Kun tein kuolemaa on James Francon kokeellinen ohjaustyö William Faulknerin romaanista

asilaydying_featured

Suuren yleisön näyttelijänä paremmin tuntema James Franco on monitoimimies, joka myös ohjaa ja käsikirjoittaa elokuvia, opiskelee, kirjoittaa kirjoja ja tekee väitöskirjaa Yalen yliopistossa. Aktiivisella elokuvantekijällä on takanaan lukuisia lyhyiden ja pitkien elokuvien ohjaus- ja käsikirjoitustöitä, mutta vielä hän ei ole lyönyt läpi kameran takana samalla tavalla kuin kameran etupuolella.

Kun tein kuolemaa on Francon ohjaajauran tähän mennessä kunnianhimoisin hanke, sillä se perustuu kirjallisuus-Nobelin voittaneen William Faulknerin vuonna 1930 julkaistuun romaaniin, jota on pidetty mahdottomana filmata. Elokuva sai ensiesityksensä Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2013 ja sen käsikirjoituksesta vastaa Francon rinnalla ensikertalainen Matt Rager.

Kun tein kuolemaa on taiteellinen projekti, joka soveltuu suurten multipleksien sijaan elokuvafestivaaleille. Ei siis ole ihme, että elokuva päätyi suoraan kotiteatterilevitykseen ympäri maailman. Jopa kotimaassaan Yhdysvalloissa sitä ei IMDb:n mukaan näytetty kuin yhdessä salissa. Tämä ei silti tarkoita, että elokuva olisi huono, sillä se on kokeellisuudessaan ja tietynlaisessa kotikutoisuudessaan mielenkiintoinen tapaus. Sitä ei kuitenkaan voi suositella kuin elokuvaharrastajille, joita taiteellinen kokeellisuus ei häiritse, ja jotka jaksavat katsoa teknisten ja kerronnallisten jippojen taakse.

On oikeastaan hyvä, ettei ole lukenut Faulknerin romaania, sillä näin voi keskittyä paremmin elokuvan elokuvallisiin ansioihin ilman pakollista vertausta alkuperäisteokseen.

Addie Bundren (Beth Grant) tekee kuolemaa. Hänen poikansa Cash (True Bloodista tuttu Jim Parrack) veistää pihalla sateessa arkkua, kun aviomies Anse (Tim Blake Nelson) hätäilee toimettomana vaimonsa kuolemaa. Toiset kaksi aikuista poikaa, Darl (Franco) ja Jewel (Logan Marshall-Green) lähtevät isän kiellosta huolimatta perheen hevoskärryillä kylälle asioille.

Sillä välin äiti kuolee ja etelän helteessä tämä pitäisi saada nopeasti haudattua. Härkäpäinen isä vaatii, että Addie on haudattava kaupungin hautuumaalle monen päivän matkan päähän. Tällä matkalla rahaton maalaisperhe kohtaa vastoinkäymisiä, jotka vaikuttavat heistä jokaisen elämään.

Franco käyttää varsinkin elokuvan alkupuolella runsaasti kahteen osaan jaettua ruutua. Se luo elokuvaan levottomuuden tuntua, kuin kuvassa olisi haluttu kertoa kaikki mahdollinen, mutta tilaa on liian vähän. Tekniikka tekee tarinaan kuitenkin kiinnostavaa lisämaustetta. Välillä jaetuissa ruuduissa on lähes sama kuvakulma, mikä aiheuttaa tunteen pelkästä kameralla kikkailusta, mutta välillä kuvakulma on kahteen suuntaan. Tällöin se luo kohtauksesta intensiivisemmän ja tekee siitä kiinnostavan seurata -kunhan ensin on totuttanut silmänsä kahden ruudun levottomuuteen. Loppua kohden jaettu ruutu antaa tilaa koko ruudun täyttävälle tarinalle, jolloin kerrontakin rauhoittuu.

Kun tein kuolemaa katsastaa kiinnostavalla tyylillä köyhän maalaisperheen maailmaan Amerikan takamailla 30-luvulla. Hahmot kohtaavat erilaisia haasteita ja osa tarinasta kerrotaan eri hahmojen kameralle puhuvan monologin kautta. Hahmojen motiivit avautuvat pikkuhiljaa, heistä paljastuu salaisuuksia ja pyytettömyydestä nousee suurta itsekkyyttä. Franco taitaa hienovaraisen jännärimäisesti kasvavan tarinan kuljetuksen ja elokuvan laadullisesta epätasaisuudesta huolimatta kokonaisuus jää selvästi plussan puolelle.

Elokuvan suurin haaste on Francon itsensä rooli, sillä mies ei tunnu osaavan ohjata itseään. Darlin hahmon muutos elokuvan loppupuolella ei tunnu uskottavalta, sillä sitä ei ole millään tavalla pohjustettu. Kohtaus olisi saattanut toimia paremmin, jos Darlin roolissa olisi näytellyt joku muu ja Franco olisi keskittynyt pelkkään ohjaamiseen. Muiden ohjauksessa Franco osaa näytellä, mutta omassa elokuvassaan hän on hukassa.

Mukana ei ole lainkaan ekstraa.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

AS I LAY DYING  Ohjaus: James Franco
Käsikirjoitus: Matt Rager, James Franco, perustuu William Faulknerin romaaniin
Pääosissa: James Franco, Tim Blake Nelson, Jim Parrack, Logan Marshall-Green, Ahna O’Reilly, Danny McBride, Beth Grant
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit