Yön sudet (1972) ★★★★

yonsudet_featured

Neljä miestä ajavat sateenpiiskaamalle rantabulevardille ja kolme heistä astelee vuorollaan läheiseen pankkiin. Miesten suorittama ryöstö menee osittain pieleen, kun yksi heistä saa pankkivirkailijan luodista kylkeensä. Kun saalis on haudattu maaseudulle, on aika viedä haavoittunut toveri sairaalaan. Ikävä kyllä poliisit ovat pian jäljillä ja rikollisten on pakko tehdä tarvittavat toimet selvitäkseen kiipelistä. Asiaa hankaloittaa entisestään pääjehun naisystävän suhde juttua tutkivaan poliisikomisarioon. Huikea tarina jatkuu jännittävällä pikajunassa tapahtuvalla huumausaineryöstöllä, jolla gangsterit aikovat rahoittaa pakomatkansa.

Vuonna 1972 ilmestyneen rikosjännärin pääosissa nähdään ranskalaislegendat Alain Delon poliisina ja Catherine Deneuve naisena kahden miehen välissä sekä paremmin Rambo-leffojen eversti Trautmanina muistettava Richard Crenna rikollisporukkaa johtavana yökerho-omistajana. Tähtikaartin täydentää Hill Street Blues –suosikkisarjan ylikomisario Phil Esterhausin roolista erityisesti tunnettu Michael Conrad, joka näyttelee Crennan joukkion jäsentä.

Jean-Pierre Melvillen ohjaama elokuva on syystäkin kehuttu. Kyseessä on aikansa mukainen jännäri, jossa ei mässäillä nopeilla kuvakulmilla ja leikkauksilla, vaan annetaan näyttelijöille ja juonelle tilaa temmeltää. Leffan mielenkiintoinen näkökulma on se, että Delonin ilmeettömästi näyttelemä karu kyttä ei saa katsojan sympatioita vaan mieluummin näkisi rikosjengin, johon kuuluu mm. potkut saanut pankinjohtaja, vievän voiton jännittävässä kissa-hiiri-leikissä. Huikea junakohtaus näyttää kuvatun pienoismalleilla, mutta on silti erittäin hienoa katsottavaa ja jännitystä piisaa suorastaan enemmän kuin Mission Impossible –leffassa.

Jostain syystä juoneen on ujutettu mukaan yksi pöhkö huumorijuttu: monta kertaa Delonin esittämän Colemanin ja hänen parinsa Morandin ajaessa autolla, autopuhelin soi ja miesten vuorosanat ovat joka kerta aivan samat.

DVD:n ekstroina Future Filmin julkaisujen trailereita sekä kuvagalleria, jossa kuvia Yön sudet –elokuvasta. Harmi vaan, että kuvat ovat pelkästään stillejä leffan kohtauksista. Olisi ollut hauska nähdä kulissien takaa –kuviakin.

© Toni Van Der San

[divider]INFO[/divider]

UN FLIC Ohjaus ja käsikirjoitus: Jean-Pierre Melville
Pääosissa: Alain Delon, Richard Crenna, Catherine Deneuve, Michael Conrad
Alkuperämaa: Ranska 1972
Genre: Toiminta / Jännitys
IMDb

Kommentit