Apinoiden planeetan vallankumous on taidokas spektaakkeli

apinoidenplaneetta2

Apinoiden planeetta-sarja järkytti aikoinaan omaa pientä maailmaani, kun Charlton Heston seisoi totaalisessa shokissa hiekan peittämällä rantakaistaleella, tuijottaen suurta ja puolittain hautautunutta Vapaudenpatsasta vuoden 1968 Apinoiden planeetta -elokuvan päätteeksi. Ajatus apinoista herrarotuna voi tuntua oudolta, mutta uudelleen vuonna 2011 käynnistetty sarja on onnistunut luomaan uskottavan tarinankaaren tuoden digitaaliset ja karvaiset ihmeet lihaksi järisyttävän hienolla tavalla.

Eletään viruksen lanaaman maailmanlopun jälkeistä aikaa, jossa ihmisiä ei näy ja apinat ovat rakentaneet elämänsä alusta perustamalla yhdyskuntia metsiin, rakentamalle koteja ja kehittämällä itseään. Caesar, ensimmäisestä osasta tuttu normaalia kehittyneempi yksilö, johtaa laumaansa kärsivällisyydellä ja auktoriteetilla. Ihmiset, tuo sitkeä tuholaisrotu, ei kuitenkaan ole kadonnut maan päältä kokonaan vaan yhteentörmäys on lopulta vääjäämätön.

San Franciscossa suuri yhdyskunta selviytyjiä joutuu nokikkain Ceasarin lauman kanssa, ja tuloksena on vääjäämättä nokkapokka. Ihmisten tuhoava luonne niittää satoa eikä edes Caesar onnistu täysin pitämään aisoissa ihmisten käsissä aikoinaan hirveyksiä kokeneen Koban kostonhimoa, tulista luonnetta sekä katkeruutta. Ihmiset tarvitsevat energiaa pystyäkseen kommunikoimaan muiden mahdollisesti selviytyneiden kanssa, mutta käsiksi pääsy patoon on lopulta Caesarin käsissä.

Fiksu, rauhallinen sekä harmoniseen yhteiseloon uskova Caesar haluaa tehdä yhteistyötä. Erilaisten kunnianhimojen sekä kiivaiden luonteiden ja rikkoutuneiden sielujen ristiaallokossa tarina näyttää kuitenkin menevän kohti tuhoa – kuten aiemmat tarinat ovat jo opettaneet. Tuloksena on kiivas spektaakkeli, jossa tehosteet ovat kohdillaan, eläinhahmot uskomattoman eläviä ja toisinaan katsoja istuu sydän kurkussa liikutuksesta.

apinoidenplaneetta3

Jason Clarke sekä Andy Serkisin liikehahmottelema Caesar ovat tarinan sydän, sen tiivis ja rauhallinen ydin, jonka ympärillä muut tapahtumat tuntuvat tapahtuvan kuin hurrikaanin sydämen ulkopuolella. Apinoiden planeetan vallankumous on taidokas, vauhdikas mutta samalla kesän toimintaspektaakkeliksi yllättävän hienovarainen, tutkiskeleva ja koskettava. Se on pohjimmiltaan tarina väärinymmärryksistä, kaunasta sekä tuntemattoman pelosta, yhdistettynä herkulliseen tulevaisuuden kuvaan jossa ihmisille on varattuna eturivin paikka omaan maailmanloppuunsa.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

DAWN OF THE PLANET OF THE APES  Ohjaus: Matt Reeves
Käsikirjoitus: Mark Bomback, Rick Jaffa, Amanda Silver, perustuu Pierre Boulle alkuperäisromaaniin
Pääosissa: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Toiminta / Sci-fi / Draama
IMDb

Kommentit