Escape Plan (2013) ★★★

escapeplan_featured

80-luvulla Sylvester Stallone ja Arnold Schwarzenegger olivat toistensa ”kilpakumppaneita” taistellessa toimintaelokuvien kuninkaan tittelistä. Tuolloin noita kahta ei vielä saatu -liekö yritettykään?- mahtumaan samaan elokuvaan. Nyt molemmille on kertynyt vuosirenkaita enemmänkin ja nuoremmat miehet alkaneet vallata toimintaelokuvien johtopaikkoja. Äijät eivät tyypillisten roolihahmojensa tapaan kuitenkaan luovuta paikkaansa helpolla.

Stallone on viime vuosinakin tehnyt ihan mukiinmeneviä elokuvia, mutta Schwarzeneggerillä näyttelijäura on kuvernaattorin tehtävien jälkeen tökkinyt pahasti. Aiemmin tänä vuonna ilmestynyt The Last Stand oli masentavaa katsottavaa aiemmin niin rakastetun tähden uralla. Nyt vauhti on kuitenkin alkanut parantua ja ruotsalaisen Mikael Håfströmin ohjaama Escape Plan on jo varsin viihdyttävä esitys.

Stallone on Ray Breslin, vankilapakoihin erikoistunut turvayrityksen työntekijä, jonka meriitteihin kuuluu, että hän pääsee pakenemaan vankilasta kuin vankilasta. CIA:n salainen palvelu palkkaa hänet tutkimaan tilannetta tarkoin varjeltuun, salaisessa paikassa sijaitsevaan ja kaikin puolin huippusalaiseen vankilaan. Kaikki ei kuitenkaan mene käsikirjan mukaan ja Breslin saa huomata olevansa lukkojen takana ihan oikeastikin. Ulkopuolinen apu on mahdotonta, joten hän joutuu turvautumaan vankilan muihin asukkeihin. Heistä lähimmäksi osuu Schwarzeneggerin esittämä Rottmayer.

escapeplan_800

Escape Plan tarjoaa hyvin perinteisen jännärin, jossa yritetään tehdä mahdottomasta mahdollista ja paeta vankilasta, joka on suunniteltu täydelliseksi. Tarinaan on sijoiteltu pieniä koukkuja ja jippoja sinne tänne, eikä epäloogisuuksia ihmeemmin edes yritellä väistellä. Vaikka katsoja tietääkin lopputuloksen, elokuva pitää silti erinomaisen viihdyttävällä tavalla jännityksessä.

Elokuvan viehätysvoima ei kuitenkaan perustu sen tarinalliseen toteutukseen, vaan tärkein anti nousee Stallonen ja Schwarzeneggerin välisestä, yllättävän uskottavasta kemiasta. Kasarijyrät pelaavat mainiosti yhteen ja vaikka dialogissa viljelläänkin idioottimaisia onelinereita, on niissä pääosanäyttelijöidensä takia hurmaavaa nostalgiaa. Hauskaa on myös, että Schwarzenegger pääsee elokuvassa puhumaan myös äidinkieltään saksaa.

Kyllä näissä papparaisissa vielä virtaa riittää!

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

ESCAPE PLAN  Ohjaus: Mikael Håfström
Käsikirjoitus: Miles Chapman, Jason Keller,
Pääosissa: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel, Vincent D’Onofrio, Vinnie Jones, Sam Neill
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Toiminta /trilleri
IMDb

Kommentit