Dallas Buyers Club (2013) ★★★★

dallasbuyersclub

Tositarina sähköasentajasta joka saa energiansa rodeosta ja lukuisten naisten kanssa peuhaamisesta, saa synkemmän käänteen kun Ronald Woodruff saa vuonna 1985 kuulla saaneensa HIV-tartunnan. ”Sen homotaudin”, kuten 80-luvulla yleisesti ajateltiin. Matthew McConaugheyn esittämä Woodruff tekee kuten oletetaankin. Vaihde silmään satasella, epäusko saa yliotteen ja mies jatkaa kuten ennenkin. Röyhkeä ja brassaileva mies on omasta mielestään elämänsä vedossa, eläen kuin huomista ei olisi. Kunnes totuus iskee lekalla takaraivoon ja mies joutuu pohtimaan paitsi tulevaisuuttaan, myös elämänarvojaan hieman eri kantilta.

Tarinan alkupään Woodruff on miesten mies. Suorastaan vastenmielinen hahmo joka ryyppää, käyttää huumeita, on kaikkea poikkeavaa kohtaan niin vastahankainen kuin vain tämän tyylinen hahmo voi olla. Luonne joutuu kovalle koetukselle. Millainen mies, sellaiset kaverit. HIV on pääasiassa tunnettu huumeidenkäyttäjien ja homoseksuaalien tautina, eikä kavereilta näin ollen irtoa sympatiaa tippakaan. Elämänsä pahimmassa käänteessä Woodruff päätyy seisomaan yksin laidalla, kun muut jatkavat elämäänsä.

dallasbuyersclub2

Paitsi että McConaugheyn fyysinen muodonmuutos tarinan edetessä on huima, löytyy todellinen voima miehen henkisestä kasvusta. Lääketeollisuus pyörittää mielivaltaisesti kokeita sairaaloissa, tehden yleensä enemmän hallaa kuin parantajan työtä – 80-luvun paniikki melko tuntemattomasta sairaudesta lyö epätoivoisen leiman tarinan sävyyn. Woodruff ei purematta niele ennustuksia. Jos sinulla on kuukausi elinaikaa, mitä sinä tekisit sillä ajalla?

Luurankomaiseksi pikku hiljaa kuihtuva mies löytää täysin toisenlaisen maailman omasta kaupungistaan. Jared Leton täydellisesti tulkitsema Raon, transseksuaali jonka huumeriippuvuus on suurempi haaste kuin itse sairaus, on yllättävä hahmo Woodruffin tarinassa. Itsestään paljon muille antava, sarkastinen, tarkkanäköinen ja tähän maailmaan liian herkkä Raon tasapainottaa Woodruffin kiukkua ja tappuraisuutta. Tuloksena on epätodennäköinen ystävyyssuhde, joka poikii epätoivoisille sairaille toivoa. Parivaljakko taistelee sairautta vastaan omilla keinoillaan, tuoden apua myös muille, mutta joutuu samalla lääketeollisuuden kirskuvan teräviin hampaisiin. Kerronta on tasapainoista, lopputuloksena on herkän hauska tarina, joka loistaa vangitsevien näyttelijäsuoritusten vuoksi kirkkaasti.

Itse tarina on leimattu lohduttomuudella, kuten nyt vain kertomus tähän tautiin sairastuneista 80-luvulla voi olla. Sen valonpilkahduksena toimivat pienet humoristiset kohtaukset, eri elämänkatsomusten vääjämättömät yhteentörmäykset. McConaughey ja Leto muodostavat tulenaran ja koskettavan, toimivan voimaparin, jossa todellinen välittäminen ja rakkaus kytii pinnan alla vahvana. Molemmat miehet ovat ehdolla omissa kategorioissaan Oscar-ehdokkaina, ja tuskin kukaan edes ihmettelee jos ja kun miehet pystinsä saavat.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

DALLAS BUYERS CLUB  Ohjaus: Jean-Marc Vallée
Käsikirjoitus: Craig Borten
Pääosissa: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner
Alkuperämaa: USA  2013
Genre: Draama
IMDb

Kommentit