Rizzoli & Isles, 3. tuotantokausi

rizzoli

Todennäköisesti kaikkien aikojen hauskin rikossarja jatkuu! Rizzoli & Isles –sarjan 3. kauteen mahtuu 15 tasalaatuista ja nauruhermoja kutkuttavaa jaksoa. Sarja on sen verran pöljä, että välillä tulee mietittyä, miksi ihmeessä siitä pitää niin paljon. Vaikka sarjassa tapahtuu kamalia murhia, ei yhdenkään jakson jälkeen ole huono mieli, vaikka silmänurkat ovat kosteat. Kyyneleet ovat puhtaasti joko huumorin tai koskettavien ystävyyssuhteiden aiheuttamia.

Mutta pidemmittä puheitta asiaan. Kolmas tuotantokausi jatkaa siitä, mihin kakkonen jäi. Jane Rizzoli (Angie Harmon) joutui erään tapauksen yhteydessä ampumaan Maura Islesin (Sasha Alexander) rikollista isää Paddy Doylea (John Doman) ja tämä hiertää naisten välejä. Kireitä ystävyyssuhteita saadaankin nähdä muutaman jakson ajan, mutta onneksi sarja on sellainen hyvän mielen ohjelma, että liian kauaa ei kaveruutta pidetä tauolla. Pian rento ja mukavuudenhaluinen Rizzoli ja muodikas tietopankki Isles ovat taas valmiina selvittämään murhia.

Sarja on rakenteeltaan hyvin yksinkertainen: tapahtuu murha, Rizzoli ja Isles saavat siitä tiedon, murhaa selvitetään välillä vain taka-alalla, kun taas perhe- ja ystävyyssuhteet nousevat pinnalle, murha selviää, tulee jokin mahtava loppuhauskuutus ja jakso on siinä. Ei siis mitään ihmeellistä, mutta erittäin viihdyttävää. Rizzolin ja Islesin lisäksi keskeisiä poliisihahmoja ovat tälläkin kaudella etsivät Barry Frost (Lee Thompson Young) ja Vince Korsak (Bruce McGill) sekä ylenemisestä haaveileva Rizzolin veli Frankie (Jordan Bridges). Myös Rizzolin ja kumppaneiden pomo Cavanaugh (Brian Goodman) nousee mielenkiintoisella tavalla hieman keskeisempään rooliin.

Poliisiasiat ja rikollisuus eivät siis ole ainoa asia, jota sarjassa käsitellään. Välillä sarja nimittäin muistuttaa enemmän draamakomediaa kuin jännäriä. Ystävät ja perhe ovat keskeisiä kaikille hahmoille. Miehestään eronnut Rizzolien äiti Angela (Lorraine Bracco) on edelleen töissä poliisiaseman kahviossa. Angelan kautta päästään käsittelemään naiseutta sen eri muodoissa. Isles taas joutuu pohtimaan, kuka hänen biologinen äitinsä on ja tuleeko hän koskaan tapaamaan tätä. Rizzolien Tommy-velikään (Colin Egglesfield) ei jätä yllättämättä ja tuottamasta pientä päänvaivaa perheelleen. Korsak tapaa entisen vaimonsa, jota ei meinaa tunnistaa ja Frost saa äidiltään onnellisia uutisia. Kaikenlaista siis sattuu hahmojen henkilökohtaisissa elämissä.

Toisinaan tuntuu, että rikoksiin keskitytään kovin vähän. Niitä selvitetään hiukan sieltä ja hiukan täältä. Tapausten selvittyä asiaa ei millään lailla enää pohdita, vaan siirrytään vitsailemaan tai tekemään jotain ihan muuta. Jostain syystä tämä ei haittaa lainkaan. Jaksot ovat silti tasapainoisia ja niitä on hauska katsella. Onneksi kovan poliisijännityksen ystävälle on tarjolla vaikka kuinka monta muuta sarjaa, joten tällainen kevyempi versio on tervetullut poikkeus. Aina välillä sarjan tapahtumista ja pahiksista tulee mieleen 1980-luvun mahtavat toimintasarjat kuten Ihmemies MacGyver.

