Take This Waltz (2011) ★★★★

Take This Waltz - Michelle Williams & Seth Rogen

Kanadalainen Sarah Polley tunnetaan paremmin näyttelijänä. Hänet on viime vuosina nähty mm. Vincenzo Natalin 2009 ohjaamassa kauhutrillerissa Splice sekä Jaco Van Dormaelin eri aikakausia yhdistävässä fantasiadraamassa Mr. Nobody. Näyttelijänuransa ohella hän on kuitenkin alkanut kehittää uraansa käsikirjoittajana ja ohjaajana, eikä lainkaan hassummin tuloksin. Polleyn esikoispitkä, Alzheimerin tautia vaikuttavalla tavalla käsittelevä Kaukana poissa (Away from her) toi heti Oscar-ehdokkuuden käsikirjoituksesta.

Polleyn toinen pitkä ohjaus, Take this Waltz voi kuulostaa idealtaan hyvinkin perinteiseltä romanttiselta draamakomedialta. Elokuvassa ohjaaja-käsikirjoittaja -tuplaroolissa toimivalla Polleyllä on kuitenkin loistava draaman taju, sillä lopputulos on huikea, ajatuksia herättävä kokonaisuus, joka jää pyörimään päähän yllättävän pitkäksi aikaa elokuvan jälkeen.

Margot (Michelle Williams) on nuori nainen, joka kirjoittaa työkseen. Lou (Seth Rogen) on hänen aviomiehensä, joka niinikään kirjoittaa työkseen -keittokirjoja. He ovat molemmat menneet naimisiin parhaan ystävänsä kanssa, mutta rakastumisen huuma on muuttunut rakkaudeksi ja ystävyydeksi. Arki on astunut kuvaan.

Kun kadun toiselle puolelle muuttaa komea Daniel (Luke Kirby), Margotissa herää uinuva intohimo. Tunne on molemminpuoleinen ja kemia käsinkosketeltavaa. Mutta lähteäkö mukaan uuteen, intohimoiseen suhteeseen, kun kotonakin on periaatteessa kaikki hyvin? Rakastava aviomies ja kaikki.

Margot ajautuu tunteiden ristiriitaiseen viidakkoon. Hän on unelmoija, pilvilinnoissa elävä, vastausta ulkopuolelta odottava hiirulainen. Nyt häntä toisaalla vetää magneetin lailla puoleensa komea ja viettelevä uusi, toisaalla painaa vastuuntunto ja menneisyydestä kumpuva ystävyys. Lopulta ristiriitojen repimän naisen on tehtävä valintansa.

Take This Waltz - Michelle Williams, Seth Rogen & Luke Kirby

Elämme kertakäyttöyhteiskunnassa, missä myös ihmissuhteista on tullut kertakäyttöisiä. Emme tunnu enää ymmärtävän biologian lainalaisuuksia vaan haemme rakkauden alkuhuumaa joka päivä, tajuamatta, että uudesta tulee aina ajan kuluessa vanhaa. Kun etsimme onneamme toisista ihmisistä, unohdamme oman itsemme. Unohdamme, että oma onnemme voi löytyä ainoastaan meistä jokaisesta itsestämme, sitä ei kukaan ulkopuolinen voi meille tuoda. Ja tätä Polley kuvaa elokuvassaan aivan käsittämättömän upealla tavalla.

Elokuvan vaikuttavin ja visuaalisesti mieleenjäävin kohtaus nähdään sen loppupuolella. Elokuvan nimen mukaisesti Leonard Cohenin Take This Waltz -kappaleen tahtiin soljuvasti kamera pyörii valssin askelin yhden huoneen ympärillä. Huoneen tapahtumat vaihtuvat sujuvasti toisikseen, ne kuvastavat ihmisen onnea, rakkauden alkuhuumaa, jolloin kaikki on ihanaa ja kaunista. Jolloin mikään ei ole vanhaa ja tuttua. Polleyn elokuvan tarina ei kuitenkaan jää tähän vaan jatkaa askeleen eteenpäin kohti valaistusta, kohti onnellisuuden ydintä.

Williams on upea näyttelijä, joka pystyy sitomaan pienillä eleillä ja ilmeillä hahmoonsa mahtavan tunneskaalan. Hömppäkomediarooleista tunnettu Rogen onnistuu myös draamallisen roolinsa uudessa elementissä tekemään yllättävän toimivan suorituksen kärsivänä aviomiehenä.

Dvd:llä ei ole mukana lainkaan ekstraa.

Arvostelu on alun perin julkaistu Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Take This Waltz
Ohjaus ja käsikirjoitus: Sarah Polley
Pääosissa: Michelle Williams, Seth Rogen, Luke Kirby
Alkuperämaa: Kanada / Espanja / Japani 2011
Genre: Draama / komedia
IMDb

Kommentit