American Hustle (2013) ★★★

americanhustle

Tyyli ennen kaikkea. Asia käy kivuliaan selväksi sillä sekunnilla kun itsensä paraatikuntoon lihottanut tosielämän kameleontti Christian Bale kampaa tukkalaitettaan antaumuksella elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa. Kaljuaan hartaasti peittävä hiushuntu tupeerataan, suihkutetaan hiuslakalla kiinni ja asetellaan kärsivällisin ottein paikalleen. Mies on kuivapesulaketjun omistava huijari; tyyli on tärkeä osa bisnestä, sekä ase jolla kelataan pahaa-aavistamattomia uhreja heruttamaan dollarinsa miehen lompakkoon. Tästä American Hustle -elokuvassa on kyse. Kultainen silaus, hurmaava hymy – mutta taustalla väijyy petos, ja kenties pettymys.

Rakkaus tuo mukanaan monta mahdollisuutta. Amy Adamsin esittämälle Sydneylle se tuo päänsärkyä ja ammatin. Yhdessä Balen esittämän huijarin kanssa parivaljakko lypsää epätoivoisilta ihmisiltä rahaa hienolla huijaustekniikalla. Ainakin siihen saakka kunnes hiuksensa tiukkaan kähärään vääntänyt, Bradley Cooperin esittämä FBI-agentti rynnii lavalle. Maailmassa on isompiakin konnia kalastettavana. Kunnianhimoinen agentti DiMaso ei ymmärrä vaaran merkkien päälle. Yhdessä huijarikaksikon kanssa viritellään ansaa mafiosoille suureellisella suunnitelmalla, joka meinaa räjähtää käsiin jo alkumetreillä. Vieno katastrofin tuoksu leijailee ilmassa, mutta ilmeisesti kaikki ovat nuuskimassa kynsilakkaa.

Kynsilakan nuuskimisen asiantuntija on Balen vaimoa esittävä Jennifer Lawrence, jonka häiriintynyt hahmo on erinomainen. Pahimmillaan Lawrence lyö herkullisen vaimon roolinsa pahasti yli, samalla kun tämä seuraavassa käänteessä hurmaa katsojat unohtumattomalla Live And Let Die-biisin esittämisellä. Epätasaisuus kuvaa toisaalta hienosti äärilaidasta toiseen kiitävää hahmoa, kuten koko elokuvaakin. Kaikessa on lievästi rajatila-psykoosin tuntu; vuoristoratamainen meno korventaa katsojan kestävyyttä.

americanhustle2

Elokuva hurmaa visuaalisuudellaan. Tyyli on kimaltelevaa, metallinhohtoista, täynnä pehmeitä herkullisia samettipukuja ja eläinkuoseja. Pukusuunnittelija Michael Wilkinson halusi kuvata asuvalinnoillaan 70- ja 80-lukujen vaihtumisen tunnelmaa. Toisaalta asuilla on haettu kirjaimellisesti huijauksen makua; elokuvan hahmot esittävät hahmoja. He ovat ihmisiä jotka esittävät elokuvassa keksittyjä ihmisiä huijatakseen muita. Tässä elokuva onnistuukin mainiosti. Jos American Hustle ei onnistu muuten vakuuttaamaan, niin ainakin mieleen jäävät hiuslaitteet ja asut. Parhaimmillaan se naurattaa vedet silmissä, näyttelijät loistavat ja katsoja ymmärtää Oscar-ehdokkuuuksien suuren määrän.

Mutta onko siinä tarpeeksi ainesta hyvään elokuvaan? Itse sisältö,  ohjaaja David O. Russelin ja Eric Warren Singerin kirjoittama juoni on reikiä täynnä. Suuresta huijauksesta ei jää katsojan mieleen kuin muisto, sillä sen logiikka, ajoitus ja tarkoitus jäävät hämärän peittoon. Vaikka katsoja olisi kuinka tarkkana, on lopputulos käsi täynnä teorioita ja outoja, yhteensopimattomia tapahtumia. Siksi American Hustlesta jää jäljelle hämmennys. Se kimaltaa kauniisti, naurattaa erinomaisilla hahmoillaan ja näyttelijäsuorituksillaan. Mutta tarina,  mistä oikeasti oli kyse ja mihin se johti – sitä pitää kysyä joltain muulta.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

AMERICAN HUSTLE  Ohjaus: David O. Russell
Käsikirjoitus: David O. Russell, Eric Warren Singer
Pääosissa: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jennifer Lawrence
Alkuperämaa:USA 2013
Genre: Komedia / Draama
IMDb

Kommentit