Sarja on täynnä vitsejä. Yhden jakson aikana niitä kuulee monta kymmentä. Välillä jokainen kommentti ja keskustelu on pelkkää vitsiä. Huumori ei kuitenkaan tunnut pakotetulta, vaikka sitä on näin runsaasti. Näyttelijät ovat todella luontevia ja taitavia, vaikka he eivät ole varsinaisesti koomikoita. Angie Harmon on kuitenkin näyttelijä ylitse muiden. Hän eläytyy täysillä rooliinsa ja voi nopeasti vaihtaa herjaa heittävästä kaverista vakavasti rikosta tutkivaksi poliisiksi. Välillä etsivien, erityisesti Frostin moderni laitteisto tuntuu koomiselta, esimerkiksi laite tai ohjelma, jolla voi tunnistaa prostituoidun pelkän lempinimen perusteella puhumattakaan kasvojentunnistusohjelmasta. Kaikki käy aina kovin helposti ja tieto on aina saatavilla. Tosin älyttömin kaikista laitteista taitaa olla tohtori Piken (Ed Begley, Jr.) hiukkasimuri. Hieman yllättävää on, että usein hahmojen välinen vitsailu on seksiin tai seksuaalisuuteen viittaavaa. Sarja on tässä mielessä kuitenkin hyvin kiltti, sillä paljasta pintaa tai mitään ronskia ei näytetä, pelkkä vihjaus riittää.

Rizzoli & Isles on hellyttävä ja leppoisa sarja rikoksista ja niitä selvittävistä ihmisistä. Se on siisti ja yksinkertaistettu versio siitä, mitä murhien ratkominen ja rikollisten jahtaaminen on. Sarja on täydellistä viihdettä niille, jotka haluavat heittää aivot narikkaan. Vakavat aiheet ovat usein kevennettyjä eikä yksikään jakso lopu ilman katsojaa rentouttavaa loppukevennystä. Yhtä isoa perhettä olevat hahmot ja näyttelijät ovat niin loistavia, ettei heistä voi olla pitämättä. Jopa kahvion ärtyisä Stanley (Dharma & Greg -sarjasta tuttu Alan Rachins) on kaikessa kamaluudessaan rakastettava.

Sarjan dvd:ltä löytyy jokunen ekstra. Ensimmäisellä levyllä on vain kolme huonolaatuista poistettua kohtausta, joita ei ole tekstitetty suomeksi. Muutoinkin kaikki lisämateriaalit ovat ilman tekstejä. Kakkoslevyllä on neljä pientä dokumenttia erilaisista aiheista, mm. Team Players: Frost and Korsak, The Detective and the Doctor. Niissä näyttelijät ja sarjan luoja ja tuottaja Janet Tamaro kertovat hahmoistaan ja sarjan tekemisestä. Kolmoslevyllä on vielä vähän pidempi (vajaa 10 minuuttia) dokumentti nimeltään Crafting the Shifting Worlds of Rizzoli & Isles, jossa näyttelijät ja Tamaro kertovat sarjan maailmasta, rikollisista ja rikoksia tutkivista henkilöistä. Tämä on kyllä mielenkiintoinen, mutta vähän lyhyt ja pintapuolinen sarjan esittely. Mukana on vielä lyhyet esittelyt päähenkilöistä sekä kirsikkana kakun päällä Gag Reel, pilalle menneet otokset, jotka ovat aina yhtä hauskoja.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

RIZZOLI & ISLES, 3. tuotantokausi  Pääosissa: Angie Harmon, Sasha Alexander, Lorraine Bracco, Bruce McGill
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2012
Genre: Toiminta / Komedia / Draama
IMDb

Kommentit