Big Game on häpeilemättömän iso toimintaseikkailu

biggame

Kun ensimmäistä kertaa aikoinaan näin Jalmari Helanderin Rare Exports -lyhytelokuvat, en voinut olla myhäilemättä ilosta. Suomalainen mustan huumorin täyttämä hulluus oli kerrankin päätynyt sensuroimatta pieneksi elokuvaksi asti.

Vuonna 2010 ilmestynyt pitkä elokuva samasta aiheesta todisti viimeistään Helanderin häpeilemättömän uskon omaan luovuuteensa: juuri tällaista kaunistelemattoman omaperäistä ajattelutapaa kotimainen elokuvamaailma tarvitsee. Räväkkää uskallusta repäistä irti perinteistä ja liiankin tutuksi tulleista kaavoista. Mutta silti viihdyttää katsojiansa.

Big Game on Rare Exportsiakin suurempaa riistaa. Siinä Samuel L. motherf**ing Jackson on Yhdysvaltain presidentti, jonka Air Force One rysähtää terrori-iskun seurauksena vahvasti Alpeilta näyttävän Pohjois-Suomen metsikköön.

Samassa metsikössä samoaa Onni Tommilan esittämä, miehuuskoettaan suorittava Oskari, joka ottaa presidentin suojiinsa. Hän sanoo Sam Jacksonille, että tämä on minun metsäni ja täällä mennään minun säännöilläni. Jos Sam Jackson on äijä, niin kyllä Tommilan Onni on siinä tapauksessa äijien äijä!

Terroristit kannoillaan Oskarin ja pressan pitää päästä metsästä ihmisten ilmoille. Matkalle mahtuu mm. pakastearkku ja hirven pää. Lopuksi kaikki saavat tietää, mikä äijä Oskari onkaan.

biggame_quote

Big Game on niin häpeilemättömän isoa ja kornia toimintaseikkailua 1980-luvun esikuvien malliin, ettei siitä voi olla varsinkaan kyseisen genren ystävä nauttimatta. Helander tekee kaiken kuitenkin tyylilajia kunnioittaen, huumorilla toki, mutta pilkkaamatta. Kaikesta huokuu aitous ja rakkaus vanhaa kunnon toimintaseikkailua kohtaan, hassulla aksentilla äännettyjä onelinereita myöten.

Kertakaikkisen hienosti uskallettua, omaperäistä suomalaista elokuvaa.

Jackson on täydellinen valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja nuori suomalaisnäyttelijä taas hänen vastaparinaan on mahtava vastakohta. Rallienglanti antaa pisteen iin päälle.

Vaikka kyllähän ne Saksan Alpit Suomen maisemina ihan naurahtelemaan saavat. Sääliksi käy niitä turisteja, jotka tämän elokuvan innoittamina matkaavat Suomeen odotellen näkevänsä jylhän lumihuippuisia vuoristoja.

Kommentit