Godzilla (2014) – toimintarytinää rehellisen isosti

godzilla_featured

Japanilaisten suosikki-kaiju, Godzilla, on ryskänyt valkokankailla, televisiossa ja pelien areenoilla vuodesta 1954 lähtien. Gareth Edwardsin ohjaama versio tuosta klassisesta monsterista on kaikkiaan kolmaskymmenes.

Perinteisesti Hollywood napsii parhaat ideat muualla maailmalla tuotetuista elokuvista ja tekee niistä omat, amerikkalaisemmat versionsa. Godzillaa on kuitenkin ehditty kuvata Hollywoodista vasta kerran aikaisemmin: vuonna 1998 ilmestynyt Roland Emmerichin ohjaama versio sai sen verran huonon vastaanoton, että vasta nyt hirviön pariin on uskallettu yrittää uudestaan. Edwards on aikaisemmin ohjannut elokuvan Monsters (2010), joten aihe oli hänelle ennestään tuttu. Tämä tuttuus ja aiheen ymmärtäminen näkyy myös uudessa elokuvassa: hirviöelokuva ei ole tarkoitettu herättämään katsojissa suuria tunteita dramaattisilla tarinankäänteillään päähenkilöiden elämässä vaan hirviöelokuvan pääosassa pitää olla kunnollinen, persoonallinen hirviö, joka kylvää näyttävää tuhoa, mutta josta paljastuu myös uusia piirteitä mitkä maustavat kokonaisuutta.

Tällainen on uusi Godzilla, tyylikkäästi tehty hirviöelokuva, jonka hirviöt ovat uskottavan näköisiä ja joka matkan varrella leikittelee pitämällä katsojaa jännityksessä, olemalla näyttämättä ihan kaikkea ja sitten heittämällä jopa yllätyksellisiä jippoja joukkoon.

Godzillan erikoisuutena on se, että siinä nähdään liuta palkittuja näyttelijöitä. Breaking Badin huumepatojen äärestä hirviöelokuvan kelkkaan hypännyt Bryan Cranston ja Juliette Binoche esittävät Japanissa asuvaa tutkijapariskuntaa, jonka perheidylli murtuu ydinreaktorin yllättäen pettäessä. 15 vuotta myöhemmin heidän nyt jo aikuistunut poikansa Ford (Kick-Assista melkoiseksi lihaskimpuksi kasvanut Aaron Taylor-Johnson) pitää menneisyydessä vellovaa isäänsä menetettynä tapauksena -kunnes saa puhelinsoiton, että isä on vangittuna karanteenialueelle tunkeutumisen takia. Armeijan räjähde-eksperttinä toimiva Ford vetäistään mukaan salaliittoteorioihin ja lopulta pelastamaan maailmaa, kun valloilleen päässeet hirviöt alkavat kylvää tuhoa. Fordin vaimona nähdään Elizabeth Olsen ja pienissä sivurooleissa mm. Ken Watanabe, David Strathairn ja Sally Hawkins.

godzilla_800

Godzilla on tämän kesän Pacific Rim: muutamaa kertaluokkaa isompaa toimintaa, joka uskaltaa olla rehellisesti juuri sitä. Megalomaanisen kokoinen, 110-metriseksi kasvatettu Godzilla on komeaa katsottavaa: tämä monsteri on luotu laadulla ja sille on kehitetty ihan persoonallisuus. Ja jotta Godzillalla jotain vastustakin tässä maailmassa olisi, on vastapainoksi luotu Muto (”Massive Unidentified Terrestrial Organism”), radioaktiivista säteilyä syövä loiseläjä. Edwardsin Godzillan ongelma on oikeastaan se, että sitä nähdään valkokankaalla aivan liian vähän.

Uusi Godzilla on laadukasta ja viihdyttävää toimintaelokuvaa, jonka osaavat näyttelijät tuovat hirviöiden tuhon oheen inhimillisyyttä. Käsikirjoitukseltaan se on tietenkin ihan pöhkö, mutta tämän genren elokuvissa se kuuluu asiaan. Kokonaisuus on kuitenkin luotu välillä yllättävänkin hienovaraisia reittejä pitkin ja ihmisten reaktiot kerrostalon kokoisiin hirviöihin ja niiden aiheuttamaan katastrofiin tuntuvat aidoilta. Lisäksi amerikkalaisia maamerkkejä tuhotaan näyttävästi, ihmisiä pelotellaan monstereiden lisäksi ydinkatastrofilla ja tsunamilla, mutta esimerkiksi perinteinen amerikkalaisen armeijan ylivertaisuus jää Godzillassa onneksi sivuosaan.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

GODZILLA  Ohjaus: Gareth Edwards
Käsikirjoitus: Max Borenstein
Pääosissa: Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen, Ken Watanabe, Juliette Binoche
Alkuperämaa: USA / Japani 2014
Genre: Toiminta / seikkailu / scifi
IMDb

Kommentit