Kaikella rakkaudella (2013) ★★★★

kaikellarakkaudella_feature

Kirjoitin tämän vuoden tammikuussa 3Simoa-arviossa lisämateriaalina nähdystä lyhytelokuvasta näin: ”Tällaiselle Lapin ja Pohjois-Norjan fanille lyhäri toi erittäin hyvän mielen.” Ei siis ole ihme, että kun kuulin pitkän uran tehneen ohjaaja Matti Ijäksen uuden elokuvan sijoittuvan Pohjois-Lappiin ja –Norjaan, halusin heti mennä sitä katsomaan. Nyt kun elokuva tuli saataville dvd-muodossa, se oli tietenkin pakko hankkia arvosteluun ja uudelleenkatseluun.

Kaikella rakkaudella kertoo työkseen valokuvia postikortteihin ottavasta Toivo Vaaralasta (Sampo Sarkola), joka Lapin-työmatkalla törmää Ansaan (Krista Kosonen) ja päätyy remontoimaan Ansan ja tämän tyttären Suvin (Aurora Kuusisto) vanhan jokivarsitalon kattoa ja sisustusta. Samaan aikaan Ansan ex-mies Ismo (Tommi Korpela) palaa vankilasta velipuolensa Martin (Hannu-Pekka Björkman) hoteisiin, vaikka ei olekaan uskonnolliseen perheeseen kovinkaan tervetullut. Topi eli Önska, kuten Suvi häntä kutsuu, rakastuu Ansaan ja kolmiodraama on valmis, kun Ismo astuu taloon. Miehet tulevat kuitenkin toimeen keskenään, eikä räiskyntää nähdä muuten kuin Ansan ja Ismon välisissä keskusteluissa.

Välillä matkataan Norjaan kalatehtaalle, palataan takaisin remontoimaan taloa, pähkäillään ja rakastetaan. Välejä selvitellessä istutaan jääkylmässä vuonossa. Niin, ja tapetaan mies. Väkivallan uhka leijuu ilmassa koko elokuvan ajan, mutta kun tapahtuu, sillä ei mässäillä. Liikaa ei puhuta, jokainen sana painaa ja osuu maaliinsa. Mantilan käsikirjoituksen ja Ijäksen ohjauksen yhteispeli on erittäin sujuvaa. Elokuvassa nähdään upeita maisemia, joita rauhallinen kuvaustyyli ja Jukka Perkon johtaman orkesterin hieno musiikki säestävät.

kaikellarakkaudella_600

Näyttelijät ovat todella kehumisen arvoisia, vaikka Kosonen ja Korpela tekevätkin heiltä tutut roolisuoritukset. Korpelassa on sellaista jylhyyttä ja jäyhyyttä, että voisi kuvitella Ismon roolin kirjoitetun juuri hänelle. Mies on kuin kotonaan pohjoisen kairoilla ja vuonojen rannoilla. Sehän on tullut jo nähtyä Korpelan tv-sarjassa Kenraali Pancho ja pojat Pohjois-Kalotilla.

Suvin roolissa nähtävä Aurora Kuusisto ja Martin Esa-poikaa näyttelevä Lauri Romakkaniemi ovat sanavalmiita ja samalla sympaattisia uusia kasvoja. Mahtavan rauhallisesti asiat ottavan Topin roolissa ensimmäisen elokuvapääroolinsa tekevä Sampo Sarkola varastaa lasten kanssa show’n kuuluisimpien tähtien kompatessa normisuorituksillaan.

Kaikella rakkaudella on tuttu tarina vaikeasta rakkaudesta, jossa toisen osapuolen on pakko lähteä sen sijaan, että jäisi sinne, missä on hyvä. Hauska kontrasti on miten toinen mies on valmis tappamaan naisen puolesta, toinen puolestaan ottaa asian lungisti. Elokuva kertoo hienosti pienen ajanjakson tarinan, sen ulkopuolisilla tapahtumilla ei ole merkitystä, eikä niitä ruveta turhaan vatvomaan. Pysytään ytimessä. Kaikki puhuvat asioista tarvittaessa suoraan, mutta kenenkään pään sisälle ei päästä, todellisia ajatuksia näkemään. Silti se on omanlaatuisensa hyvänmielenelokuva, jota katsoessa voi nauttia olostaan.

Ekstroina elokuvan traileri (ihan ok), making of –kuvagalleria (erittäin hyvä, mutta enemmänkin kuvia ja infoa olisi voinut olla) sekä tuottaja-käsikirjoittaja Auli Mantilan käsikirjoittama, ohjaama ja sivuosanäyttelemä lyhytelokuva Käsilaukku, jossa hotellisiivooja löytää käsilaukun huoneesta ja päätyy selvittämään oman päättyneen ihmissuhteen lisäksi myös laukkunsa unohtaneen hotellivieraan suhdetta mieheensä. Sinna Virtanen näyttelee pääosan, pariskuntana nähdään Mantila ja Björkman. Ihan katsottava pätkä, mutta jossain määrin ärsyttävä – sekä kuvauksen että tarinan osalta.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Kaikella rakkaudella  

  • Ohjaus: Matti Ijäs
  • Käsikirjoitus: Matti Ijäs, Auli Mantila, Jani-Petteri Passi, Heikki Vuento
  • Pääosissa: Tommi Korpela, Krista Kosonen, Sampo Sarkola, Hannu-Pekka Björkman
  • Alkuperämaa: Suomi / Norja 2013
  • Genre: Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit