Perfect Mothers – rakkaudella ei ole rajoja

perfectmothers_featured

Perfect Mothers perustuu Doris Lessingin vuonna 2003 julkaistuun novelliin The Grandmothers. Etukäteen kuultuna novellin ja nyt myös elokuvan tarina hätkähdyttää, jopa ärsyttää. Miksi tehdä elokuva, joka niin vahvasti provosoi aiheellaan eikä loppujen lopuksi tunnu kovin uskottavalta? Elokuva kertoo kahdesta naisesta Rozista (Robin Wright) ja Lilistä (Naomi Watts), joiden kiinteä ystävyyssuhde on säilynyt lapsuudesta aina alkavaan keski-ikään asti. Naiset asuvat edelleen lähekkäin ja heidän aikuistuvista pojistaan on tullut toistensa parhaat ystävät. Nelikon suhde on todella tiivis ja toisinaan raja sen välillä, kuka on kenenkin vanhempi tai poika häilyy. Mutta sitten Lilin poika Ian (Xavier Samuel) tunnustaa Rozille ihastumisensa ja alkaa tämän kanssa rakkaussuhteeseen. Kun asia selviää Rozin pojalle Tomille (James Frecheville), aloittaa hän kuin kostona suhteen Lilin kanssa.

Perfect Mothers on ihastuttava ja lempeä kuvaus kahden naisen ystävyydestä ja koettelemuksista, naiseudesta ja vanhenemisesta. Elokuvan aikana ei moralisoida, vaan katsojan annetaan itse päättää, mistä pitää ja mistä ei. Roz ja Lil ovat kauniisti ikääntyneitä naisia, jotka poikien aikuistuessa leikittelevät ajatuksella isoäitiydestä. Pojat taas esitellään lihaksikkaina surffarikomistuksina, mutta he jäävät auttamattomasti kahden voimakkaan naisen varjoon. Ja onhan elokuva selkeästi juuri Rozin ja Lilin tarina. Mukaan mahtuu myös Rozin aviomies Harold (Ben Mendelsohn), joka tosin jää etäiseksi huolimatta siitä, että vaikuttaa todella mukavalta. Lilin aviomies puolestaan on kuollut joitakin vuosia sitten. Roz ja Lil viettävät aikaansa paljon yhdessä. Elokuva antaa sen käsityksen, että vaikka he käyvät töissä, viettävät he muutoin vapaa-aikansa jommankumman kotona. Molemmilla on upea koti aivan meren rannalla Australiassa.

Tunnelma on tähän elokuvan luotu vähäeleisen tyylikkäästi. Se, miten merta on kuvattu jatkuvasti (pojat surffaavat, naiset uivat), sen kohinaa ja aaltoja tai miten lämmin tuuli tuivertaa hiuksia ja silkinohuita kesävaatteita. Tunnelmassa on jotain surumielistä ja haikeaa, mutta samalla todella kaunista ja lempeää. Välillä tuntuu, että itse tarina jää toiselle sijalle, kun nauttii kaikesta kauniista, mitä silmien eteen annetaan.

Elokuvassa käsitellään vanhempien naisten seksuaalista suhdetta nuorempiin miehiin, yleensähän se on toisin päin: nuori kokematon nainen ja vanhempi mies rakastuvat. Onhan nuoria miehiä jahtaavista puumista toki puhuttu jo pitkään, mutta sitä on harvemmin kuvattu elokuvissa (onneksi nykyisin keski-ikäisiä ja sitä vanhempia naisia näkyy yhä enemmän ja enemmän elokuvien päätähtinä). Perfect Mothersissa tarinaan lisämaustetta antaa poikien lapsuudesta asti läheinen suhde sekä toisiinsa että toistensa äiteihin. On mielenkiintoista seurata, mihin nämä vastasyntyneet rakkaussuhteet johtavat. Ovatko ne vain kuuman kesän aiheuttama halu kokeilla jotain kielletyksi koettua vai jotain vakavamaa.

Wright ja Watts tekevät todella hyvää työtä Rozina ja Lilinä. He näyttävät hyviltä: ei liian nuorilta, vaan omanikäisiltään. Kamera viihtyy paljon naisten kasvoilla ja paljastaa uurteet välillä kovinkin auliisti. Näyttelijättäret ovat rooleissaan luontevia ja hahmojen ystävyyttään on mukava seurata. On mahtavaa, että heidän vahva suhteensa on säilynyt niin pitkään ja vaikka ulkopuoliset saattavat nähdä heidän ystävyydessään jotain seksuaalista, tuntuu että he enneminkin samaistuvat toisiinsa ja antavat toisilleen tukea ja turvaa. Naisten pojatkaan eivät ole hullumpia, mutta he eivät ole hahmoina kovin kiinnostavia. Ehkä, koska heidän hahmojaan ei avata yhtä paljon kuin äitejä. Voisi melkein sanoa, että naisten välinen ystävyys nousee rakkaussuhteiden yläpuolelle. Parhaat kohdat elokuvassa liittyvät juuri ystävyyteen: hetket, jolloin nelikko kokoontuu syömään ja olemaan yhdessä onnellisena perheenä tai Lilin ja Rozin keskustelut pojistaan ja elämästä. Kun rakkaus ja seksi tulevat mukaan kuvioon, tulee nelikon suhteista toisiinsa väkinäisempiä ja vaivaantuneita.

Ohjaaja Anne Fontaine on ohjannut aiemminkin hyviä elokuvia. Itse olen nähnyt niistä kaksi: Nathalie… (2003) ja Coco avant Chanel (2009). Näistä erityisesti Emmanuelle Beartin tähdittämä Nathalie… oli kiinnostava. Elokuvassa käsiteltiin uskottomuutta ja sen kautta seksiä ja rakkaussuhteita.  Perfect Mothersin tunnelma on aivan erilainen kuin näissä Fontainen elokuvissa, onhan tapahtumapaikkana Ranskan sijaan Australian rannikkoseutu: lämpöä, valoa ja oleilua ulkoilmassa riittää. Toisaalta Perfect Mothersissa puhutaan ranskan sijaan englantia ja vielä australialaiseen letkeään tapaan, mikä tekee tunnelmasta rennon. Elokuvan sijoittaminen Australian rannikolle oli nappivalinta.

Perfect Mothers on suurimmaksi osaksi mukavaa katsottavaa, mikä johtuu paljolti sen hienosta tunnelmanluonnista ja upeista naisnäyttelijöistä. Loppupuolella mukaan tulee lisää dramatiikkaa, joka hieman rikkoo tätä alun ja keskivälin tunnelmaa, mutta toisaalta taas antaa tarinalle päämäärän. Sen, miten täydellisiä elokuvan naiset ovat, voi jokainen katsoja itse päättää, vastausta ei nimittäin anneta.

Dvd:llä ei ole ekstroja.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

ADORE Ohjaus ja käsikirjoitus: Anne Fontaine
Pääosissa: Robin Wright, Naomi Watts, Xavier Samuel, James Frecheville, Ben Mendelshon
Alkuperämaa: Australia/Ranska 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit