Haute Cuisine – mestari keittiössä

hautecuisine_featured

Ruokaan liittyvissä elokuvissa on jotain kiinnostavaa. No, niissä tehdään yleensä hyvää ruokaa. Kokkiohjelmat ovat tietysti omaa luokkaansa saamaan veden kielelle, mutta välillä ihan tavallinen draamaelokuvakin voi sen tehdä. Niin käy muutaman kerran Haute Cuisine –leffaa katsellessa. Tosin tässä tehdään sen verran hienoja pöperöitä, että tavallinen tallaaja tyytyisi vähän yksinkertaisempiin systeemeihin. Joka tapauksessa keveän draamakomedian ystävälle leffa tuo hyvän mielen ja mukavan puolitoistatuntisen, jonka aikana voi nauttia komeista ruokalajeista ja sympaattisesta tarinasta.

Haute Cuisine on ennen kaikkea juuri sympaattinen ja herttainen elokuva, jossa draaman kaari on hyvin perinteinen.  Tarina kertoo kokki Hortense Laboriesta (Catherine Frot), joka kutsutaan pelastamaan Ranskan presidentin (Jean d’Ormesson) ruokahalu. Elokuva perustuu todellisiin tapahtumiin, sillä se kuvaa Danièle Mazet-Delpeuchin kokemuksia François Mitterrandin yksityiskokkina. Elokuvassa Hortense pääsee suunnittelemaan ja tekemään presidentin ateriat Elysee-palatsissa. Nainen rakastaa ranskalaista ruokaa ja sen huomaa myös presidentti. Hortensen apulaisena häärii mukava nuori kokki Nicolas (Arthur Dupont), jonka kanssa Hortense luo lämminhenkisen työ- ja ystävyyssuhteen. Toisaalla taas miehinen ns. virallinen keittiö, jonka tehtävä on järjestää ruoka suurempiin tilaisuuksiin, naureskelee Hortenselle. Mutta kuinka käykään, näyttääkö Hortense, mihin pystyy ja mikä saa hänet luopumaan urasta presidentin kokkina?

Elokuva on näyttävä ja mukaansatempaava. Siinä ei tosiaan ole mitään ihmeellisempää juonikuviota, mikä tekee siitä uskottavan. Varmaotteinen ja tyylikäs näyttelijätär Catherine Frot on erinomainen voimakastahtoisena Hortensena, joka toisaalta suhtautuu ruokaan vakavan asiallisesti, toisaalta taas rakastaa sitä kuin tunteellinen höpsö. Hurmaavan Frotin voi muistaa ainakin sellaisesta mielenkiintoisesta trilleristä kuin Pianistin sivunkääntäjä (2006), jossa hän esitti pianisti Arianea.  Jos Frot näytteli tuossa elokuvassa etäistä ja hieman kylmää naista, on hän Haute Cuisinessa aivan toisenlainen: lämmin, hyväsydäminen ja helposti lähestyttävä. Hortense on ehdottomasti elokuvan sydän, mutta vasta Nicolasin kanssa hän pääsee muodostamaan ystävyyskaksikon, jollaista ilman elokuva jäisi vähän valjuksi.

Ranskan presidenttiä elokuvassa näyttelee melkein 90-vuotias herrasmies Jean d’Ormesson. Rooli on miehen ensimmäinen, sillä oikealta ammatiltaan hän on kirjailija. Mies on myös Ranskan akatemian jäsen sekä Kunnialegioonan Grand Officier. Ehkä nämä kunniakkaat tittelit tuovat arvokkuutta d’Ormessonin olemukseen. Toisaalta hänessä on pehmeyttä, jota ei aina voi uskoa valtion päämiehissä olevan. Hortensen lailla presidentti on rakastunut ruokaan ja on samanlainen hupsu kuin kokkinsa. Kaksikko käy mielenkiintoisia ja tunteellisia keskusteluja ranskalaisen keittiön herkuista. Presidentin elämäniloisuus ja pilke silmäkulmassa tekevät tästä lempeän ja rakastettavan hahmon.

Elokuvan on ohjannut itselleni tuntematon ranskalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja Christian Vincent. Jotta Haute Cuisinesta on saatu mahdollisimman vakuuttava, on sen kulinaristisina neuvonantajina toimineet sellaiset suuruudet kuin Pariisin Ritz-hotellin Guy Legay sekä Ecole Superieure de Cuisine Francaisen professori Gerard Besson. Tiedä sitten, kuinka paljon näiden herrojen neuvot ovat elokuvan kokkeja auttaneet, mutta vakuuttavasti he näyttelevät.

Haute Cuisine on leppoisa hyväntuulenelokuva, jota katsoo mielellään ja jopa uudemman kerran. Se on tarina muutamasta tärkeästä vuodesta yhden naisen elämässä. Elokuvasta puuttuu kaikenlainen turha dramatiikka, sillä pääpaino on kokkaamisella ja ruoalla. Vaikka suuren keittiön miehet ilkkuvat Hortensea, ei tästä ”työpaikkakiusaamisesta” tehdä liian suurta numeroa. Kliseisesti voisi sanoa, että elokuva on ranskalaisen keittiö ylistys, jossa kunnioitetaan vanhoja ruokaperinteitä ja korostetaan laadukkaiden ranskalaisten raaka-aineiden käyttöä. Vastapainona tälle elokuvassa puhutaan myös terveydestä ja raaka-aineiden hinnasta. Kuvitukseltaan elokuva on todella kaunis, sillä ruoan lisäksi tapahtumapaikat ovat idyllisiä.

Rakkautta & Anarkiaa –sarjan dvd-kannet on aina mukava avata, sillä sisäkansiin on usein lisätty joko kuvia elokuvasta tai joskus jopa jokin lehtiartikkeli elokuvaan liittyen. Tällä dvd:llä on muutama mukava kuva kertomassa leffan tunnelmasta.

Dvd:llä ei ole ekstroja.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

HAUTE CUISINE Ohjaus: Christian Vincent
Käsikirjoitus: Etienne Comar, Christian Vincent
Pääosissa: Catherine Frot, Arthur Dupont
Alkuperämaa: Ranska 2012
Genre: Draama / Komedia
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,