Kesäkaverit – mimmienergiaa Hangossa

Kesakaverit

Kesäkaverit-elokuvan mieltää helposti keveäksi tyttöjen hömpäksi ja sitä se pääasiassa onkin. Se on kuitenkin hyvä ja viihdyttävä elokuva, jota ei viihteellisyytensä takia kannata jättää katsomatta. Elokuvan parasta antia ovat kaunis Hanko, aurinkoinen kesä ja tyttökolmikon ystävyys. Draama ja komedia kulkevat sujuvasti rinta rinnan: huumori on paikoin hyvin ronskia, mutta se ei tunnu väkisin mukaan ahdetulta, vaan sopii hyvin luontevasti tilanteisiin. Tarinassa on paljon kliseitä, mutta koko homma on niin taitavan rennosti tehty, että lopputulos on uudenoloinen ja raikas.

Heti alkuun blu-raytä katsellessa ärsyttää se, että elokuvassa puheääni on todella hiljainen (ei mikään suuri asia, mutta haittaa katselunautintoa). Tämä on ongelma useimmissa suomalaissa elokuvissa, ainakin, jos niitä katsoo muualla kuin teatterissa. Puhe häviää kaikkien muiden äänten joukkoon ja on välillä todella vaikea saada selkoa, mitä ruudulla puhutaan. Musiikki sen sijaan suorastaan räjähtää korville ja volyymejä saa olla hiljentämässä.

Kesäkaverit on elokuva nuorista naisista, joiden suunnitelmissa on viettää kaikkien aikojen paras kesä. Parhaat kaverit, ulkomailla tarjoilijana työskentelevä Iiris (Anna Paavilainen) ja Helsingissä opiskeleva Karoliina (Iina Kuustonen) saavat kesätyöpaikan hankolaisesta kahvilasta. Kahvilassa työskentelee myös hieman omalaatuinen Eeva (Minka Kuustonen). Kahvilan kolmesta kesätarjoilijasta muodostuu kiinteä kolmikko, joka viettää huoletonta kesää pyöräillen, uiden ja juhlien. Miehet eivät tähän kuvioon kuulu. Tai ainakin niin on aikomus. Mutta kuten arvata saattaa, vastustamattomia kaksilahkeisia ilmaantuu paikalla…

Kesäkaverit on elokuvan ohjanneen Inari Niemen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva. Onnistuneen käsikirjoituksen on tehnyt Inarin sisko Juuli Niemi. Myös näyttelijät tekevät kauttaaltaan hyvää työtä ja naurussa on pitelemistä, kun naiset laukovat totuuksia elämästä. Kahvilakolmikon lisäksi elokuvan pääosissa nähdään Pihla Viitala Iiriksen Hertta-siskona, jonka monologi äitiydestä on hulvaton. Miespääosissa ovat Lauri Tilkanen ja Sampo Sarkola. Elokuvasta löytyy myös useampi tuttu kasvo pienissä (mutta tärkeissä) sivurooleissa, mm. Matleena Kuusniemi, Milka Ahlroth, Eero Ritala ja Aku Hirviniemi. Putous-sarja on siis aika hyvin edustettuna tässä elokuvassa!

Tarinasta löytyy myös syvällinen taso eikä se ole pelkkää juhlimista tai auringonottoa. Elokuvan aikana Iiris, Karoliina ja Eeva sekä Hertta-sisko joutuvat kohtaamaan itsensä, tutkimaan sisimpiään ja kyseenalaistamaan periaatteitaan. Hahmojen menneisyyttä ei selvitetä perusteellisesti, mutta pieniä tiedonhippusia annetaan siellä täällä, jotta katsojalle selviää, millaisista ihmisistä oikein on kysymys. Kesän jälkeinen aika tuntuu ahdistavan etukäteen kaikkia kolmea ja tuosta ahdistuksesta tuntuu olevan vaikea irrottautua edes niinkin idyllisessä paikassa kuin Hangon pitsihuvilalla. Aikuisuus kolkuttelee ovelle ja kovaa…

Iiris ja Karoliina ovat naisia sieltä räväkämmästä päästä: viini juodaan pullon suusta, tupakka palaa, v-sana on kovassa käytössä ja juttujen taso on milloin mitäkin. He eivät mieti, mitä muut heistä ajattelevat, vaan tekevät niin kuin haluavat. Elokuvan naiset ovat hyvännäköisiä, mutta eivät liian pinnallisesti kuvattuja. Heistä näytetään myös arkisempi, realistisempi puoli. Naisten välinen ystävyys on elokuvassa keskeistä ja pysyvää, dialogi heidän välillään suoraa ja rehellistä.

Kuten jo sanottua, elokuvan miljöö on hyvin idyllinen: huviloita, kahviloita, meri ja ranta. Puvustus on tunnelmaan sopivan rento eikä vaatteilla koreilla, mikä on hyvin ominaista ”tyttöleffoille”. Eevan naamiaisasu on muuten erityisen onnistunut. Musiikki toimii, mm. PMMP:n Kesäkaverit-biisi sopii täydellisesti leffan meininkeihin. Näin talven ja lumen keskellä elokuva on maukas muistutus kesästä, joka on kohta taas täällä.

Blu-rayllä on muutama ekstra. Kasmirin musiikkivideo Vadelmavene (tästä saa mukavan korvamadon), kaksi kolmisen minuuttia kestävää Elokuvan hetki –”dokumenttia”,  joissa näyttelijät kertovat hahmoistaan ja sitten vielä leffan traileri ja teaseri.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

KESÄKAVERIT Ohjaus: Inari Niemi
Käsikirjoitus: Juuli Niemi
Pääosissa: Anna Paavilainen, Iina Kuustonen, Minka Kuustonen, Sampo Sarkola
Alkuperämaa: Suomi 2014
Genre: Draama / Komedia
IMDb

Kommentit