Boyhood – ainutlaatuinen elokuvaelämys

boyhood

Nykyelokuvat ovat usein niin samanlaiseen muottiin pakattuja, että on kerrassaan ilahduttavaa nähdä välillä jotain todella omaperäistä. Jotain aitoa, rehellistä ja toteutukseltaan totaalisen päräyttävää. Sellainen on vuoden tähän mennessä paras elokuva Boyhood.

Ulospäin tämä pienimuotoinen perhedraama saattaa näyttää hyvinkin perinteiseltä, mutta se on kaikkea muuta. Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Richard Linklater on aina kulkenut elokuvantekijänä omaa polkuaan. Hänen ohjaamansa Rakkautta ennen -trilogia kattaa kaikkiaan 18 vuotta päähenkilöidensä elämästä. Yhdeksän vuoden välein ilmestyneet elokuvat Rakkautta ennen aamua (1995), Rakkautta ennen auringonlaskua (2004) ja viime vuonna ilmestynyt Rakkautta ennen keskiyötä kuvasivat Ethan Hawken ja Julie Delpyn esittämän parin elämän keskeisiä hetkiä. Elokuvien kiehtovuutta lisäsi se, että näyttelijät ikääntyivät luonnollisesti elokuvien teon aikana.

Boyhood siirtää tämän elokuvallisen rakenteen vielä asteen pidemmälle. 12 vuotta työn alla ollut elokuva kattaa saman verran vuosia nuoren pojan elämästä ja elokuvan hahmoja näyttelevät samat näyttelijät. Pääosassa nähtävä Ellar Coltrane oli vain 6-vuotias, kun Linklater pestasi hänet elokuvaansa Patricia Arquetten ja Ethan Hawken pojaksi sekä oman tyttärensä Lorelei Linklaterin veljeksi. Tuosta päivästä lähtien elokuvaa vietiin eteenpäin pieni pala kerrallaan, vuosi vuodelta. Siinä ajassa näyttelijät kasvoivat ja muuttuivat, mutta niin muuttui myös ympäröivä maailma. Boyhoodin nerokkuus piileekiin siinä, että se ei tarkastele pelkästään henkilöhahmojensa kasvua, vaan samalla kamera nappaa talteen muistoja yhteiskunnallisista muutoksista.

Mason (Coltrane) on nuori poika, joka asuu kolmestaan äitinsä ja siskonsa Samanthan kanssa. Hieman huithapeli isäpappa on teillä tietymättömillä, eikä äidin onni miesten suhteen ole siitä paljon parantunut. Näennäisen mukavat isäpuolet seuraavat toisiaan ja paljastuvat vuosien saatossa kaikkea muuta kuin mukaviksi. Nuorena lapsensa saanut äiti päättää lopulta ottaa elämäänsä niskasta kiinni ja suuntaa takaisin koulun penkille. Muutetaan uudelle paikkakunnalle. Isukkikin kurvailee välillä paikalle lahjoineen ja poikamiehelle sopivine autoineen.

Vuodet kuluvat, ihmiset muuttuvat -ja eivät muutu. Elämä joka tapauksessa jättää vääjäämättömän jälkensä, mikä tietysti vahvimmin näkyy pikkupojasta aikuiseksi kasvaneessa Masonissa.

boyhood_800

Boyhood on ainutlaatuinen elokuva. Se hurmaa jo pelkästään rakenteellaan, jollaista ei ole elokuvissa ennen nähty. Mutta nimestään huolimatta Boyhood ei tyydy kertomaan vain Masonin elämästä vaan kaikki ihmiset hänen ympärillään kuvataan aitoina, tuntevina ihmisinä, reagoimassa amerikkalaiselle elokuvalle yllättävän luonnollisesti ympäristönsä luomiin haasteisiin. Lisäksi varsinkin perheen keski-ikäistyvän äidin rooli nousee ilahduttavan monimuotoiseksi, mikä korostuu varsinkin elokuvan lopussa lapsen ”lentäessä pesästä”.

Elokuva kattaa suuren määrän ihmiselämän kriisejä ja esteitä kasvun tiellä. Mutta samalla se ilahduttaa onnen hetkillä ja sympaattisilla ahaa-elämyksillä. Se koskettaa lämminhenkisyydellään, liikuttaa, naurattaa ja saa katsojansa tuntemaan hahmojen mukana erittäin syvästi. Kaikin puolin nautinnollinen elokuvaelämys.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

BOYHOOD  Ohjaus ja käsikirjoitus: Richard Linklater
Pääosissa: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Lorelei Linklater
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Draama
IMDb

Kommentit