Broken City (2013)★★★

brokencity_feat

Trillerit jotka pyörivät politiikan maailmassa ovat parhaimmillaan kiehtovia, keskinkertaisina helposti unohdettavia hukkuen kymmenien samankaltaistensa joukkoon. Broken City lähtee mielenkiintoisista lähtökohdista, yhdistäen epäonnisen poliisin ja kieron poliitikon (onko niitä muunlaisia?) tarinat toisiinsa – epäonnistuen tarjoamaan mitään uutta. Sen keskeisimmät näyttelijät Mark Wahlberg ja Russel Crowe tekevät tasaisen vakuuttavaa jälkeä kuten vain ammattilaiset osaavat. Broken Cityn ongelma onkin vain keskinkertaisuus, vakaasta laadusta huolimatta. Se hukkuu rutiineihinsa, vähän niinkuin leipääntynyt toimistotyöntekijä paperikasojensa alle.

Billy Taggart (Wahlberg) on entinen poliisi, temperamenttinen mies, joka on siirtynyt yksityisetsivän haasteellisiin tehtäviin menneiden tapahtumien vuoksi. Taggart ei eroa hahmona monista muista poliisihahmoista, joita elokuvissa on tapana tarjoilla. Hahmon kliseisyys ryhtyy vaivaamaan siinä vaiheessa, kun on nähnyt paljon syvällisemmin rakennettuja hahmoja esimerkiksi elokuvassa Poliisit (End of Watch) tai tv-sarjassa Southland. Pormestari Hostetler (Crowe) ei ole yhtään yllättävämpi hahmona; kiero kuin korkkiruuvi, omaa etuaan ja valtaansa tarkasti valvova mies pyytää Taggartin seuraamaan vaimoaan (viileän hurmaava Catherine Zeta-Jones), epäillen tätä uskottomuudesta. Tietenkään kyse ei ole pelkästään vaimon sänkypuuhista, vaalit ovat tulossa, iso rakennushanke Manhattanilla on vaarassa ja vaalien vastapuolikin on vähän harmittava tyyppi pormestarin mielestä.

Taggartin menneisyys saa miehen kiinni, eroamiseen poliisivoimista johtanut tapaus jossa Taggart joutui ampumaan nuorukaisen, tuntuu kietoutuvan oudolla tavalla tutkimuksiin. Tuloksena on tarina, joka etenee liian hitaasti liian pitkään.

Sen hienot näyttelijät kannattelevat elokuvaa parhaansa mukaan. Crowe on mies, jota on pitkään ollut helppo inhota ja olla huomioimatta. Les Misérablesin jälkeen on kuitenkin pakko tunnustaa, että on ilo nähdä miestä jälleen valkokankaalla, roolit Man of Steel  ja Darren Aronofskyn Noah-elokuvissa naulaavat varmasti Crowen takaisin yleisön tietoisuuteen. Laadulla pärjää aina. On myös ilo nähdä Kyle Chandlerin (Argo, Zero Dark Thirty) tasaisen varmaa työtä sivuroolissa, kun taas Wahlberg on elokuvan epäonnistuja. Tasaisen vakuuttava, kyllä. Mutta miehen suoritus Ted-elokuvassa osoitti, että vaikkakin mies kykenee toimintaan ja uskottavaan pullisteluun – uhkuen tiettyä aitoutta poliisirooleissa – miehen tulevaisuus voisi olla myös komedioissa. Wahlberg kyttä/yksityisetsivän roolissa on yhtä yllätyksetön kuin Broken City elokuvana. Vahvaa ammattiosaamista, tasaisen varmaa suorittamista, mutta niin ennalta-arvattava ja intohimoton että katsoja haluaa kirkuen jotain joka yllättää.

© Ursula Borg

Broken City Ohjannut: Allen Hughes
Käsikirjoittanut:Brian Tucker
Pääosissa: Mark Wahlberg, Russel Crowe
Genre: Trilleri / Draama
Alkuperämaa: USA 2013.
IMDb.

Kommentit