12 Years a Slave (2014) ★★★★

12years_featured

Vaikeuksien kautta voittoon -tarinat ja niistä varsinkin sellaiset, jotka pohjautuvat tositapahtumiin, innostavat niin elokuvantekijöitä kuin katsojiakin vuodesta toiseen. Ja miksipä ei. Totuus on usein tarua ihmeellisempää ja uskomattomien elämänkohtaloiden eläminen yhdessä elokuvan hahmojen kanssa voi olla erittäin voimakas kokemus.

Brittiläisen Steve McQueenin (Shame, Hunger) ohjaama 12 Years a Slave ottaa käsittelyyn Solomon Northupin omaelämänkertaan pohjautuvan tarinan. Se sijoittuu Yhdysvaltojen historiaan, aikaan, jolloin orjuus alkoi vihdoin väistyä ihmisten välisen tasa-arvon tieltä, muttei ollut vielä kokonaan nujerrettu. Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) on New Yorkissa perheensä kanssa asuva vapaa, koulutettu mies, mutta kieroin konstein hänet kaapataan ja myydään orjaksi puuvillapelloille.

Vailla henkilöllisyyttä ja oikeuksia hän työskentelee plantaasinomistajien palveluksessa 12 vuotta, ja kohtaa näinä vuosina väkivaltaa ja törkeää hyväksikäyttöä, pelkoa ja ahneutta. Pelko on voimakas isäntä eikä rikkaalla valkoihoisellakaan ole välttämättä valtaa seudulla, missä oikeus riippuu hirttoköyden varassa. Niinpä Solomonin on lähes mahdotonta saada apua keneltäkään.

Solomonin elämään vaikuttavina tilanomistajina nähdään mm. Benedict Cumberbatch, Michael Fassbender ja Brad Pitt.

12years_800
Benedict Cumberbatchin esittämä tilallinen antaa Solomonille viulun muttei vapautta

12 Years a Slave on vaikuttava tarina taistelusta kohti vapautta ja sen toteutus elokuvana nostaa tippaa linssiin. Ajatus 12 vuoden orjuudesta, vapauden ja ihmisyyden riistosta on jotain täydellisen kammottavaa. McQueen hallitsee elokuvaansa uskottavalla realistisuudella ja tuloksena on erittäin koskettava ja tyylitajulla kuvattu tarina tärkeästä aiheesta.

Miksi ei kuitenkaan viittä tähteä? Loppukädessä 12 Years a Slave tuntuu yllättävän tutulta, kaikessa rankkuudessaan ja raakuudessaan elokuvana silti hieman yllätyksettömältä. Ehkäpä Django Unchained ja The Butler julkaistiin niin vastikään, ettei 12 Years a Slave pääse aivan oikeuksiinsa. Se on silti riipaiseva selviytymistarina ja säälimätön kuvaus vapauden riistosta, ja suurella todennäköisyydellä se voittaa tänä keväänä parhaan elokuvan Oscar-palkinnon.

Pääosan Ejiofor tekee laatutyötä, mutta uhkaa jäädä sivuosien varjoon. Kaiken säälimättömyyden nahkoissaan kokeva Lupita Nyong’o nuorena orjatyttönä on lohduton, kun taas Fassbender lataa henkisesti sairaaseen hahmoonsa kaiken mahdollisen löytämänsä iljettävyyden. Cumberbatchin hahmossa on kiehtovuutta, mutta sen potentiaali jätetään käyttämättä.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

12 YEARS A SLAVE  Ohjaus: Steve McQueen
Käsikirjoitus: John Ridley, perustuu Solomon Northupin elämänkertaan
Pääosissa: Chiwetel Ejiofor, Lupita Nyong’o, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt
Alkuperämaa: USA /UK 2014
Genre: Draama / biografia
IMDb

Kommentit