Oppipoika hurmaa maisemillaan

oppipoika_featured

Nuori Karl saapuu majakkasaarelle ryhtyäkseen majakkamestari Vilhelm Hasselbondin apulaiseksi. Mestari ei kuitenkaan ota uutta tulokasta avosylin vastaan vaan komentaa tämän takaisin sinne, mistä tulikin. Majakanvartijakokelas ei suostu ja odotellessaan venettä viemään hänet takaisin mantereelle hän tutustuu muuhun perheeseen. Omalla periksi antamattomalla tyylillään Karl onnistuu lopulta vakuuttamaan mestarin kyvyistään, perheen pojan Gustafin suureksi harmiksi.

Majakkasaari on Karlille paratiisi, josta hän ei halua koskaan pois. Sen sijaan Hasselbondin perheelle se on kuin vankila. Majakkamestari kohtelee perhettään kuin tyranni, tylyttäen heitä milloin mistäkin syystä. Elokuva osoittaakin karulla tavalla menneen ajan toimintatyyliä, jossa mies sai tehdä likimain mitä tahansa perheenjäsenilleen.

Karlia näyttelevä Erik Lönngren nähtiin jo ohjaaja Ulrika Bengtsin edellisessä elokuvassa Iris, vuonna 2011. Lönngren on erinomainen roolissaan nuorena majakanvartijana. Myös muut näyttelijät ovat erinomaisia, varsinkin majakkamestari Hasselbondia esittävä Niklas Groundstroem on mahtavan vakavailmeinen ja tyly partanaukki.

Majakkasaaren miljöö on lumoava, mutta samalla tuima. Voi vain kuvitella, millaista elämä on aikoinaan ollut näillä lähes eristyksessä olleilla saarilla ja luodoilla. Elokuvan traileri antaa väärän kuvan jännityselokuvasta, jossa majakkamestari on perinteinen pahis. Oppipoika ei kuitenkaan ole lainkaan sellainen elokuva vaan draama. Itse pidin enemmän tästä jälkimmäisestä tyylimuodosta, vaikka mahdollisuudet trilleriin olivatkin olemassa.

DVD:llä ei ole lisämateriaalia.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

LÄRJUNGEN  Ohjaus: Ulrika Bengts
Käsikirjoitus: Jimmy Karlsson, Roland Fauser
Pääosissa: Erik Lönngren, Niklas Groundstroem
Alkuperämaa: Suomi 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit