Diana (2013) ★★

diana_featured

Walesin prinsessa Dianan muistavat varmasti kaikki 80-luvulla vähänkin elävien kirjoissa olleet ihmiset ympäri maailman. Koko maailman prinsessana tunnettu Diana oli yhtä aikaa muoti-ikoni, humanitaarinen hyväntekijä ja traagisen kohtalon kokenut nainen, johon prinsessastatuksesta huolimatta moni nainen pystyi samaistumaan. Miehensä prinssi Charlesin pettämäksi joutunut kaunotar herätti Britannian hovissa pahennusta eroamalla miehestään, mutta hänen elämänsä traagisuutta korostaa kuolema auto-onnettomuudessa Pariisissa vuonna 1997. Onnettomuus, jossa koko maailma suri yhdessä.

Maailman tunnetuimman naisen elämässä oli kuitenkin paljon asioita, joita suuri yleisö ei tiennyt. Näistä yhdestä, Dianan lämpimästä ja intohimoisesta suhteesta pakistanilaiseen sydänkirurgi Hasnat Khaniin, on Kate Snell kirjoittanut kirjan. Tämän kirjan pohjalta Oliver Hirschbiegel (Perikato) on ohjannut elokuvan Diana.

Elokuvan Diana (Naomi Watts) on perhekriisinsä keskiössä. Hän asuu yksin, sillä hovi on kieltänyt häneltä jopa poikiensa Williamin ja Harryn tapaamisen lyhyitä yhteisiä hetkiä lukuunottamatta. Sattumalta hän tapaa sairaalakäynnillään tohtori Khanin (Lost -tv-sarjasta tuttu Naveen Andrews) ja rakastuu tähän ensisilmäyksellä. Dianan ja Khanin tapaamiset pysyvät pitkään salassa medialta, mutta kun tieto alkaa vuotaa, ammatistaan ylpeä Khan perääntyy – hän työskentelee mieluummin rakastamassaan ammatissa kuin ryhtyy maailman tunnetuimman naisen siipaksi.

diana_800

Dianan henkilöitymänä Watts on täydellinen. Vaikka hän ei ulkonäöltään olekaan aivan ilmetty Diana, tapa jolla hän kantaa vartaloaan, esiintyy ja puhuu, huokuu samaa tyyliä kuin Walesin prinsessalla. Watts onkin elokuvan parasta antia.

Elokuvan käsikirjoituksessa on pyritty hyvin intiimin henkilökuvan luomiseen julkisuuden riepottelemasta hahmosta. Tässä ei kuitenkaan onnistuta, sillä Diana uppoaa syvälle äärimmäisen pinnallisen melodraaman suohon. Tuloksena on hyvin perinteiseen koottu romanttinen draama, joka vaatimalla vaatii katsojalta tippaa linssiin. Ei se itku kuitenkaan käskemällä tule. Elokuva antaa toki uudenlaisen kuvan prinsessasta, mutta tekee sen tyylillä, joka valuttaa siirappia lähes oksennusrefleksiin asti.

Puvustukseltaan upea Diana keskittyy lähes täysin prinsessan rakkauselämään ja sivuaa hieman hänen tekemäänsä hyväntekeväisyystyötä, mutta jättää kieroutuneen hovin kuviot kokonaan taka-alalle. Prinssi Charlesia tai kuningatar Elizabethia ei nähdä koko elokuvassa ja pikkuprinssit William ja Harrykin vilahtavat kuvassa vain hetkisen. Näitä kokonaisuuden kannalta oleellisia hahmoja jää kaipaamaan, sillä niistä elokuva olisi saattanut saada lisäpotkua.

Harmillisesti näinkin kiehtova ja traaginen hahmo joutuu tyytymään puolivillaiseen henkilökuvaan. Diana olisi ansainnut parempaa.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

DIANA Ohjaus: Oliver Hirschbiegel
Käsikirjoitus: Stephen Jeffreys, perustuu Kate Snellin kirjaan
Pääosissa: Naomi Watts, Naveen Andrews
Alkuperämaa: UK / Ranska / Ruotsi / Belgia 2013
Genre: Biografia / draama / romantiikka
IMDb

Kommentit