Frozen – huurteinen seikkailu (2013) ★★★★

frozen_featured

Pyyntöömme on vastattu! Disney on alkanut tuottaa animaatioelokuvia, joissa prinsessat eivät enää ole pelkästään ”Sitä Oikeaa” prinssiä odottavia passiivisia tytöntylleröitä vaan aktiivisia toimijoita ja omilla aivoillaan ajattelevia ihmisiä. Viime vuonna Disney esitteli meille skottilaisen villikkoprinsessa Meridan elokuvassa Urhea – Brave ja nyt vuorossa on jäisessä kauneudessaan häikäisevä Frozen.

Pikkuprinsessat Anna ja Elsa elävät kaikessa rauhassa pienessä ja kauniissa kuningaskunnassaan kuningataräitinsä ja kuningasisänsä kanssa. Isosisko Elsalla on salaisuus: hän osaa taikoa lunta ja jäätä myös keskellä kesää. Kun pikkusisko Anna loukkaantuu vakavasti yhden lumileikin seurauksena, päättää Elsa olla koskaan enää käyttämättä taikaansa.

Vuodet vierivät ja tulee päivä, jolloin Elsasta on tarkoitus kruunata kuningatar. Vuosien ajan tukahdutettu taikuus pääsee vahingossa valloilleen ja jäädyttää koko kuningaskunnan. Elsa pakenee vuorille, mutta Anna ei anna siskonsa suhteen periksi vaan lähtee etsimään tätä henkensä uhalla. Avukseen hän saa poronsa Svenin kanssa metsiä samoavan Kristoffin sekä elävän lumiukon Olafin.

frozen_800

Disneylle tyypilliseen tapaan Frozen on teknisiltä ansioiltaan huikaisevan kaunis. Jäinen maailma on luotu ihastuttavan kimaltelevaksi ja lumi elementtinä on upea. Animaation kauneus ei kuitenkaan jää pelkästään ulkoisiin ansioihin, vaan myös tarina on kauneudessaan sykähdyttävä. Frozenin keskiössä ei ole prinsessan ja prinssin rakkaus vaan sisarusrakkaus ja luottamus siihen, että paras ystävä on pelastettavissa myös tilanteessa, missä kaikki näyttää mahdottomalta. Käsikirjoitus on toteutettu erittäin laadukkaasti ja se vuorottelee hauskaa seikkailua ja vakavampia sävyjä samaan tapaan kuin Urhea.

Elokuvan keskushahmo on prinsessa Anna, joka suurin piirtein jokaisen teinitytön tavoin haaveilee komeasta prinssistä ja auvoisesta rakkaudesta. Lähtiessään seikkailuunsa hän oppii elämästä yhtä ja toista, mikä tekee hänestä kiinnostavan ihmisenä. Myös Frozenissa puhuttaan tosirakkaudesta ja tosirakkauden suudelmista, mutta onko se lopulta kuitenkaan elämää määrittelevä asia?

Frozenissa puhjetaan laulamaan Disney-animaatioille tyypilliseen tapaan runsaasti. Sen lisäksi elokuva sisältää lastenelokuville tavallista kohellusta ja hauskuudesta pitävät huolen porkkanoita himoitseva Sven-poro ja porkkananenäinen Olaf-lumiukko, varsinkin tämän haaveillessa kesästä ja lämpimästä (ja kun kukaan ei raaski kertoa hänelle, mitä lumiukoille tapahtuu kesällä). Siksi se soveltuu mainiosti koko perheen katsottavaksi! Frozen on monilla mittareilla mitattuna ihastuttava ja upea Disney-satu, jota ei ole suunnattu pelkästään prinsessan elämästä haaveileville pikkutytöille vaan se toimii universaalina seikkailuna niin tytöille kuin pojillekin.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

FROZEN  Ohjaus: Chris Buck, Jennifer Lee
Käsikirjoitus: Jennifer Lee
Englanninkielisissä ääniosissa: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad
Suomenkielisissä ääniosissa: Saara Aalto, Katja Sirkiä, Axl Smith, Tero Koponen
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Animaatio
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,