Vanki – Tanskalaiset synkät dekkarit jatkuvat

vanki_feat

Jostain syystä tanskalaiset pollarisarjat ovat huomattavasti muita skandinaavisia vastaavia synkempiä. Näin on asianlaita myös elokuvassa Vanki, joka perustuu Jussi Adler-Olsenin romaaniin. Leffa alkaa kohtauksella, jossa poliisi Carl Mörck (Nikolaj Lie Kaas) menee kahden kollegansa kanssa tutkimaan erästä taloa. He löytävät sieltä ruumiin ja hetkistä myöhemmin toinen kavereista on kuollut ja toinen haavoittunut vakavasti.

Carl palaa lakisääteisen pakkoloman ja tutkimusten jälkeen töihin, mutta saa potkut murharyhmästä ja hänet siirretään pomon toimesta uuteen, vasta perustettuun yksikköön nimeltä Q. Sen tarkoituksena on luetteloida auki jääneet keissit sulkemiskuntoon. Periaatteessa Carlin pitäisi vain käydä parinkymmenen vuoden ajalta olevia juttuja läpi ja leimata ne arkistoa varten. Jokin kuitenkin pistää silmään yhdessä tapauksessa.

Ministeritason poliitikko (Sonia Richter) on kadonnut autolautalla ja tapaus on luokiteltu itsemurhaksi. Carl alkaa tutkia tapausta yhdessä uuden työtoverinsa Assadin (aina erinomainen Fares Fares) kanssa. Assad tosin ei ole ihan samaa mieltä Carlin kanssa siitä, pitäisikö työn määrää näin lisätä, mutta suostuu mukaan. Pomo- ja kollegaosasto eivät ole Carlin tutkimuksista lainkaan mielissään, mutta pala kerrallaan Carl löytää uutta tietoa, joka antaa uskoa tapauksen ratkaisuun.

Vanki on ensimmäinen elokuva ainakin kolmeosaisesta elokuvasarjasta, jossa ovat pääosissa Carl Mörck ja Assad. Toinen elokuva on saanut ensi-iltansa vastikään ja kolmatta odotetaan ensi vuoden puolelle. Odotukset tulevaan ovat kovat, sen verran jännä oli ensimmäinen osa. Lisämateriaaleissa naureskellaan Faresin ja Kaasin väliselle kielimuurille, jossa jälkimmäinen jossain määrin jopa hankaloitti kuvauksia puhumalla vääriä vuorosanoja, joita ruotsalaiskollega ei ymmärtänyt. Fares selviytyi kuitenkin erinomaisesti ja meni mainiosti tanskalaisesta poliisista.

Kuten yllä mainitsin, on Vanki synkkä ja hieman pelottavakin poliisileffaksi. Samalla linjalla ovat olleet tanskalaistuotannoista kuusiosainen Kylmäveriset tappajat, minisarja Syvä vesi ja ruotsalaisten kanssa yhteistyössä tehty Silta. Sen sijaan Dicte on enemmän perinteisempää rentoa rikosviihdettä. Olisi mielenkiintoista tietää, miksi juutit ovat päätyneet näihin synkempiin tarinoihin?

DVD:llä on kolme lyhytdokumenttia ja katkelmat (trailerit) seuraavista kahdesta elokuvasta.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

VANKI (KVINDEN I BURET)  Ohjaus: Mikkel Nørgaard
Käsikirjoitus: Nikolaj Arcel. Perustuu Jussi Adler-Olsenin romaaniin.
Pääosissa: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Sonia Richter
Alkuperämaa: Tanska 2013
Genre: Rikos / Jännitys
IMDb

Kommentit