Gravity (2013) ★★★★★

gravity_featured

Avaruudessa kukaan ei todellakaan kuule huutoasi. Se on äärettömältä näyttävä paikka, jonka jokaisessa suunnassa näkyy vain tyhjyyttä, mustuutta. Happea, ilmaa ei ole, ei tukevaa maata jalkojen alla, ei painovoimaa, eikä käsitystä siitä, mikä on ylös ja mikä alas. Tilan avaruus saa haukkomaan henkeä, mutta kaikesta huolimatta tämä kaikki tyhjä tila ympärillä aiheuttaa käsittämättömän klaustrofobisen tunnelman. Juuri tämän tunnelman meksikolaisohjaaja Alfonso Cuarón onnistuu vangitsemaan täydellisesti. Gravity on kirjaimellisesti hengästyttävä ja hengästyttävän upea elokuva.

Tohtori Ryan Stone (Sandra Bullock) on kansainvälisellä avaruusasemalla asentamassa uusia sensoreita, kun rutiininomaisen urakan keskeyttää uhka venäläisen sateliitin tuhoamisesta aiheutuneesta avaruusromusta. Apunaan hänellä on viimeisellä avaruusmatkallaan oleva veteraaniastronautti Matt Kowalski (George Clooney), mutta hurjaa vauhtia lentävä romu tekee projektissa rumaa jälkeä ja Ryan joutuu eroon astronauttijoukosta. Voiko yksinäinen nainen selvitä hengissä avaruuden tyhjyydessä kun happi alkaa loppua eikä apuvälineitä ole näköpiirissä?

Lähes koko kestonsa ajan avaruuden valtavassa tilassa matkaava Gravity on henkeäsalpaava elokuva. Alkumetreiltään otteessaan pitävä elokuva saa katsojan pidättämään hengitystään kun Bullockin hahmon happi ja samalla aika uhkaa loppua. Piinaavassa jännityksessä pitävä elokuva ei puolentoista tunnin kestonsa aikana anna hengähdystaukoja, ei hahmoilleen eikä katsojallekaan. Trillerin vaikuttavuutta lisätään liikuttavalla draamalla ja kokonaisuudesta muodostuu yksi vuoden parhaita, ellei jopa paras, elokuva.

Gravity on käsikirjoitukseltaan yllättävänkin yksinkertainen. Se on ihmisen selviytymistarina, kertomus siitä mitä yksi ihminen voi tehdä täydellisessä eristyksessä selviytyäkseen hengissä. Tunnelmaltaan se muistuttaa hieman muutaman vuoden takaista Rodrigo Cortésin ohjaamaa elokuvaa Haudattu, missä Ryan Reynoldsin esittämä mies kamppaili hengestään elävältä haudattuna täysin eristyksissä muusta maailmasta. Idea on sama, mutta maan sisään hautaamisen sijasta Gravityssä ollaan ihmiselle uudenlaisen elementin armoilla, äärettömän suurelta tuntuvassa ja painottomassa avaruudessa. Kuten Haudatussa, myös Gravityssä katsoja pysyy jännityksessä koko ajan: miten tahansa voi käydä.

gravity_800

Draaman kaaren suoraviivaisuutta maustetaan uskomattoman koukuttavalla jännityksellä sekä yllättävillä toimintaelementeillä inhimillisyyttä unohtamatta. Bullock kantaa vaikean roolinsa erittäin kunniakkaasti, sillä koko elokuvan draama lepää hänen varassaan. Roolissa häneltä on vaadittu niin fyysistä jaksamista kuin henkistäkin kanttia. Maanläheisesti rooleihinsa suhtautuva Bullock on uskottava niin hädässään ja tuskassaan kuin voimassaankin. Oscar-ehdokkuus ensi keväänä on taattu.

Cuarónin uralle elokuvaohjaajana ei ole ehtinyt kovin monta nimikettä kertyä, vaikka hän teki esikoisohjauksensa jo vuonna 1991 (Love in the Time of Hysteria). Määrä kuitenkin korvaa laadun, sillä jokainen Cuarónin elokuva on ollut omassa genressään loistelias. Hänen ensimmäinen englanninkielinen elokuvansa, vuonna 1995 ilmestynyt Pikku Prinsessa on lastenelokuvana koskettavuudessaan omaa luokkaansa ja Harry Potter -sarjalle hän antoi omanlaisensa, synkemmän sävyn Azkabanin vangissa. Ja äitiäs kans… toi Cuarónille ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden, mutta Ihmisen pojat vuonna 2006 oli se elokuva, joka aikoinaan räjäytti allekirjoittaneen tajunnan. Se oli käsittämättömän komea ja ihmisläheinen maailmanloppuelokuva. Gravity on komeaa jatkumoa Cuarónin laadukkaaseen filmografiaan ja vahvistaa ohjaajan asemaa entisestään yhtenä aikamme vaikuttavimmista elokuvanikkareista.

Gravityn kuvauksesta vastaa Emmanuel Lubezki, joka on työskennellyt pitkään ja useasti niin Cuarónin kuin esimerkiksi Terrence Malickin kanssa. Viisi kertaa Oscar-ehdolla ollut Lubezki on tunnettu tunnelmallisista kuvistaan ja Gravityssä hän onnistuu toteuttamaan painottomuuden tunteen niin uskottavasti, että silmien edessä nähtävien tapahtumien voi kuvitella oikeasti olevan avaruudessa. Kamera liikkuu ”painottomassa” tilassa samalla tavalla kuin hahmotkin, pehmeästi ja verkkaisesti.

Gravity on piinaavan jännittävä, visuaalisesti henkeäsalpaavan upea ja tarinaltaan kyyneleihin saakka liikuttava avaruuseepos, joka hakee vertaistaan.

© Päivi Laajalahti

[divider]INFO[/divider]

GRAVITY Ohjaus: Alfonso Cuarón
Käsikirjoitus: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón
Pääosissa: Sandra Bullock, George Clooney
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Draama / trilleri / sci-fi
IMDb

Kommentit