoloista ja räväkkää Wencheä. Disan entinen mies Laban jää hieman muiden hahmojen jalkoihin, mutta se on varmaan tarkoituskin. Mielenkiintoinen rooli on Fredrik Hammarilla, joka on Disan Krav Maga –ohjaaja. Hän näyttää pelottavalta, mutta osoittautuu ihan leppoisaksi kaveriksi.

Haloo haloo on erittäin viihdyttävä hyvänmielenelokuva. Ainoa, mikä jää hieman harmittamaan on se, että elokuva loppuu heti, kun asiat on saatu onnelliselle tolalle. Näin käy useissa tämäntyyppisissä komedioissa, missä ensin koetaan jotain huonoa, sitten asiat alkavat järjestyä ja kun kaikki on kunnossa, elokuva loppuu. Olisi hauska tietää, mitä sitten. Mitä hahmoille käy, kun he saavat onnensa? Jonkinlainen pieni hauska ja yllättäväkin yhteenveto lähitulevaisuudesta olisi piristävä.

Dvd:llä lisämateriaalina on seitsemän elokuvasta poistettua kohtausta, joita ei ole tekstitetty suomeksi.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

HALLÅ HALLÅ  Ohjaus: Maria Blom
Käsikirjoitus: Maria Blom
Pääosissa: Maria Sid, Tomas Laustiola, Johan Holmberg, Tina Råborg, Karin Ekström
Alkuperämaa: Ruotsi 2014
Genre: Komedia / Draama
IMDb

Kommentit