Kevät koittaa Hitlerille (1967)

producers_featured

Samaan aikaan kun yksi kaikkien aikojen komedioista, Villiä hurjempi länsi (Blazing Saddles) juhlii 40-vuotista taivaltaan, julkaistaan vihdoin dvd:llä sitäkin vanhempi Mel Brooksin klassikko. Kevät koittaa Hitlerille (The Producers) kertoo Broadwaylla toimivasta tuottajasta Max Bialystockista (Zero Mostel), jonka toimistoon saapuu eräänä päivänä tilintarkastaja Leo Bloom (Gene Wilder). Max on pikkutason huijari, joka saa produktioihinsa rahoituksen heilastelemalla vanhojen rikkaiden rouvien kanssa. Leo huomaa pienen ongelman Maxin kirjanpidossa ja uhkaa viedä asian eteenpäin. Maxin maanitellessa nuorukaista unohtamaan löytämänsä, keksii Leo vieläkin tuottoisamman keinon huiputtaa tilikirjoissa.

Kun kerää tarpeeksi paljon rahaa – tässä tapauksessa miljoona dollaria – tuottaa niillä floppinäytelmän, ylijäämä napsahtaisi kaksikon pussiin. Niinpä he alkavat kahlata läpi näytelmäehdotuksia löytääkseen kaikkien aikojen surkeimman näytelmän. Sellainen löytyykin Hitler-fanaattisen emigrantin Franz Liebkindin (Kenneth Mars) kirjoittamana ja näin tie kohti suuria seteleitä alkaa. Kuten arvata saattaa, homma ei mene ihan putkeen ja kaksikko joutuu vielä suurempiin ongelmiin, kun näytelmän ensi-illassa muodostuukin yllätyshitti.

En muistanutkaan millainen hysteerinen huutokomedia tämä alkuperäisversio olikaan. Silti siinä oli jotain herttaista ja hauskaa. Zero Mostel on huikea roolissaan Maxina, nuori Gene Wilder puolestaan hurmaa lapsellisena Leona. Näytelmäporukka on loistava ja näytelmästä kuultavat laulut ja esityksenpätkät leffan ehkä parasta antia – koska ne ovat oikeasti hyviä ja hauskoja.

Kevät koittaa Hitlerille ei ole Mel Brooksin paras komedia (vaikka saikin Oscar-palkinnon), mutta hauska se joka tapauksessa on.

Lisämateriaali on tuttua aiemmista Brooksin elokuvien julkaisuista: kansainvälinen julistegalleria, kuvagalleria kuvausten ajalta sekä vanha traileri. Kaikki hauskaa katsottavaa nyt 2010-luvulla.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

THE PRODUCERS  Ohjaus ja käsikirjoitus: Mel Brooks
Pääosissa: Zero Mostel, Gene Wilder, Kenneth Mars
Alkuperämaa: Yhdysvallat 1967
Genre: Komedia
IMDb

Kommentit

Tags from the story
, ,