Blue Jasmine (2013) ★★★★

jasmine_featured_620x250

Woody Allen lähentelee jo kahdeksaakymmentä vuotta, mutta tekee edelleen keskimäärin elokuvan vuodessa. Viime vuosina hänen hahmonsa ovat seikkailleet Euroopassa, mutta Blue Jasmine matkaa takaisin uudelle mantereelle. Tällä kertaa kyseessä ei kuitenkaan ole ohjaajan kotikaupunki New York muuten kuin mainintana, vaan kohteeksi on otettu boheemin vapauden San Francisco.

New Yorkissa asustava Jasmine (Cate Blanchett) on seurapiirirouva, jonka tyypillinen elämäntyyli luhistuu kertaheitolla aviomiehen (Alec Baldwin) salamyhkäisten liiketoimien kaatuessa. Jasmine menettää kaiken tutun ja suunnattomasta omaisuudesta jää jäljelle vain muutama Louis Vuittonin matkalaukku ja vaatekerta.

Epätoivoissaan hän muuttaa etääntyneen siskonsa Gingerin (Sally Hawkins) luo San Franciscoon. Jasmine ei oikein tiedä, mitä tekisi, sillä hän ei ole tottunut tekemään itsenäisesti suuria päätöksiä. Hän luimuilee ilkeänä Gingerin nurkissa ja juo hermojaan lepyttääkseen suuria määriä venäläistä vodkaa. Huolimatta kaiken menetyksestä Jasmine edelleen kuvittelee olevansa *jotain* ja käyttäytyy sen mukaisesti sekä kommentoi ikävästi Gingerin miessuhteita.

Jotain on tehtävä tai räjähtää. Jasminen on lähdettävä töihin tai opiskelemaan, mutta ainakin hänen on kasvettava ihmisenä. Onnistuuko tämä, siitä kertoo Allen äärimmäisen tarkkanäköisellä ja koskettavalla tavalla.

bluejasmine_600

Blue Jasmine on vakavinta Allenia vuosiin. Vaikka hän hyvin usein keittää vakaviakin aiheita puivat ihmissuhdesoppansa ainakin jonkinasteisessa huumorissa, komedia on tällä kertaa kokonaan poissa. Tilalla on keski-ikäisen naisen henkinen kriisi, missä ei ole mitään huvittavaa. Säälittävää, koskettavaa ja lähes kyyneliin asti liikuttavaa realismia kyllä.

Blanchett sisäistää Jasminen henkisesti hukkuneen roolin sellaisella tarkkuudella, että jos tästä roolista ei Oscar-ehdokkuus ensi keväänä ropsahda niin jo on kumma. Hänen Jasminensa on yhtä aikaa maailman rasittavin diiva ja surullinen, henkisesti rikki mennyt nainen, ja tämän yhdistelmän Blanchett vyöryttää valkokankaalle aistillisten kasvojensa ja silmiensä pienillä eleillä. Aivan huikean hyvä näyttelijä.

Kauas ei jää myöskään toisessa pääroolissa nähtävä Hawkins, joka elokuvassa vastaa Allenille itselleen yleensä varatusta, neuroottisen höseltäjän roolista. Hawkinsin Ginger on Jasminen lailla hieman hukassa, mutta hänen haaveensa ovat huomattavasti maltillisempia, mikä taas auttaa häntä pysymään paremmin järjissään. Jasminen sisarena oleminen ei ole helppoa.

Blue Jasmine on upean moniulotteista draamaa sisältävä elokuva. Varoituksena Allenin viime aikojen elokuvien ystäville on kuitenkin sanottava, että mitään söpöä ja kivaa ihmissuhdekomediaa on turha odottaa näkevänsä. Blue Jasmine on raa’an rehellisesti viiltävä tutkielma ihmisen hauraudesta, eikä se jätä jälkeensä kovinkaan kevyttä tunnelmaa. Päinvastoin.

© Päivi Laajalahti

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Blue Jasmine 

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Woody Allen
  • Pääosissa: Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard, Bobby Cannavale
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit