Mitä ikinä haluat (2011) ★★★★

mitaikinahaluat_featured

Mitä ikinä haluat perustuu Suomessakin tunnetun kirjailijan Emmanuel Carréren teokseen D’Autres vies que la mienne. Elokuvan on ohjannut Philippe Lioret, joka on myös käsikirjoittanut leffan yhdessä Emmanuel Courcolin kanssa.

Alkuasetelma ei ole mitenkään erikoinen. Oikeuden tuomarina toimiva Claire (Marie Gillain) saa tietää olevansa vakavasti sairas. Hän kieltäytyy hoidoista ja pyhittää elämänsä loppuajan juuri tapaamansa yksinhuoltajaäidin auttamiseen. Onneksi elokuva ei kuitenkaan keskity lakitupaan vaan pääosin Clairen tekemisiin. Clairea näyttelevä Gillain on uskottava roolissaan sairastuneena, mutta silti erittäin päättäväisenä naisena.

Leffan tunnetuin nimi on karismaattinen Vincent Lindon, joka esittää Clairen tuomarikollega Stephanea. Keskiössä onkin Clairen ja Stephanen suhde, sekä työ- että henkilökohtainen. Muut roolihahmot – vaikka tärkeitä ovatkin – jäävät näiden kahden varjoon. Clairen aviomies, lapset ja äiti sekä Clairelta apua saava Celine ovat kyllä mukana, mutta sivustaseuraajina.

Mitä ikinä haluat - Toutes nos envies

Elokuva on rakennettu hienosti ja se pitää otteessaan loppuun saakka. Mitä ikinä haluat on hyvin ranskalainen draamaelokuva. Etenemistahti on hidas, henkilöhahmot ovat tärkeitä, tunnelma on arkinen, mutta idyllinen. Vaikka kestoa on melkein kaksi tuntia, missään vaiheessa elokuva ei tunnu pitkästyttävältä.

Päinvastoin, tarina etenee tasaisesti loppuun asti. Missään ei kiirehditä: Claire käy töissä, lapset tarhassa, mies kunnostaa taloa ja puutarhaa. Todentuntuisessa elokuvassa ei ole liikaa dramatiikkaa eikä Clairen sairaudella, kivuilla tai kuihtumisella mässäillä. Oikeastaan katsojan ajatuksen on saatu pois vaanivasta kuolemasta, kun samaan aikaan käydään tärkeää oikeustaistelua. Clairen perheen koti on keskeinen tapahtumapaikka, mutta elokuvassa nähdään myös kauniita maisemia sekä slummikerrostaloja ja kolkkoja sairaaloita.

Mitä ikinä haluat on hieno kokonaisuus. DVD:n kansipaperi ei välttämättä herätä suurta mielenkiintoa, mutta leffa on katselunautinto. Näyttelijät ovat nappivalintoja, erityisesti juuri Gillain ja Lindon, mutta myös Celineä näyttelevä Amandine Dewasmes on suloinen. Elokuva ei kuolema-aiheesta huolimatta ole liian surullinen.

Ekstroina ainoastaan elokuvan traileri.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

TOUTES NOS ENVIES Ohjaus: Philippe Lioret
Käsikirjoitus: Emmanuel Courcol, Philippe Lioret, perustuu Emmanuel Carrèren romaaniin
Pääosissa: Marie Gillain, Vincent Lindon, Amandine Dewasmes, Yannick Renier
Alkuperämaa: Ranska 2011
Genre: Draama
IMDb

Kommentit