Divergent – Outolintu (2014)★★★

outolintu

Suosittuihin nuortenkirjoihin perustuvia elokuvia siirretään valkokankaalle siinä määrin, että tarjonta on hyvinkin vaihtelevaa. Yhteistä monille tarinoille on nuoren yksilön nouseminen valtaapitäviä, johtajia, vastaan – rakentaen näin uusia sankaritarinoita melko perinteisten machopullistelujen rinnalle. Merkittävää on että MPAA (The Motion Picture Association of America) julkaisi tilaston jonka mukaan vuonna 2013 52% elokuvalipun ostaneista oli naisia. Silti ainoastaan noin 15% elokuvista on protagonistina nainen. Nälkäpeli, Twilight, Varjojen kaupungit, Lumoavat olennot – juuri nuorille suunnatut seikkailuelokuvat ovat viime vuosina yrittäneet muuttaa hyvin miesvaltaista alaa asettamalla pääosaan tytön.

Divergent – Outolintu, sijoittuu Chicagoon, aikaan 100 vuotta mystisen maailman tuhon jälkeen. Rauhan ylläpitämiseksi ihmiset jaetaan viiteen luokkaan: Terävät, Uskaliaat, Rehdit, Sopuisat sekä Vaatimattomat. Jokaisella kastilla on oma paikkansa yhteiskunnassa, tehtävänsä suuressa koneistossa joka rullaa eteenpäin harmoniassa vaivattomasti. Ajatus ei ole dystopiaa kuvaaville tarinoille vieras. Oman paikkansa tietävä, rajoitettu yksilö ei aiheuta ongelmia – samaa logiikkaa noudattelee mm. vuoden 2002 Christian Balen tähdittämä erinomainen Cubic, jossa ihmisten tunteita hallittiin lääkityksellä. Taide aiheuttaa tunteita, tunteet kaaosta. Pitämällä ihmiset omissa laatikoissaan heitä on helppo hallita, ja sota sekä sekasorto vältettävissä. Ongelman elokuvassa aiheuttavat yksilöt jotka eivät mahdu yhteen kategoriaan, divergentit eli outolinnut. He, jotka testien perusteella omaavat ominaisuuksia useammasta luokasta. Monipuolisuus, kyky nähdä laajempia kokonaisuuksia sekä kyseenalaistaa vallitsevaa järjestystä tekevät näistä yksilöistä vaarallisia – ainakin vallitsevan logiikan mukaan.

Elokuvan rakkaustarina on onnistunut, eikä tee tunnelmasta herkkää pullamössöä.
Elokuvan rakkaustarina on onnistunut, eikä tee tunnelmasta herkkää pullamössöä.

Nuori Beatrice (Shailene Woodley) on outolintu. Oman luokan määrittelevässä testissä asian laidan paljastuttua alkaa nuoren tytön pitkä tie pitää salaisuutensa turvassa. Luokkansa saa valita itse, mutta valinnasta ei ole paluuta. Beatrice valitsee Uskaliaat, nuo järjestystä ja suojelutehtäviä ylläpitävät rämäpäät – valinta tulee tytön Vaatimattomat-luokkaan kuuluville vanhemmille järkytyksenä. Nuoren tulokkaan elämä on repivää; Uskaliaat haluavat kitkeä joukostaan heikot pois, treenaus ja karsinta on armotonta. Yhteiskunnan ulkopuolella elääkin joukko luokattomia, ihmisiä jotka eivät kuulu mihinkään kategoriaan tai eivät ole pärjänneet valitsemallaan tiellä.

Tarina lähtee käyntiin hyvin hitaasti, selvitellen kirjoja lukemattomalle  tarinan maailman raameja. Outolintujen, yhteiskunnan harmoniaa mahdollisesti heiluttavien yksilöiden, jahtausta kannattavat erityisesti Terävät; luokka joka haluaa omalla tavallaan myös murtautua ulos oman tehtävänsä raameista. Heitä johtaa kylmän blondin eleettömällä tyylillä Kate Winsletin esittämä Jeanine, joka ei onnistu nousemaan tarinan varsinaiseksi pahikseksi. Nuori näyttelijäkaarti on erinomaista, Beatricea esittävä Woodley sekä tämän karskia kouluttajaa/rakkausintressiä esittävä Theo James eivät ole parina heikoimmasta päästä. Nuoressa rakkaudessa tiukkojen rajojen ja uhkaavien vaarojen sisällä on jotain suloista; vaikka rakkaustarina sinällään ei anna tarinalle lisää syvyyttä. Kohderyhmän huomioon ottaen rakkaustarina on kuitenkin tervetullut; se on sanomaltaan tervejärkinen eikä väännä kokonaisuudesta tunnemössöä.

Tunnelman pilaavat äärettömän epäsopivasti kuvaukseen ujutetut pop-biisit. Siinä missä Junkie XL:n ja Hans Zimmerin melodiat tuovat tapahtumiin muhevaa dramatiikan tuntua, vesittävät poprallit ja keveämmät tunnelmapalat kokemuksen tulevaisuuden uhkaavasta dystopiasta tehokkaasti. Ratkaisu on outo, ja tuntuu ainoastaan keinolta kosiskella nuorta yleisöä. Divergent – Outolintu on nuorille suunnattuna toimintaelokuvana melko onnistunut. Sen toiminta on raakaa ja jännittävää, mutta tarinan hidas käynnistys sekä kompastelu ehjän kokonaisuuden rakentamiseksi estävät sitä nousemasta ikimuistoiseksi kokemukseksi jota välttämättä haluaisi lisää.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

DIVERGENT  Ohjaus: Neil Burger
Käsikirjoitus: Evan Daugherty. Perustuu Veronica Rothin romaaniin Divergent.
Pääosissa: Shailene Woods, Theo James, Kate Winslet
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Toiminta / Sci-fi
IMDb

Kommentit