Syvyys (2012) ★★★★

syvyys_featured

Islantilaisen Baltasar Kormákurin (2 Guns) ohjaama Syvyys on tositapahtumiin pohjautuva, aivan käsittämättömältä tunnustava selviytymistarina. Talvella 1984 kalastusalus joutui vaikeuksiin myrskyävällä merellä Islannin lähistöllä. Alus upposi ja vei mukanaan miehistönsä hyisiin syvyyksiin.

Kuitenkin yksi miehistön jäsen löydettiin useita tunteja myöhemmin elossa. Syvyys kertoo hänen tarinansa, siitä kuinka hän selvisi hengissä kuusi pitkää tuntia jäisessä meressä olosuhteissa, missä karskeinkin merisotilas hyytyy alle tunnissa. Pääosassa nähdään lahjakas Ólafur Darri Ólafsson.

Syvyys saa lähes dokumentaarisia piirteitä avatessaan selviytyjän tarinaa. Mutta aivan samoin kuin merikarhun selviytyminen jäi aikoinaan arvoitukseksi niin miehelle itselleen kuin häntä tutkineille tiedemiehillekin, jätetään elokuvankin tarina lopulta arvoitukseksi katsojalle.

Elokuva pohjustaa miehen tarinaa, seuraa intensiivisesti hänen koettelemuksiaan hyisessä säässä ja matkaa lopulta hänen mukanaan labrakokeisiin Lontooseen. Katsoja pääsee uskomattomalle matkalle, joka on kuvattu lähes lakonisesti vailla mitään ylidramatisointia. Mutta vastauksia ei saada. Tarinan hahmot heittävät ilmaan vihjauksia yliluonnollisesta kohtalosta ja korkeammasta voimasta, mutta lopullista tieteellistä selitystä selviytymiselle ei tarjota.

syvyys_800

Ólafur Darri Ólafsson on roolissaan erinomainen. Hän tuo haastaviinkin tilanteisiin lämminhenkistä huumoria, mutta elokuvan lopuksi on hauska huomata, että jutut lokeille puhumisesta ovatkin tulleet suoraan alkuperäisen selviytyjän suusta. Hän on hieman surumielinen hahmo, jonka elämässä kaikki palikat eivät ole loksahdelleet niille kuuluville paikoilleen vaan osa on jäänyt kulmittain. Kun kohtalo heittää hänet pelastumisen jälkeen labrarotaksi, katsojan sympatiat kierähtävät viimeistään tässä vaiheessa hänen puolelleen.

Syvyys on rehellisellä tyylillä ja suoraviivaisesti kerrottu selviytymistarina, joka hämmästyttää ja ällistyttää. Kauniin synkillä sävyillä kuvattu elokuva tuo tummuudellaan jännittävää tunnelmaa Islannin talvisiin maisemiin ja korostaa kylmyyttä sekä tapahtuminen uskomattomuutta.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

Djúpið  Ohjaus: Baltasar Kormákur
Käsikirjoitus: Jón Atli Jónasson, Baltasar Kormákur
Pääosissa: Ólafur Darri Ólafsson
Alkuperämaa: Islanti 2012
Genre: Draama
IMDb

Kommentit