Adelen elämä: Osat 1 ja 2 (2013) ★★★★

adele_featured

Cannesin Kultaisen palmun voittaja, Abdellatif Kechichen ohjaama Adelen elämä: osat 1 ja 2 on elokuvana harvinaislaatuinen nuoren tytön kasvutarina. Kahdessa osassa kerrottu elokuva kattaa Adelen kasvun ensin sinuiksi seksuaalisuutensa kanssa, sen jälkeen sinuiksi itsensä kanssa, kasvun aikuisuuteen. Kolmituntinen draama on vaikuttavaa, mutta samalla myös herkän suloista ja arkisen tuttua katsottavaa: nuoruuden intohimoinen kiihkeys sekoittuu epävarmuuteen ja pelkoon, josta itkun ja hammastenkiristelyn kautta voi kasvaa itsetunnoltaan vahvemmaksi ja varmemmaksi aikuiseksi. Matkalla ei säästellä räkää eikä kyyneleitä.

15-vuotias Adele (upealla rohkeudella rooliinsa heittäytyvä Adèle Exarchopoulos) on hukassa seksuaalisuutensa kanssa. Koulukaverit kiusoittelevat häntä poikien suhteen, mutta Adele ei itse oikein tiedä mitä haluaisi, kun koulun söpöinkään poika ei tunnu missään. Kun hänen katseensa lukkiutuu kadulla sinitukkaisen tytön kanssa, Adelen päässä alkaa kohista. Hän suuntaa homoystävänsä kanssa homobaariin. Ja siellä hän on, sinitukkainen Emma (Léa Seydoux), joka vie Adelen sydämen.

Tyttöjen välille kehittyy kiihkeä suhde, jonka Adele kuitenkin pyrkii salaamaan omilta läheisiltään. Emman kautta Adele alkaa löytää itseään ja kasvaa kohti aikuisuutta, muttei kuitenkaan täysin suoraviivaisesti. Mutkia matkaan tuovat uudet tuttavuudet, rakkaudet ja petos.

adele_800

Elokuvasta on kohuttu paljon sen näyttävien lesboseksikohtausten vuoksi. Se ovatkin pitkiä ja äänekkäitä, mutta niistä huokuu aitoa kömpelyyttä. Poissa on Hollywood-elokuvien sulavuus, mutta myös toisaalta perinteisen pornon plastisuus. Adelen elämässä seksi on toisiinsa kietoutuvien vartaloiden kiihkeää ja kosteaa hinkkausta aidoimmillaan.

Mutta Adelen elämää ei kannata mennä katsomaan vain sen vuoksi, että näkisi kahden tytön harrastavan keskenään seksiä. Siihen tarkoitukseen kannattaa viihteensä hankkia muualta. Adelen elämä on erittäin vahvaa draamaa, jossa itketään runsaasti räkä poskella (katsojan tekee muuten mieli huutaa valkokankaalle, että niistä nyt hyvä tyttö nenäsi) ja vatvotaan ihmissuhteita.

Intensiivisten ja rohkeiden roolisuoritusten ohella Adelen elämä on upeasti kuvattu kasvutarina, jonka visuaalinen ilme tukee tarinan kehitystä. Värinä sininen on pääosassa silloin kun Adelen elämä on keskinäisessä harmoniassa, punainen ilmestyy kuvaan haasteiden nostaessa päätään. Kokonaisuudesta kasvaa huumaava kolmituntinen, josta jokainen voi löytää myös palan itseään.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

LA VIE D’ADÈLE  Ohjaus: Abdellatif Kechiche
Käsikirjoitus: Julie Maro, Abdellatif Kechiche, Ghalia Lacroix
Pääosissa: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos
Alkuperämaa: Ranska / Belgia / Espanja 2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit