Fast & Furious 6 (2013) ★★

fastfurious6_feat

Fast & Furious-sarja on aina ollut rehellinen. Se on käytännössä kuvakooste nopeista autoista, vähäpukeisista naisista ja muutamasta toimivasta vitsistä. Siinä missä ensimmäinen osa, sekä Fast Five olivat suorastaan erinomaisia toimintaelokuvia, uppoaa kuudes osa syvälle suohon. Se on hukannut karismansa, joka nojaa vahvasti huulenheittoon ja rehellisyyteen. Yrittäessään olla aito tarina, tuoden mukaan lisää juonenkäänteitä ja tunteita, se tasapäistyy tylsäksi ja täysin epäuskottavaksi kokonaisuudeksi.

Brian (Paul Walker) ja Mia (Jordana Brewter) viettävät perheidylliä Kanarian saarilla; vastasyntynyt vauva on saatu kotiin ja Dom Toretto (Vin Diesel) myhäilee. Konna-ajat ovat takana päin, ja ainoana harmina on se tosiasia että kotimaahan ei ole palaamista. Hiljaiseloa kestää noin minuutin, kun tankin lailla vyöryvä Dwayne Johnson marssii paikalle agentti Luke Hobbsin hahmossa, jälleen kerran. Johnsonin hauis on kasvanut entisestään, tuoden miehen raameihin käsittämätöntä kaappimaisuutta. Suu käy kuitenkin vanhaan tahtiin; luontainen esiintymiskyky ja charmi saavat Dieselin tuntumaan hitaalta ja hölmöltä. Hobbsia kiusaa nerokkaita ryöstöjä tekevä  Shaw (Luke Evans), joka oman jenginsä avulla juoksuttaa lainvalvojia kuin pässiä narussa. Miten konna napataan? Käyttämällä samanlaisia konnia. Lisämausteeksi Hobbs heittää Domin eteen viidennessä osassa kuolleen Lettyn (Michelle Rodriquez) kuvan, onko nainen oikeasti elossa, ja miksi tämä ei ole palannut vanhojen ystäviensä luokse?

Tarina siirtyy Lontooseen, jossa tehdään selväksi mistä elokuvassa on kyse. Nopeita autoja, suuria räjähdyksiä ja runsaasti armotonta turpiin mättämistä. Kuudennen osan tarkoitus on tehdä kaikki suuremmin, nopeammin ja näyttävämmin. Samalla se tunkee joka toiseen väliin muka-tunteikasta draamaa kun ajatukset perheen tärkeydestä nostavat päätään kaiken toiminnan keskellä. On myönnettävä että toimintakohtaukset ovat edelleenkin hienoja, siis todella hienoja. Autot vetävät mutkat suoriksi päätä huimaavilla nopeuksilla (Lontoossa kyllä oikeasti kadut eivät ole noin tyhjiä ikinä),  ja varsinkin lähitaistelukohtaukset naistähtien Rodriquezin ja Hobbsin partneria esittävän Gina Caranon välillä, ovat nautinnollisia. Mutta kun mukaan tuodaan tankki ja lentokone, tuntuu että tarina lähtee aidosti liitoon – täysin järjenvastaiseen suuntaan.

Nyt ajetaan jo tankeillakin.

Autoja, toimintaa ja räjähdyksiä. Mistä siis pitäisi valittaa? Dialogi on käsittämätöntä jäykistelyä josta puuttuu naljailun rentous, veljeys on kateissa. Elokuva on täynnä kohtauksia, jotka ovat niin epäolennaisia tarinan kannalta että katsoja pyöriskelee tuolissaan. Miksi Brianin pitää lähteä Yhdysvaltoihin omituiselle vankilakäynnilleen? Eikö asiaa olisi voitu selvittää yhdellä lauseella? Sen sijaan elokuvalle kasvaa pituutta yli kaksi tuntia, ja ainoastaan tätä pidempi on loppukohtauksen kiitorata. Lentokone-kohtaus kestää noin 15 minuuttia, tarjoten katsojille luultavasti Guinnesin ennätysten kirjaan kuuluvan kiitoradan, jonka pitäisi laskujen mukaan olla kymmeniä kilometrejä pitkä. Se tosiasia, että tämäntyyppinen kaahailu ei ole realistisesti mahdollista, ei kuitenkaan horjuta katsojaa. Uskottavuus loppuu vasta siinä vaiheessa kun ihmiset liitävät ilmojen halki supersankareiden tavoin uhmaten kuolemaa järjettömillä onnenkantamoisilla, kestäen turpiinvetoa tuntikausia. Sarja on ennen ollut kuitenkin narisevissa liitoksissaan uskottavuuden rajojen sisäpuolella, edes jotenkuten. Nyt mennään yli ja lujaa.

Ohjaaja Justin Lin pysyy poukkoilevan auton kyydissä pitäen vauhdin päätä huimaavana, mutta pudottaa pallon kun käsikirjoituksessa yritetään esittää syvempiä tunteita. Tarina onnistuu naurattamaan monta kertaa, pienet keksinnöt kuten agentti Hobbsin nimen ilmestyminen puhelimeen Samoalaisena Thorina, pistävät hihittämään. Mutta kun elokuva hihityttää typerillä stunteillaan ja uskomattomilla tapahtumillaan – mennään pahasti metsään.  Fast & Furious 6 tarjoaa ehtaa kaahailua ja tärinää ruudun täydeltä. Näitä janoavat eivät pety. Mutta siinä missä edelliset osat ovat onnistuneet viihdyttämään, menee kuudes osa vellin puolelle olemalla ylipitkä ja melko naurettava tekele. Lopputekstit kannattaa kuitenkin katsoa, mikäli teatteriin saakka eksyy. Loppukohtauksessa paljastetaan jo seitsemännen osan konna, ja odotettavissa on siis lisää tätä samaa menoa. Peräkanaa kuvatut elokuvat ilmestyvät vuoden välein, toivottavasti kuutososan ongelmat haudataan asetelmiltaan mielenkiintoisen tuntuisessa Fast & Furious 7:ssä.

© Ursula Borg

Fast & Furious 6
Ohjaus: Justin Lin
Käsikirjoitus: Chris Morgan
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Toiminta
IMDb

Kommentit