Antiviral (2012) ★★★★

antiviral

Omena ei putoa kauas puusta. Ohjaaja David Cronenbergin poika Brandon on löytänyt oman oudon tavansa kertoa tarinoita. Debyyttiohjaus Antiviral on häiritsevä ja kiehtova, ja kokonaisuutena kiinteä. Sen tarina voi aiheuttaa pieniä vatsanväänteitä, mikä korostuu pelkistetyssä kuvauksessa ja ympäristössä – kliinisessä maailmassa tapahtuvat ne brutaaleimmat asiat kuten nykypäivänä eläinkokeet, tulevaisuudessa jotain muuta.

Scifiin vahvasti nojaava kertomus kertoo maailmasta jossa ihmiset ovat pakkomielteen omaisesti kiinnostuneita kuuluisuuksista. Syd March (hieman androgyyninen Caleb Landry Jones) työskentelee The Lucas-klinikalle, hankkien työnantajalleen julkkisten sairauksia. Siis flunssia, herpeksiä, ihottumia ja muita ilmentymiä, joita klinikka myy eteenpäin asiakkailleen. Julkkishysterian kulminoituma on saada palvomansa ihmisen tauti itselleen, ja Syd on imeytynyt samaan suohon ihailemansa Hannah Geistin (Sarah Gadon) vuoksi. Maailman palvoman blondin veri kulkeutuu myös Sydin suonistoon, aiheuttaen kuumeisia kohtauksia. Samalla Syd ansaitsee sivussa taskurahaa myymällä käsiteltyjä viruksia eteenpäin mustassa pörssissä. Virusten kanssa temppuillessa on se ongelma, että jokin niistä voi olla tappava. Eräänä päivänä Hannah Geist on kuollut, ja Sydin veressä kiertää tuoreeltaan sinne salaa ruiskutettu virus.

Saisiko olla herpestä, flunssaa tai kenties ihottumaa?

Jones on luotu esittämään tulevaisuuden narkkaria, ilmeettömät kasvot kätkevät sisäänsä tuhat ajatusta ja miehen kalmankalpea habitus vain korostuu vitivalkoisessa kliinisessä maailmassa. Laskelmoiva mies menettää hallintansa sairastuttuaan, ellei näennäinen kontrolli ollut menetetty jo ensimmäisen salaa piikitetyn sairauden myötä. Julkkisten harvestoiminen mitä kuvottavimmalla tavalla kulminoituu eräänlaiseen kannibalismiin, mitä ihmiset harrastavat kaupungin herkkupuodeissa. Ajatus on ilkeä, ja elokuvan luoma maailma ei kuitenkaan tunnu täysin utopistiselta. Kuinka kaukana todellisuudessa olemme putkessa kasvatetusta lihasta?

Elokuva on visuaalisesti ankara, monellakin tavalla. Se ei päästä neulakammoisia helpolla, ja sen pelkistetty maailma vain korostaa tapahtuvia älyttömyyksiä. Tulevaisuuden maailman pinnan rikkovat roiskuvat ihmisnesteet, hiki ja epätoivo – tämä on maailma jossa kukaan ei haluaisi oikeasti asua. Antiviral on ajatuksena pelottava, elokuvana kiehtova ja etova samanaikaisesti. Cronenbergin suvun tarina saanee jatkoa Brandonin muodossa vielä pitkään, ja maailma on turvattu sillä omituisia ja häiritseviä elokuvia on luultavasti tulossa lisää.

© Ursula Borg 

Antiviral
Ohjaus: Brandon Cronenberg
Käsikirjoitus: Brandon Cronenberg
Pääosissa: Caleb Landry Jones, Lisa Berry, Sarah Gadon
Alkuperämaa: Kanada 2012
Genre: Kauhu / Scifi / Trilleri
IMDb

Kommentit